Entusiasme og glede over oljesatsing i nord

Beslutningen om å føre oljen fra Skrugard-feltet i land i Honningsvåg vekker glede og optimisme for Finnmarks plass i det norske oljeeventyret.

HER KOMMER SKRUGARD-OLJEN: Nordkapp-ordfører Kristina Hansen og Statoil-direktør Øystein Mikkelsen strålte da de viste fram det nye mottaksstedet for Skrugard-oljen på Veineset.
Publisert: Publisert:

- Megabra for lokalsamfunnet, sier en strålende glad ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp til NTB. Hun gleder seg stort over at Statoil vil føre oljen fra Skrugard-feltet i et 280 kilometer langt rør fra Barentshavet til land i hennes kommune.

- Champagne-kvalitet

Skrugard er det store oljefunnet som ble gjort i Barentshavet våren 2011. Sammen med tvillingfunnet Havis fra januar 2012 inneholder det olje av «champagnekvalitet», ifølge Statoil-sjef Helge Lund. De to funnene skal bygges ut under ett.

Avgjørelsen vil gi Nordkapp kommune 500-600 arbeidsplasser i byggeperioden og 30-50 når anlegget kommer i drift.

Ifølge Statoil er daglig produksjon beregnet til nærmere 200.000 fat oljeekvivalenter. Oljen skal føres til Veidnes utenfor Honningsvåg og deretter videre direkte inn til et oljelager før den etter hvert transporteres i rør til kai for transport videre. Det er foreløpig anslått at det vil kunne komme 50 til 100 råoljetankere per år til terminalen.

80-90 milliarder

I rene investeringer på terminalen og til rørledninger vil regningen beløpe seg til mellom 5 og 6 milliarder kroner, mens den totalen investeringen på Skrugard og Havis vil ha en prislapp på opp mot 80-90 milliarder.

- Dette er et ledd i ambisjonen om å gjøre Nord-Norge til landets neste store petroleumsregion, sier Statoils konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge, Øystein Michelsen

Statoils letesjef for Skrugard, Knut Harald Nygård sier ilandføring av oljen til Veidnes er det beste for å ivareta nye oljefunn i Barentshavet.

- Dette konseptvalget gjør oss i stand til å ta ut mest mulig verdi fra området, sier Nygård.

- Skaper framtid

Med ilandføring til Veidnes i Honningsvåg inntar olje- og gassnæringen en ny nordnorsk kommune, i god avstand fra det etablerte miljøet i Hammerfest. Ifølge prosjektleder Kjell Giæver i leverandørsammenslutningen PetroArctic ser vi nå en parallell til Vestlandet, der oljenæringen med utgangspunkt i Stavanger har bredt seg til flere sentra i landsdelen.

- Dette understreker det som regjeringen har vært uhyre opptatt av å påpeke, nemlig at ressursene til havs også skal brukes til å skape aktivitet, utvikling og framtid langs hele kysten, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Han betegner Barentshavet som «en ny petroleumsprovins» for Norge.

Ringvirkninger

- Dette vil skape aktivitet og ringvirkninger, og det er bra også for resten av fylket, sier ordfører Kristina Hansen til NTB.

Kommunen har lenge arbeidet for ilandføring i Veidnes.

- Dette er en milepæl for oss. All erfaring viser at hvis man får landanlegg, så får det også ringvirkninger. Dette vil bidra til å bygge samfunn lokalt i Nord-Norge. Dermed blir vi ikke et «u-land» og bare råvareleverandør, sier Hansen.

Kommunen har innført eiendomsskatt, så Statoils etablering vil gi penger i kassa, noe som vil trengs til skole, barnehager og offentlige velferdstjenester, understreker Nordkapp-ordføreren.

Tungt oljemiljø

Nestleder i LO-forbundet for ansatte i oljenæringen, Frode Alfheim i Industri Energi, er fornøyd.

- Både det lokale næringslivet, men også de som sitter lenger sør og vurderer å etablere seg, vet nå at det kommer til å være et tungt oljemiljø der – og at det kommer til å vare i flere i tiår, sier Alfheim til NTB.

Les også

Borten Moe feiret Statoils Skrugard-valg med kakeNordkapp-ordfører: – Dette er megabraOlje fra Skrugard-feltet til NordkappSkrugard-oljen skal til land i Finnmark

Publisert: