18 navn i Støres klimapanel

Konsernsjef og Høyre-mann Jens Ulltveit Moe og skipsreder Elisabeth Grieg er blant de 18 medlemmene i Arbeiderpartiets nye klimapanel.

KLIMAPANEL KLART: Ap-leder Jonas Gahr Støre har satt sammen partiets klimapanel som består av til sammen 18 personer som alle er kjent fra norsk offentlighet.
Publisert: Publisert:

Ap-leder Jonas Gahr Støre fortalte i sin første tale som nyvalgt leder i Arbeiderpartiet i juni at partiet skulle sette ned et eget klimapanel.

Panelet skal være et rådgivende organ som skal utfordre partiet og komme med nye forslag. Det skal ikke produsere noe skriftlig sluttdokument, skriver Dagens Næringsliv.

Panelmedlemmene er tunge navn i norsk offentlighet, og langt fra alle tilhører den sosialdemokratiske familien. Halvparten er Ap-medlemmer.

Foruten politikere som Trondheim-ordfører Rita Ottervik, består panelet av både forskere, næringslivsfolk og representanter fra både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner.

Les også

Lysbakken skuffet over «klima-Støre»

– Flere er medlem i Arbeiderpartiet, noen tilhører andre partier, og noen vet jeg ikke hvor har sine politiske sympatier. Det viktigste har vært å sette sammen et panel som kan gi oss interessante erfaringer og faglige bidrag, sier Støre som selv skal lede panelet.

Drastiske tiltak

Skipsreder Elisabeth Grieg er ett av medlemmene. Hun sier klima er vår tids største utfordring og ser fram til å gi Støre klimaråd.

– Det må drastiske tiltak til skal vi lykkes i å snu utviklingen. At det er Ap, Norges største parti, som vil gå fremst, synes jeg er veldig bra, sier Elisabeth Grieg til Bergens Tidende.

Les også

Statoil tror på like bra vekst med «lavkarbon»

Grieg som er deleier i Grieg Gruppen har tidligere vært president i Norges Rederiforbund og betraktes som en av landets rikeste og mektigste kvinner. Hun nekter å si om hun stemmer Ap.

– Jeg er en samfunnsengasjert person med engasjement for klima. Derfor stiller jeg opp, sier hun.

Høyre-alibi

Jens Ulltveit Moe sier til Dagens Næringsliv at han ikke er redd for å bli noe Høyre-alibi i panelet:

– Faren er der, men bare et mindretall i utvalget er partipolitisk aktive for Ap, og jeg er i godt selskap med en annen eksrederpresident, Elisabeth Grieg, sier han.

For Trondheims Ap-ordfører Rita Ottervik er det første gang hun har takket ja til et rikspolitisk verv utenfor byen i de elleve årene hun har vært ordfører.

Les også

Støre åpner for å la oljen ligge

– Jeg har vært veldig restriktiv med å påta meg oppgaver utenfor Trondheim, for det er så mange ting jeg brenner for her. Dette er første gang jeg takker ja, for jeg syns vi har mye å bidra med, sier Ottervik til Adresseavisen.

Misforståelser

I august mente oljebransjen at Jonas Gahr Støre skapte usikkerhet om partiets oljepolitikk etter at han på AUFs sommerleir hadde antydet at to tredeler av norsk olje og gass må bli liggende. Dette gikk han tilbake på, og sa til NTB at «det vil være et dårlig virkemiddel å vedta en brøk for hva vi ikke skal utvikle på norsk sokkel».

Støre selv innrømmer overfor Dagens Næringsliv at utvalget og hans åpne sinn kan gi rom for flere misforståelser om hva han selv mener.

– Det kan det nok bli, og det har jeg tenkt å tåle, sier Ap-lederen.

Les også:

Statoil tror på like bra vekst med «lavkarbon»Nå kan alle finansiere fornybar energiAp-støtte til SV-forslag om klimarapportering

Publisert: