Einar Aas’ feilslåtte krafthandel: Selskapene har tillit til Nasdaq-gransking

Kraftbransjen vil ikke kreve umiddelbare tiltak etter Einar Aas’ feilslåtte krafthandel på Nasdaq-børsen. Energi Norge har tillit til de varslede granskingene.

MØTTE NÆRINGEN: Sigbjørn Gjelsvik (Sp, i midten) møtte fredag flere aktører i markedet for kraftkontrakter, for å finne ut mer om hvordan markedet fungerer. Til venstre risikoforvalter Nils Gunnar Brattlie i DNB Markets, og til høyre Jonas Åkesson i Markedskraft.
Publisert: Publisert:

Sjokket har fortsatt ikke lagt seg helt i kraftmarkedet etter eks-milliardæren Einar Aas’ feilslåtte krafthandel tidligere denne måneden.

Les mer: Milliardtap felte krafttrader Einar Aas

Aktører i markedet har stilt spørsmål ved om kraftmarkedet fungerer som det skal, etter å ha måttet fylle på oppgjørssentralen Nasdaq Clearings misligholdsfond med rundt én milliard kroner.

Noen av aktørene i markedet for kraftkontrakter var fredag invitert til Stortinget av Senterpartiet, som ønsket mer innsikt i handelen for kraftderivater og hvordan man kan sikre at markedet fungerer som det skal.

Kraftbransjen sier at det ikke haster med å gjøre tiltak, og at den vil avvente granskingene som er satt i gang.

– Vi er opptatt av å lære av denne hendelsen, sier Knut Kroepelien, direktør for marked og kunder i bransjeorganisasjonen Energi Norge, etter møtet fredag.

– Vi har tillit til den eksterne granskingen som Nasdaq har bestilt, og vi har tillit til at Finanstilsynet og Finansinspektionen i Sverige gjør den granskingen og går inn og ser på problemstillingene på en god måte, sier Kroepelien.

Les mer: Kraftbransjen støtter Nasdaq-gjennomgang: – Riktig og nødvendig

– Det beste verktøyet

Nasdaq-børsen har hentet inn konsulentselskapet Oliver Wyman til å granske Aas’ feilslåtte veddemål og børsens rutiner.

Finanstilsynet i Norge og Finansinspektionen i Sverige gransker også det som har skjedd, som har vært omtalt som en «sort svane» eller en Lehman-lignende hendelse.

– Vi tror at granskingen som børsen gjør sammen med Finanstilsynet og Finansinspektionen er det det beste verktøyet for å få en god evaluering og forslag til gode tiltak, sier divisjonssjef Erik Spildo i BKK, som også deltok på Senterpartiets møte fredag.

Les mer: Kraftselskap om Einar Aas’ avtale med Nasdaq: – Viser ryddighet

Ber Senterpartiet avvente

Senterpartiet har klaget over at finansminister Siv Jensen ikke vil ta grep i saken, og gjentok fredag noen av sine ankepunkter i møtet med aktørene i kraftmarkedet.

– Det å se på hvor store enkeltaktører kan være i markedet, opp mot likviditeten i markedet er det viktig å se på, sier Gjelsvik.

– Andre spørsmål jeg har registrert har vært luftet, har vært privatpersoners mulighet til å handle i dette markedet, men også hvordan clearingsystemet fungerer, og om det er behov for å gå gjennom det, sier han.

Energi Norges råd til Senterpartiet i møtet var å vente til granskingene er over, og ikke konkludere tidlig i prosessen.

– Nasdaq har i dialog med bransjen sagt at de ser alvorlig på saken, og de har gjort noen tiltak. Det er ikke noen akutt situasjon, nå er det viktig å få fakta på bordet, sier Kroepelien.

Mener traderne trengs

Handel med kraftderivater på Nasdaq Oslo gjør det blant annet mulig å kjøpe kontrakter for leveranse av kraft frem i tid, basert på hvilke forventninger man har til strømprisen.

– Dette markedet er viktig for fornybarnæringen, for selskapene og for de offentlige eierne, for det er et viktig handelssted for å sikre posisjoner over lang tid og sikre stabilt utbytte til eierne, sier Kroepelien.

– Der inngår også traderne på en naturlig måte, sier han.

Kroepelien sier at bransjen ønsker større aktivitet på børsen, og sier at tradere har en viktig rolle å spille i handelen med kraftkontrakter.

Også råvaremegler André Rørheim i DNB Markets mener at krafthandlere som Einar Aas er viktige for å sikre at markedet fungerer. De fleste aktørene som handler med kraftkontrakter har helt andre interesser enn spekulasjon.

– Dette markedet består i hovedsak av fundamentale aktører, både kraftprodusenter og industrielle forbrukere, som går til markedet for å prissikre fremtidig forbruk eller salg, sier Rørheim.

– Dette er ikke aktører som handler inn og ut av posisjoner, men inngår kontrakter som de sitter på til forfall. Det er det som er hovedmarkedet her, legger han til.

Fryktet konkurs

Etter misligholdet den 11. september skrev Aas i en pressemelding at han kan risikere konkurs.

Det som skjedde var at Aas hadde gjort et storstilt veddemål på at tyske og norske strømpriser ville bli likere, men i stedet ble forskjellene i pris større.

Da Aas ikke klarte å stille nok sikkerhet for veddemålet, erklærte Nasdaq-børsen mislighold og solgte posisjonene hans. Krafthandleren har siden gått med på å selge eiendelene sine for å dekke noe av tapet.

Strømprisene har variert betydelig i høst. Etter en tørr sommer var kraftprisen i høst oppe i rundt 60 øre kilowattimen, men høstregnet bidro til å kutte den til ned mot 20 øre kilowattimen i forrige uke. Fredag denne uken er strømprisen oppe i 39 øre kilowattimen igjen, ifølge Nordpool.

Les mer: Regnet fyller magasinene – strømprisene stuper videre

Det at Einar Aas ikke lenger vil betale rikelig med skatt får også konsekvenser for Grimstad kommune, hvor han bor. Kommunen risikerer også å måtte betale tilbake rundt 100 millioner skattekroner til Aas på grunn av skatteregler, ifølge Agderpostens beregninger.

Publisert:

Her kan du lese mer om