Disse oljeavtalene skapte giganter
Lavere oljepriser har historisk sett utløst oppkjøpsbølger som har formet verdens oljebransje.
Når Shell legger inn bud på alle aksjene i BG Group, og styret i BG Group støtter Shell, ser det ut til at den aller største oljedealen på svært mange år er i boks.
Avtalen har en prislapp på 70 milliarder dollar - drøye 561 milliarder kroner.
- Dette kommer som et resultat av at lønnsomheten i oljeselskapene er under press, sier professor Klaus Mohn, professor ved Handelshøyskolen ved UiS, til E24.
Mohn er ekspert på petroleumsøkonomi og har tidligere jobbet som sjeføkonom i den norske oljekjempen Statoil.
Ifølge Reuters er det 16 år siden vi sist så et oppkjøp i samme størrelsesorden i olje- og gassbransjen.
Shell kjøper Helge Lunds BG Group
Da ble det som i dag er verdens fjerde største oljeselskap, og verdens nest største selskap målt i markedsverdi, ExxonMobil, skapt.
Forrige bølge
Rundt årtusenskiftet var forrige periode man så en bølge av oppkjøp- og sammenslåinger i gigantstørrelse.
Flere av dem ble inngått på slutten av 90-tallet da oljeprisen også falt bratt.
- Det er det samme mønsteret vi så i slutten av 90-tallet, i etterkant av den økonomiske krisen i Asia, der oljeselskapene møtte utfordringer og press fra kapitalmarkedet med interne forbedringsprogrammer, kostnadskutt og omstrukturering.
- Sånn sett er ikke denne typen nyheter veldig overraskende i det industribildet som nå tegner seg, men nøyaktig hvilke selskaper dette vil omfatte, er det umulig å si noe om, sier Mohn.
Lavere oljepriser ser ut til å ha utløst en runde med avtaler mellom oljeselskaper, som gjør dem enda større.
Oljefondet kan dra inn milliarder på Shells storkjøp
Shell på sidelinjen
I forrige runde sto imidlertid Shell på sidelinjen. De siste årene er det spekulert på om Shell kunne være i posisjon til å ta over en annen «oljesupermakt», britiske BP.
Men i første omgang er det altså nå BG Group som kjøpes opp av Shell.
Avtalen mellom de to selskapene føyer inn i en lang rekke av avtaler som har skapt oljegiganter de siste 20 årene.
Her er noen av dem:
- I desember 1998 godkjente US Federal Trade Commission (FTC) British Petroleums oppkjøp av Amoco Corp. Dette var en handel verdt 55 milliarder dollar, og nye BP Amoco Plc ble Storbritannias største selskap, og verdens tredje største oljeselskap. Selskapet er nå BP Plc.
- I september 1999 endte de franske oljegruppene TotalFina og Elf flere måneder med forhandlinger i en enighet om sammenslåing. Avtalen ble verdsatt til 52,6 milliarder euro. Selskapet er nå Total SA.
- I november 1999 godkjente amerikanske myndigheter Exxon Corps kjøp av Mobil Corp. Handelen var verdt 82 milliarder dollar, og skapte det største offentlig handlede oljeselskapet i verden.
- I april 2000 godkjente FTC at BP Amoco Plc skulle kjøpe Atlantic Richfield, eller Arco, for 27 milliarder dollar. Avtalen ble godkjent først etter at Arco solgte sin virksomhet i Alaska for 7 milliarder dollar.
- I september 2001 kom beskjeden fra FTC som gjorde at Chevron kunne fullføre oppkjøpet av Texaco for 39,5 milliarder dollar.
- I august 2002 godkjente FTC og aksjonærer at Conoco og Phillips Petroleum kunne slå seg sammen og lage USAs tredje største oljeselskap. Avtalen var verdt 18 milliarder dollar, og skapte ConocoPhillips.
- I desember 2005 betalte ConocoPhillips 33,8 milliarder for lete- og produksjonsselskapet Burlington Resources.
Shell er Europas største oljeselskap, med 94.000 ansatte i over 70 land. De omsatte for 421,1 milliarder dollar i 2014. BG Group har 5.200 ansatte fordelt på 24 land. De meldte om rød bunnlinje i 2014, og et tap på rundt fem milliarder dollar.
Som kjent har oljeprisene i verden falt omlag 40 prosent siden toppnivået i 2014.
Nå spekulerer også Wall Street Journal på om en ny bølge av oppkjøp kan utløses av de vedvarende lave prisene.
Det gjenstår å se om dette slår til, men Shells kjøp av BG Group kommer ikke helt isolert.
I november meldte det amerikanske oljeserviceselskapet Halliburton at de ville kjøpe konkurrenten Baker Hughes for om lag 35 milliarder dollar.
Følg markedet i E24s Aksjelive