Gjorde det største gassfunnet i verden på 15 år

De forente arabiske emirater har truffet blink mellom Dubai og Abu Dhabi.

STORT GASSFUNN: De forente arabiske emirater har gjort et kjempestort gassfunn som inneholder mer gass enn det norske Troll-feltet, mellom emiratene Dubai og Abu Dhabi. Dette bildet er av Adnocs hovedkvarter i Abu Dhabi.
Publisert:

Mandag meldte De forente arabiske emirater om gassfunnet Jebel Ali som er større enn Norges kjempefelt Troll.

Funnet mellom emiratene Abu Dhabi og Dubai kan ifølge Reuters inneholde 80.000 milliarder kubikkfot gass, som tilsvarer 2.265 milliarder kubikkmeter gass.

Troll inneholder til sammenligning 1.765 milliarder kubikkmeter gass og olje, det meste av dette er gass. Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) har boret mer enn ti lete- og avgrensningsbrønner ved Jebel Ali-funnet, ifølge nyhetsbyrået.

– Dette funnet er det største gassfunnet globalt siden Galkynysh (South Iolotan). Det turkmenske feltet ble funnet i 2005, sier Wood Mackenzie-analytiker Liam Yates i en melding.

– Siden funnet er grunt betyr det at utviklingskostnadene vil være mye lavere enn Abu Dhabis ressurser innen sur gass, sier han.

Sur gass er et begrep som viser til gass med høyt innhold av hydrogensulfid. Det høye svovelinnholder gjør at gassen har en korroderende effekt og at den er vanskelig å prosessere. Derfor har landet tidligere brukt å brenne gassen i stedet for å skille ut svovelet fra den, ifølge den amerikanske energimyndigheten EIA.

Trollfeltet i Nordsjøen.
Les også

Fersk Gassco-rapport: Barentshavet-rør kan koste opptil 35,5 milliarder

Kan gjøre Emiratene selvforsynt

Dette funnet vil trolig bidra til Emiratenes mål om å bli selvhjulpen med gass, ifølge Wood Mackenzie.

Tross enorme reserver ble Emiratene nettoimportør av gass i 2008, grunnet at en fjerdedel av gassen injiseres i oljefelt for å få ut mer olje, og fordi landet har økende befolkning og bruker svært mye gasskraft.

– Et funn i denne skalaen vil være prioritert for utvikling, men timingen vil avhenge av hvordan det passer i emiratenes gassmarked. Store volumer gass bærer ofte med seg oljeproduksjon, som er økende, sier Yates.

I tillegg holder emiratene på med andre store gassutbygginger, som Hail og Ghasha. Yates påpeker at Emiratene også må overholde tidligere inngåtte avtaler om å importere gass via Dolphin-prosjektet, som er et samarbeidsprosjekt om gassinfrastruktur mellom Emiratene, Qatar og Oman.

– Men på lengre sikt vil feltet (Jebel Ali) trolig spille en nøkkelrolle i Emiratenes gassmarked, og det kan lede til ytterligere gasseksport fra landet, sier Yates.

Les også

Equinor med «et av årets største» oljefunn ved Fram-feltet

Les også

Kritikere kaller Equinors oljefunn for «et piss i havet»

Verdens syvende største reserver

Emiratene sitter på de syvende største gassreservene i verden, på over 215.000 milliarder kubikkfot (6.000 milliarder kubikkmeter), ifølge den amerikanske energimyndigheten EIA.

Til sammenligning sitter Norge på gassreserver på rundt 1.780 milliarder kubikkmeter, ifølge EIA.

Emiratene har økt sin gassimport fra nabolandet Qatar de siste årene, via Dolphin-infrastrukturen, som går fra Qatar via Emiratene til Oman.

Samtidig eksporterer Emiratene også en del gass i form av flytende naturgass (LNG), særlig til Japan.

STØRSTE RESERVER: Dette er landene med verdens største gassreserver. Tallene er oppgitt i tusen milliarder kubikkfot, som tilsvarer drøye 28,3 milliarder kubikkmeter.
Publisert: