Her skal Equinor satse utenlands: – Vi har nok gode prosjekter til å forsvare noe vekst

Equinors nye utenlandssjef er i gang med en opprydding i den internasjonale porteføljen. Samtidig skal det fortsatt satses og Al Cook ønsker å få opp store funn Equinor har hatt liggende i bakken i årevis.

VARSLER FULL GJENNOMGANG: Her er konserndirektør Al Cook i Equinor avbildet i Londons gater i februar 2020 – kort tid før pandemien la verdensmetropolens gater øde. Snart flytter Cook til Oslo
Publisert:

Etter to uker i sin nye jobb som konserndirektør for den internasjonale olje- og gassvirksomheten i Equinor, gikk Al Cook ut med en klar melding:

– Ser man på de siste kvartalsrapportene vår var ikke den internasjonale virksomheten lønnsom. Det er jeg klinkende klar på at vi må tilbake til, sier Cook til E24.

Selskapet har satt i gang en full gjennomgang av alle landene og investeringene man sitter på rundt i verden – et arbeid som ledes av Cook.

Den fullstendige oppdaterte planen vil bli lagt frem på den årlige kapitalmarkedsdagen, som har blitt utsatt til 15. juni, men allerede nå er enkelte ting klare:

  • Målet er en «smalere og dypere portefølje» – det betyr at man skal være i færre land og at man skal ha tyngre tilstedeværelse der man faktisk er
  • Olje- og gassvirksomheten på land skal få en ny tilnærming etter at man blant annet har gått på store tap i USA

De nye taktene fra Cook, og Equinors intensivering av vridningen mot fornybar, er imidlertid ikke ensbetydende med at den internasjonale olje- og gassvirksomheten er i en nedbyggingsfase:

– Tvert imot. Jeg føler et stort ansvar for å levere verdier til aksjonærene og utnytte den kunnskapen som finnes i organisasjonen, sier Cook.

– Så dette er ikke noen historie om nedgang, men fokuset er verdi og ikke volum isolert sett, fortsetter han.

Les også

Nå skal det ryddes opp utenlands: Equinor-topp varsler kraftige grep

Les også

Analytiker om Opedals nye ledelse: – Spennende å se hva som kommer på salgslista

Investerer stort i Brasil

Brasil fortsetter å suse oppover listen over Equinors viktigste land.

Tidligere konsernsjef Eldar Sætre satte i 2018 erfarne Margareth Øvrum til å lede satsingen, og Brasil ble skilt ut fra den internasjonale virksomheten og fikk sin egen plass i konsernledelsen.

Øvrum gikk av med pensjon ved nyttår og fra 1. juni vil Brasil-divisjonen bli plassert tilbake under den internasjonale virksomheten som Cook leder.

Det betyr ikke at Brasil er noe mindre viktig og det vil være et av de tyngste satsingsområdene hans fremover, skal vi tro Cook.

– Vi har oppstart på Peregrino fase to senere i år og før sommeren forventer vi å ta investeringsbeslutning på Bacalhau-feltet, som er det største egenopererte feltet til Equinor utenlands noensinne, sier Cook.

– I tillegg holder vi på med mer leting og utviklingen av gassprosjektet BM-C-33 går også stadig fremover, fortsetter han.

I tillegg til feltene i Brasil peker Cook både på Rosebank-funnet i Storbritannia som Equinor kjøpte av Chevron og North Platte-funnet i den amerikanske Mexicogolfen.

– Så vi har nok gode prosjekter til å forsvare noe vekst, men vi må også erkjenne at mange av stedene som har vært kontantgenererende for oss er i nedadgående trend, sier Cook.

Les også

Fra arkivet: Margareth Øvrum leder Equinors massive Brasil-satsing: – Har ikke tid til caipirinha og strandliv

Vil ha noen store hub-er

I 2017 gikk Lars Christian Bacher, tidligere finansdirektør og en av Cooks forgjengere som internasjonal sjef, ut og sa at selskapet ønsket å bygge opp flere satsingsområder utenlands – utover Norge, Brasil og USA.

– Er dette fortsatt planen, og er det i tillegg til Brasil land som Canada, Storbritannia, Russland og Argentina som er interessant å vokse i?

– For meg er det viktig å ha noen færre, men betydelige posisjoner. Så jeg mener vi må sikre at vi har noen regioner og land der vi har skalaen til å utgjøre en forskjell. Enkelt sagt må vi ha organisasjonen, relasjonene, teknologien og konkurransekraften hvert sted, sier Cook.

Cook sier at listen som nevnes «er god, men utelukker ikke andre områder». Han peker også på at letearealet til selskapet gir en pekepinn på hva man finner interessant og han trekker frem den ferske investeringen i Russland.

I desember ble det klart at Equinor blar opp 4,9 milliarder for å komme inn i konvensjonell olje- og gassvirksomhet i Øst-Sibir i samarbeid med Rosneft – altså ikke skiferressurser.

– Brasil er et område hvor vi er og vil fortsette som operatør. Det er i andre regioner vi må stille oss spørsmålet om vi skal være det, eller om vi jobber bedre via andre, sier Cook videre.

Les på E24+

I nesten 40 år har hun hatt lederjobber i Equinor. Nå har Margareth Øvrum andre planer.

Håper fortsatt på Afrika

De som har fulgt Equinor over lang tid vet at selskapet sitter på noen enorme funn rundt omkring i verden. Selv om Bacalhau-feltet i Brasil nå er i ferd med å bli bygget ut, så finnes det funn der det har vært null eller mindre fremdrift i en årrekke.

Dette er også Cook opptatt av:

– Fokuset blir å få gjort volumer til verdi, sier han og fortsetter:

– Vi har noen virkelig gode funn, som Bay du Nord og nyere funn i Canada fra i fjor. Det er perfekte eksempler på at vi finner gode volumer med olje, men at det også må snus til omsetning og lønnsomhet.

– Du har ikke nevnt Afrika ennå, der dere blant annet sitter med store gassfunn i Tanzania. Hva vil dere i regionen?

– Fremfor alt at vi kan demonstrere vårt mål som selskap. Jeg ønsker å tro at vi kan vise at der vi investerer, så hjelper vi landet med å utvikle seg og bedre livskvaliteten i samfunnet og næringslivet, sier Cook og fortsetter:

– Vi vil fortsette å lete og Angola er et eksempel. Jeg håper det blir mer, men en av utfordringene er at mye er modent så vi må se på hvordan vi kan skape verdier, sier Cook.

I Tanzania prøvde Cooks forgjenger Torgrim Reitan personlig å forhandle med landets politikere for å få til en politisk enighet om utbygging.

– Tanzania er en utfordring. Det vi må bli gode på er å konvertere volum til verdi. Så langt har vi ikke klart det i Tanzania.

Les også

Kontrollkomiteen gjenopptar Angola-saken

Publisert: