Oljeprisen har bikket under 100 dollar

Krisene i Ukraina og Irak ser ikke ut til å skremme opp oljeprisen, tvert i mot.

MILEPÆL: For første gang siden juni i fjor har oljeprisen nå bikket under den symbolske grensen på 100 dollar fatet. Arkivbilde.
Publisert:

I formiddagstimene mandag morgen skjedde det noe symbolsk med oljeprisen.

Et fat nordsjøolje (Brent) handles nå nemlig til under 100 dollar fatet i spotmarkedet. Siden fredag har oljeprisen falt med 0,95 prosent til 99,94 dollar.

Det var i forrige uke at oljeprisen virkelig viste tegn på å nærme seg 100 dollarsgrensen.

Sist gang nordsjøoljen ble handlet til under 100 dollar var den 3. juni 2013, da oljeprisen bikket ned i 99,64 dollar før den avsluttet på 102,11 dollar.

I april samme år var det en periode der oljeprisen endte under 100 dollar ved dagens slutt flere dager på rad.

- At oljeprisen nå er under 100 dollar er veldig spennende fordi det er lenge siden sist den var så lav. Dette tyder på at finans-spillerne fortsatt har rom for å selge seg ned i olje til tross for at vi siden juni allerede har sett store nedsalg, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, til E24.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus

Han peker på at den negative situasjonen kan forsterke seg fordi det for tiden er for mye råolje på markedet, noe som fører til at spot-prisen holder seg lavere enn terminprisen. Ifølge analytikeren betyr det at har en såkalt contangostruktur i råoljemarkedet.

- Da blir det lønnsomt for tradere å bygge opp lagre nå for samtidig å selge papirposisjoner med to-tre måneders løpetid. Slik kan de binde opp en risikofri profitt. Dette blir da på en måte som å tisse i buksen for å holde seg varm for oljeprisen ettersom det forsterker den fysiske lagerbyggingen. Jo mer olje som ligger på lager jo mer vil prisene kunne presses ned, sier Kjus.

Avventer

Torbjørn Kjus legger likevel til at han fortsatt har tro på at oljeprisen vil komme seg de neste ukene, og at han selv venter en måned før han vil justere prisanslagene sine.

- Jeg tror ikke konfliktene i Irak og Ukraina vil påvirke prisen på kort sikt, men det er klart at dette vil påvirke prisanslagene for de kommende årene, sier Kjus.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

Mandag 8. september falt oljeprisen under 100 dollar fatet for første gang på over ett år.

Lang nedoverbakke

Gjennom det siste året har oljeprisen, med noen få unntak, falt fra prisnivåer på 115 dollar og ned til under 100 mandag.

Urolighetene i Ukraina og Irak bidro til at oljeprisen fikk seg en ny topp i slutten av juni. Den 23. juni ble nordsjøoljen handlet helt oppe i 115,62 dollar.

Siden den gang har den falt.

Fremmarsjen av ISIL-terroristene i Nord-Irak har bidratt til å skape mye frykt og usikkerhet i år.

Tidligere i år rykket terroristene så raskt frem i Irak at flere begynte å frykte for om de ville prøve å kapre hovedstaden Baghdad. Da ISIL var like utenfor den kurdiske hovedstaden Erbil i Nord-Irak gikk imidlertid amerikanerne til aksjon.

Siden i sommer har amerikanske kampfly bistått kurdiske og irakiske styrker med å slå terroristene tilbake, noe som ga utslag i et press nedover på oljeprisen.

Samtidig har situasjonen i Ukraina forblitt uløst. USA, EU og andre vestlige land har tidligere i år strammet inn på sanksjonene mot Russland, noe russerne valgte å besvare med motsanksjoner som blant annet påvirker norsk fiskeeeksport.

Foreløpig har ikke konflikten mellom Vesten og Russland fått store konsekvenser for oljeindustrien, men det er ilagt restriksjoner på eksport av oljerelatert utstyr og teknologi til Russland. Skulle forholdet til Russland forverres ytterligere, kan det komme til å påvirke oljeselskaper og energisektoren hardere.

Les også

Investeringskuttene vises i oljeprisen allerede

- Mye olje

Det er ikke bare de geopolitiske krisene som preger oljeprisen om dagen.

Et lavere oljeforbruk enn ventet, i tillegg til høy oljeproduksjon fra OPEC-landene, har ført til at det er mye tilgang på olje i markedet, noe som også slår ut i oljeprisen.

- Det er mye olje i markedet for øyeblikket, og det er egentlig lite risiko som er priset inn, til tross for at risikoen har økt utover sommeren, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24 i starten av september.

Les også:

Pund-fall etter skotsk målingSSB tror oljenedturen blir midlertidigOljeekspert mener SSB-anslagene er for lave

Publisert: