Aker BP kansellerte storkontrakt etter få måneder

Aker BP har avviklet den store forpleiningskontrakten som ble inngått med Sodexo i fjor bare fire måneder etter oppstart. Jobben går nå til konkurrenten ESS, der jubelen står i taket.

Publisert: Publisert:

– Jeg kan bekrefte at vi har kansellert kontrakten med Sodexo, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP til Aftenbladet. – Årsaken er at nivået på leveransene fra Sodexo ikke svarte til våre forventninger. Dermed tok vi i bruk en klausul i kontrakten som sier at vi da kan si den opp med én måneds varsel.
Faret vil ikke gå inn på detaljer om hva Aker BP ikke var fornøyd med.
Den omfattende kontrakten var på fem år, med mulighet for forlengelse i ytterligere tre år. Nå ble den altså terminert etter fire måneder.
Konflikt
Helt siden oljeprisfallet i 2014 har det vært en knallhard konkurranse i forpleiningsbransjen offshore, altså blant selskapene som leverer mat og renholdstjenester. Både Sodexo og ESS har vært gjennom flere bemanningsreduksjoner, og mange ansatte har følt seg usikre.
Da Aker BP utlyste anbudene på forpleining for fem ulike felt i fjor, vant Sodexo hele kontrakten. Mange i ESS, som i en årrekke hadde hatt forpleiningen på Skarv, Alvheim og Ivar Aasen, ble overrasket og skuffet.
55 ESS-ansatte ble så overført til Sodexo. Problemet var bare at ansiennitetsreglene i Sodexo gjorde at alle som kom fra ESS nå havnet først i rekken blant de som risikerte å miste jobben i neste oppsigelsesrunde. De mistet ansienniteten de hadde hatt i ESS.
Det ble bråk da 23 fikk varsel om mulig oppsigelse helt i slutten av januar i år.
Ole-Johan Faret i Aker BP benekter at avslutningen av kontrakten har noe med denne konflikten å gjøre.
– Dette handler ikke om personer, men om nivået på tjenestene vi mottok, sier Faret.
Beklager
Administrerende direktør Jan-Øyvind Jørgensen i Sodexo Remote Sites Norway AS beklager sterkt det som nå har skjedd.
Hvordan kunne det skje?
– Nei, jeg kan ikke gå inn i detaljene her, sier Jørgensen til Aftenbladet. – Vi må sette oss ned og analysere hva som skjedde.
Hvor mye taper Sodexo på at denne store kontrakten forsvinner?
– Det kan jeg ikke si noe om. Men det er en viktig jobb for oss.
En del ansatte blir nå overført tilbake til ESS. Men er det også andre ansatte i Sodexo som mister jobben etter dette?
– Nei, ikke som en direkte følge av dette. Men det er vanskelige tider, og korte kontrakter i vår bransje. Det svinger mye, sier Jørgensen.
-Har grått av glede

Sodexo har vært leverandør på Ula og Valhall helt siden 1999.
Lederen i SAFE-klubben i Sodexo, Kai Morten Anda, vil ikke kommentere situasjonen overfor Aftenbladet.
Oddleiv Tønnesen i SAFE i ESS er på sin side svært glad.
– Jeg er kjempefornøyd med denne løsningen, sier Tønnesen. – Nå får våre medlemmer tryggheten tilbake og jubelen står egentlig i taket. Folk har grått av glede.
Administrerende direktør Kathinka Friis-Møller i Compass Group, som eier ESS, ønsker ikke å kommentere at selskapet nå likevel får kontrakten.
Aker BP har gitt en to måneders overgangsperiode slik at ESS overtar ansvaret den 1. mai.

Les hele saken med abonnement