Rystad om eventuell oljeavtale: – Ville være en betydelig utvikling

Hvis Russland og Saudi-Arabia blir enige om oljekutt på 10 millioner fat per dag, kan det kunne løfte oljeprisen til området rundt 30 dollar fatet og bidra til å redde oljebransjen fra total kollaps, mener Rystad Energy.

USAs president Donald Trump sammen med Saudi-Arabias leder Mohammed bin Salman i 2018.
Publisert:

En slik avtale er trolig langt fra i boks, men USAs president Donald Trump hevdet torsdag å ha vært i kontakt med Saudi-Arabias leder Mohammed bin Salman, og sier at han forventer en kuttavtale.

– Dette ville selvsagt være en betydelig utvikling, selv med utsiktene til massiv overkapasitet på 25 millioner fat per dag som markedet nå står overfor, sier analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy.

– Det å fjerne 10 millioner fat per dag fra tilbudssiden på noen uker ville bidra til å balansere markedene på et mye sunnere nivå før verden går tom for lagringskapasitet. Det å gå tom for lagerkapasitet ville bety en total kollaps i oljemarkedet som er sentralt for en verdensøkonomi som nå lider under det største økonomiske sjokket siden første verdenskrig, sier Nysveen.

Oljeprisen hoppet et kort øyeblikk til 36 dollar fatet etter Trumps utspill, som kom via meldingstjenesten Twitter.

Oljeprisen falt så tilbake til rundt 30 dollar fatet.

Les også

Oljeprisen til himmels etter Trump-uttalelse

Kan gi høyere oljepris

De siste dagene har oljeprisen ligger rundt 25 dollar fatet, fra en bunn på 21 dollar fatet. Ved nyttår var oljeprisen 66 dollar fatet, men etterspørselsfall etter coronakrisen og priskrig mellom Saudi-Arabia og Russland har sendt prisene til nivåer som ikke har vært sett siden 2002.

Dersom produksjonen i Saudi-Arabia, Russland og eventuelt USA blir kuttet slik at den kommer mer på linje med forbruket, vil oljeprisen kunne holde seg på et nivå som redder oljeindustrien fra en total kollaps som Rystad hadde trodd var uunngåelig, og det kan også redde millioner av oljejobber, påpeker analysesjefen.

– Kutt av Saudi-Arabia, Russland og USA på 10 til 15 millioner fat per dag kan bare nås ved å produsere for nasjonal lagring, altså snakker vi heller om redusert eksport enn redusert produksjon fra feltene, sier Nysveen.

– Men effekten vil være den samme, oljeprisen vil stabilisere seg på et sunnere nivå for jobber og økonomien, det vil si i området rundt 30 dollar fatet heller enn under 20 dollar fatet, sier han.

Russland avviser imidlertid at president Vladimir Putin skal ha snakket med Saudi-Arabias kronprins om en kuttavtale.

Les også

Russland avviser påstand i Trumps olje-tweet

Publisert: