Borerigg evakuert etter dødsulykke på Troll

En mann i 50-årene omkom, og to personer ble skadd, da en bølge traff boligdelen på en rigg som arbeider for Statoil i Nordsjøen. Riggen evakueres og sendes til land på grunn av storm.

ÉN OMKOM: Statoil-rigg i Nordsjøen er evakuert på grunn av storm.
Publisert: Publisert:

Statoil bekrefter dødsfallet på og opplyser at pårørende er varslet. Den omkomne var en mann i 50-årene som var bosatt på Østlandet, opplyser Rogaland politidistrikt til NRK.

– Det er en veldig trist melding å få, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil til NTB.

De to som ble skadd i ulykken er sendt med helikopter til henholdsvis Bergen og Florø, der de får medisinsk behandling, opplyser Eek.

Riggen til land torsdag

Riggen COSL Innovator på Troll-feltet, vest for Bergen, ble onsdag kveld evakuert ned til sikkerhetsbemanning. Det var 106 personer om bord på riggen da ulykken skjedde ved 17-tiden onsdag ettermiddag.

Statoil bistår COSL i evakueringsarbeidet. Eek sier til NTB ved 1-tiden natt til torsdag at 44 personer er fraktet til land. De 59 øvrige personene blir igjen på riggen mens den seiler mot Fedje i Hordaland.

Det er ventet at riggen vil nå land i løpet av torsdag ettermiddag, anslår administrerende direktør Jørgen Arnesen i COSL i Norge overfor Stavanger Aftenblad. Riggen fikk skader på en boligmodul da den ble rammet av uværet onsdag.

Heist opp i helikoptrene

De evakuerte ble fløyet i land med to helikoptre til Flesland flyplass i Bergen. Det er opprettet et mottakssenter på Kokstad like ved Flesland, der leger, sykepleiere, psykologer og annet personell vil bistå dem som var om bord på riggen.

– De evakuerte heises om bord i helikoptrene, som ikke kan lande på grunn av været. Resten blir om bord på riggen som setter kursen mot land for egen maskin etter hva jeg forstår, sa vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB onsdag kveld.

Ifølge Eek var riggen tatt av brønnen som følge av det dårlige været da hendelsen inntraff.

Riggen, en halvt nedsenkbar boreinnretning bygd hos Yantai Raffles Shipyard i Kina, har drevet brønnboring på oppdrag fra Statoil siden 2012.

Starter gransking

Petroleumstilsynet (Ptil), som er underlagt Arbeids- og sosialdepartementet, etablerte onsdag beredskapssentralen på grunn av ulykken.

– Vi er i tett kontakt med Statoil og vurderer fortløpende om hva som blir gjort og hvordan situasjonen blir håndtert. Så varsler vi videre til myndighetene, forklarer Eileen Brundtland, pressekontakt i Ptil.

I en pressemelding opplyser tilsynet at det har besluttet å granske den alvorlige hendelsen på Troll-feltet. Dødsulykken er den første i petroleumsvirksomheten siden 2009.

Målet med granskingen er blant annet å klarlegge hendelsesforløpet, vurdere faktiske og potensielle konsekvenser og identifisere utløsende og bakenforliggende årsaker, skriver Ptil.

Ptil fikk varsel om hendelsen klokken 17.25 med melding om at en brottsjø hadde slått inn i boligkvarteret og skadd tre personer.

Les også

Drivende lekter fører til storevakuering i Nordsjøen

Les også

Én omkom da bølge traff Statoil-plattform

Les også

Kjemikalieutslipp på Gullfaksfeltet

Publisert: