Regjeringen vil lete etter olje i større deler av Barentshavet

Årets tildeling av oljelisenser i modne områder på norsk sokkel er i gang, og regjeringen vil legge til 92 nye blokker i Norskehavet og Barentshavet. – Regjeringen følger ikke opp sine egne løfter, sier Rødt.

Olje- og energiminister Terje Aasland foreslår å legge til 92 nye blokker i Norskehavet og Barentshavet.
Publisert:

– Vi trenger stadig nye funn for å videreutvikle norsk sokkel. I dag har jeg derfor satt i gang den årlige konsesjonsrunden der vi tilbyr leteområder til oljeselskapene, sier Olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.

Tirsdag sendte Olje- og energidepartementet konsesjonsrunden TFO 2023 ut på høring. TFO står for «Tildeling i forhåndsdefinerte områder», og er en årlig tildelingsrunde av lisenser i modne områder på norsk sokkel.

Aasland sier at det er viktig både for Europa, Norge og landsdelen å legge til rette for nye funn i nord.

– Forslaget til utlysing som er sendt på høring omfatter å legge til 92 blokker i nord til TFO-området, sier Aasland.

TFO 2023 planlegges gjennomført etter vanlig tidsplan, med søknadsfrist i tredje kvartal og tildeling i januar 2024.

Terje Aasland annonserer annonserte resultatene fra fjorårets TFO-runde på årets oljekonferanse i Sandefjord.

Færre oljelisenser ble tildelt i 2022

I januar annonserte Terje Aasland resultatene av TFO 2022. 25 oljeselskap fikk tilbud om eierandel i totalt 47 lisenser.

Det var litt færre enn i året før, og langt unna rekorden i 2018 da daværende Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) delte ut 83 lisenser.

De 47 utvinningstillatelsene som ble tilbudt i TFO 2022 fordelte seg på Nordsjøen (29), Norskehavet (16) og Barentshavet (2).

Kun to av oljelisensene som ble delt ut var altså i Barentshavet. Nå håper regjeringen på mer oljeleting i området.

– Særlig viktig etter SVs gjennomslag

Offshore Norge er glade for at attraktivt areal blir gjort tilgjengelig for oljeleting.

– Årlig tildeling gjennom TFO er nå særlig viktig etter at SV fikk gjennomslag for å utsette 26. konsesjonsrunde ut denne stortingsperioden, sier Torbjørn Giæver Eriksen, direktør næringspolitikk og kommunikasjon i Offshore Norge, i en e-post.

– Feltnær leting vil bidra til å forlenge levetiden til felt som allerede er i produksjon, sier han.

Han mener har produksjonen på norsk sokkel vil reduseres mye fremover, og at det derfor er det behov for å lete etter olje og gass for å hindre en for bratt nedgang.

Sofie Marhaug i Rødt mener miljøseieren med å utsette 26. konsesjonsrunde mister verdi når nye områder gjøres tilgjengelig i TFO.

– Følger ikke opp sine egne løfter

Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt, reagerer derimot negativt på regjeringens ønsker om å utvide leteaktiviteten.

– Dette er ikke et svar på klimakrisen, men låser Norge fast i feil spor. Nye felter, i områder uten aktivitet i dag, kan også bety naturkatastrofe. Dette er naturfiendtlig politikk vi ikke kan holde på med lengre, sier hun i en e-post til E24.

– Regjeringen følger ikke opp sine egne løfter. I Hurdalsplattformen sier de at klima og miljø skal vurderes mer helhetlig i TFO-runder. I fjor var beskjeden at det skulle følges opp neste år. Nå sender de ut et høringsbrev som ikke nevner klima og miljø med et ord.

Publisert: