Eksperter tror Iran-avtale vil senke oljeprisen

Oljeprisen vil bli lavere som følge av en Iran-avtale, mener eksperter. NUPI-forsker spår oljepris under 50 dollar fatet.

AVTALEJUBEL: Det ser ut til at Irans utenriksminister Javad Zarif koser seg i Wien.
Publisert: Publisert:

– Ved siden av økt bekymring om utviklingen i Kina har Iran-avtalen vært den viktigste årsaken til at oljeprisen falt så kraftig i juli, sier sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, til E24.

Tirsdag kom nyheten om at det etter alle solemerker går mot en avtale mellom Iran og stormaktene.

De siste 30 dagene har oljeprisen (Brent spot) falt over 12 prosent og vaker tirsdag rundt 56 dollar fatet.

Les også

Iran: Enighet i atomforhandlingene

Tunge sanksjoner

Sanksjoner har i årevis lagt et tungt lodd på Irans oljeproduksjon og -eksport.

Iran produserte 2,8 millioner fat i juni, mens kapasiteten er på 3,6 millioner fat olje i måneden. Det betyr at landet relativt raskt kan øke produksjonen med 800.000 fat i måneden.

I tillegg har Iran rundt 70 millioner fat olje bunkret opp, hvorav rundt 40 millioner av dem ligger på enorme oljetankere.

IRAN-AVTALE: Thina Saltvedt, sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, tror Iran har planer om å øke oljeproduksjonen så raskt som mulig.

Saltvedt i Nordea forteller at landet i flere måneder har hatt samtaler med kommersielle oljeselskaper, med det formål å komme seg raskt på fote igjen produksjonsmessig.

I tillegg peker hun på at rapporter tyder på at Iran har holdt sine reservoarer ved like.

– Dette betyr mer olje i et marked som allerede flyter over av olje. Jeg tror ikke Iran vil dumpe dette ut i markedet, men det kan komme gradvis i løpet av høsten, sier Saltvedt.

I hvor stor grad dette vil skje, avhenger av om sanksjonene mot landet fjernes raskt eller gradvis. Dette er foreløpig ikke avklart.

Det meldes om et «avsluttende plenumsmøte» tirsdag klokken 10.30.

Etter møtet kommer partene til å holde en pressekonferanse, opplyser EU-talskvinne Catherine Ray. Tidspunktene blir også stadfestet av talskvinne Marie Harf i USAs utenriksdepartement.

Lavere oljepris

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik tror Iran relativt raskt vil kunne legge ganske mye mer olje ut på markedet når sanksjonene fra USA løftes etter hvert som avtalen utfolder seg.

– Vi vet ikke helt hva som ligger i denne avtalen, og vi vet ikke hvor raskt de ulike sanksjonene vil ble løftet. Men uavhengig om Iran umiddelbart vil sende mer olje inn på markedene eller ikke, tror jeg markedet vil sende oljeprisen ned på forventningene om mer olje. Her er forventningene svært viktige, sier han til E24.

Stabilitet i herjet område

Austvik mener en avtale mellom USA og Iran vil være viktig ikke bare med tanke på lettelsen av iranske sanksjoner, men også fordi det kan føre til stabilitet i Midtøsten.

– Om denne avtalen holder seg og USA og Iran innleder et samarbeid, vil det kunne bidra til å skape politisk trygghet i et område som lenge har vært urolig, sier han.

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

– Da vil Saudi-Arabia og Iran få en felles samarbeidspartner, og mye av den konflikten som har vært mellom disse landene kan bli dempet.

Den politiske tryggheten kan igjen føre til at markedet tror oljen i Midtøsten er trygg.

– Oljeprisen kan da falle ytterligere fordi en forventer at oljeleveransen fra disse områdene vil bli stabil de neste årene, og ikke like preget av konflikter som den har vært, sier Austvik.

Norske muligheter og utfordringer

Oljeanalytiker Saltvedt mener at en Iran-avtale gir både muligheter og utfordringer for Norge og norsk økonomi.

At Iran igjen blir en fullblods oljeaktør, vil trolig medføre at oljeprisen går noe lavere, noe som er negativt for en oljedrevet norsk økonomi.

På den annen side:

– Iran trenger samarbeidspartnere, og dette åpner opp for norske oljeselskaper og norske oljeleverandører, sier hun.

Hun peker blant annet på at Statoil tidligere har hatt virksomhet i landet.

Tror på oljepris på 50-tallet

Austvik ved BI understreker at han tror det er den amerikanske skiferoljen som er avgjørende for oljeprisen den neste tiden.

– Jeg tror oljeprisen skal ned til 50 dollar per fat og kanskje lavere, men jeg tror det er tall fra USA som vil gjøre at oljeprisen kommer ned til disse nivåene, sier Austvik.

Han understreker at selv om prisene faller ned til disse nivåene, vil Iran fortsatt kunne produsere godt med olje.

– Iran har et enormt potensial som produsent. Deres felter er også store nor som gjør at de kan produsere billig. Vi må huske at prisene på 90-tallet lå mellom 20 og 40 dollar per fat. Iran vil kunne produsere mye olje på disse prisene, men da er det andre land som vil slite veldig, sier BI-professoren.

Les også

Oljeprisen raser til april-nivåer

Les også

Tror gladmelding kan tynge oljemarkedet

Les også

Fem grunner til at oljeprisen stuper

Publisert: