Ekspert: – Norsk mentalitet er etterspurt i Iran
Mange norske selskaper har intensjoner om å tre inn i Iran. Men ikke veldig mange har avtaler om leveranser og betaling, mener ekspert på internasjonalisering av leverandørindustrien i Norge.
Administrerende direktør Sjur Bratland i organisasjonen Norwegian Energy Partners (NORWEP) sier på telefon fra Teheran til E24 at han er veldig optimistisk når det gjelder mulighetene for norske selskaper i Iran.
Men samtidig peker han på at selv om flere sanksjoner er opphevet, gjenstår store utfordringer. Spesielt når det gjelder infrastruktur for betalinger fra Iran.
– Det å få betalinger ut av Iran er en utfordring. Du kan ikke bruke amerikanske banker eller dollar til betalinger fra Iran. Det er enkelt å gjøre feil. Det er veldig viktig å være nøye med due diligence for å vite hvilke selskaper man samarbeider med, sier Bratland til E24.
Han peker på at veldig mange norske selskaper har intensjoner om å tre inn i Iran.
– Men ikke veldig mange har avtaler om leveranser og betaling. Man har vært litt overoptimistisk. Ting tar tid, og man må stake ut en kurs og finne ut hvordan avtaler bør inngås, sier Bratland.
- Nisjeteknologi
Tirsdag vil det være representanter fra 30 norske selskaper innenfor leverandørindustrien innen olje, gass og innenfor fornybar energi til stede på et seminar i regi av NORWEP i Teheran. Seminaret blir avholdt på kurssenteret til Irans statseide oljeselskap National Iranian Oil Company (NIOC).
– De norske selskapene som tar turen hit, tilbyr nisjeteknologi innenfor spesielle områder. Spesielt innen IOR, altså Increased Oil Recovery eller økt oljeutvinning. Der det dreier seg om å greie å øke andelen olje man får ut fra et oljefelt, som Iran har stor interesse for. Men det er også noen selskaper innen fornybar energi, sier Bratland til E24.
Etter at Iran hadde forhandlet i halvannet år for å få løftet sanksjonene med mål om å produsere mer olje, undertegnet landet en atomavtale med omverdenen i januar i fjor, og Vestens sanksjoner mot oljeeksport fra Iran ble opphevet.
Irans oljeeksport ble gjenopptatt i februar i fjor. Sanksjonene stengte Iran ute fra globale handelsmarkeder i en årrekke.
Disse tre kan bety slutten på atomavtalen
Maktkamp
Bratland mener at det er et veiskille i Iran nå. Der det er en liten maktkamp mellom de som er tradisjonelle, og de som er mer vestlig orientert.
– Det gjenstår å se hvem som vinner den kampen, sier Bratland.
Han mener at hva som skjer med sanksjoner fremover vil få stor betydning for fremtiden.
– Utfordringene når det gjelder infrastruktur for betalinger, må bli opphevet, sier Bratland.
Samtidig maner han til å ikke være for overoptimistisk før internasjonale avtaler om slike strukturelle utfordringer er på plass.
Samtidig understreker han at Iran som sitter på store olje- og gassressurser husker de gode relasjoner landet hadde spesielt med Statoil tilbake i tid.
– Det er ikke noe tvil om at norsk teknologi og mentalitet er etterspurt her i Iran, sier Bratland.
Norwegian Energy Partners (tidligere INTSOK og Intpow) arbeider med å bidra til internasjonalisering av leverandørindustrien i Norge innenfor olje, gass og innenfor fornybar energi (vindkraft, vannkraft og solkraft).
Oljeåret – fra 27 til 57 dollar
Fortsatt avventende
En ringerunde E24 har foretatt viser at norske selskaper fortsatt er litt avventende, når det gjelder Iran.
Når E24 ringer pressetalsmann Erik Haaland i Statoil, svarer han slik.
– Statoil evaluerer kontinuerlig forretningsmuligheter globalt, men har for tiden ikke noen aktiviteter i Iran, sier Haaland til E24.
Han svarer også at Statoil ikke deltar ved seminaret til NORWEP i Teheran.
Når E24 ringer kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions, og spør om Aker Solutions bistår Iran i utvinningen av de enorme ressursene som finnes i landet, svarer hun skriftlig.
– Vi anser Iran for å være et interessant marked som byr på muligheter for oss, og vi har hatt diskusjoner med både lokale kunder og mulige partnere. Men generelt kommenterer vi ikke på hvilke prosjekter eller forretningsmuligheter vi til enhver tid forfølger, skriver Nooryani.
Hun viser samtidig til at Aker Solutions har hatt aktivitet i Iran før, men er ikke etablert med noe kontor der nå.
– Aker Solutions signerte i mai 2016 en intensjonsavtale med det iranske petroleumsforskningsinstituttet (RIPI). Denne gjør det mulig for partene å vurdere en rekke felt for potensiell felles forskning og teknologisamarbeid, skriver Nooryani.
Torbjørn Andersen, kommunikasjonssjef i oljeserviceselskapet Kværner, forteller at selskapet ikke er involvert i noen konkrete prosjekter i Iran i dag.
– Iran er et marked vi følger med på. Men det er ikke noen konkrete prosjekter som vi er involvert i i dag, sier Andersen til E24.