Forventer ikke stor oljepris-oppgang: – Følger spesielt nøye med på Syria-krisen

Dersom Iran igjen får lov til å produsere olje vil et allerede overfylt marked presses ytterligere i 2016, ifølge oljeanalytiker.

LITEN OPPTUR I 2016: Det er dessverre lite som tyder på at oljeprisene vil gå nevneverdig opp i 2016, og prisene kan bli presset ytterligere ved at Iran får opphevet sine sanksjoner i et allerede overfylt marked.
Publisert:

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina M. Saltvedt har ingen tro på en boost i oljeprisene inn i 2016, og spår en heller dyster prognose også neste år.

– Nå som Iran har varslet at de setter i gang produksjonen for fullt dersom sanksjonene mot dem blir opphevet betyr det anslagsvis 500 000 ekstra fat inn i et allerede overfylt oljemarked, påpeker Saltvedt.

Etter flere dager med ujevn oppgang for nordsjøoljen innledes mandag morgen med et lite fall. Et fat handles nå for 37,24 dollar fatet.

Ifølge Saltvedt er det ingenting som tyder på at situasjonen endres nevneverdig hverken på kort eller lang sikt.

– Dagene i romjulen og frem til nyttårsaften er det generelt stille grunnet mye mindre handel enn vanlig, sier Saltvedt til E24.

Les også

Venter oljepris under 50 dollar fatet i 2016

Politisk uro kan påvirke prisene

På lengre sikt følger markedet dog nøye situasjonen i Midtøsten, da politisk uro er en av faktorene som kan påvirke oljeprisene på sikt.

– Foreløpig tyder ingenting på en større endring der borte, men vi følger selvsagt med på spesielt Syria-krisen, forteller Saltvedt.

Også klima bidrar til den nedgangen vi nå opplever, da økt temperatur demper behovet for oppvarming.

– Varmere vær gir også lavere etterspørsel, så enn så lenge er det få faktorer igjen som kan presse prisene noe særlig opp, påpeker oljeanalytikeren.

UJEVNT STIGENE: Prisen på nordsjøoljen (Brent Spot) har steget etter bunnnoteringen ved inngangen til lille julaften da prisen lå like over 36 dollar fatet.

Prognosene for 2015 feilet stort

Desember har vært en stor nedgangsmåned for oljemarkedet. Onsdag 9. desember kom milepælen hvor brentolje ble handlet til under 40 dollar fatet for første gang siden 2009. Men det skulle bli verre.

Oljeprisen falt sakte, men sikkert og rett før julaften ringes inn noteres en årsverste hvor spotprisen på nordsjøoljen noteres til like over 36 dollar fatet.

Prognosene fra de store meglerhusene ved inngangen til 2015 spådde en oljepris på nærmere 70 dollar fatet under året som snart er omme. Slik gikk det altså ikke i 2015, og slik ser det heller ikke ut til å bli i nær fremtid.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets ser seg nødt til å justere ned oljeprisanslaget nok en gang, og tror 2016 vil vise et årsgjennomsnitt på 49 dollar fatet, i stedet for 55 dollar fatet, som det forrige prisanslaget foreslo.

Les også

Trine Skei Grande: – Oljeministeren lurer folk

Les også

Markedet herjet med oljeprisen julaften 2008: Nå kan det skje igjen

Les også

– Renteeffekten vil dominere oljen

Publisert: