Store endringer i toppen: Statoil får nye Brasil- og finansdirektører

Oljegiganten gjør store endringer i toppledelsen, inkludert å utpeke ny finansdirektør. Selskapet setter også en av sine mest erfarne toppledere til å lede den store Brasil-satsingen.

SKAL PASSE PENGESEKKEN: Utenlandssjef Lars Christian Bacher blir ny finansdirektør i Statoil. Arkivbilde.
Publisert:

Fredag morgen annonserte Statoil en rekke skifter i toppledelsen av selskapet som vil gjennomføres fra 1. mai til 15. oktober:

 • Finansdirektør Hans Jakob Hegge følger i fotsporene til sin forgjenger Torgrim Reitan og går over til å bli USA-sjef i Statoil, i tillegg til globalt ansvar for ukonvensjonelle ressurser. Han har vært finansdirektør siden august 2015.
 • Torgrim Reitan går på sin side over fra å lede USA-virksomheten til å bli konserndirektør for hele Statoils internasjonale virksomhet.
 • Dagens utenlandssjef, Lars Christian Bacher, er utpekt som den nye finansdirektøren etter Hans Jakob Hegge.

I tillegg til disse endringene gjøres det også noen endringer i ansvarsområder.

Statoil legger nemlig USA-virksomheten inn under ansvarsområdet til utenlandssjef Torgrim Reitan. USA-virksomheten var tidligere en egen enhet.

Statoil-sjef Eldar Sætre mener endringene han nå gjennomfører betyr at flere av direktørene får brukt kompetansen sin på strategisk viktige områder, samtidig som de får bredere erfaring.

Statoils USA-direktør Torgrim Reitan får ansvaret for Statoils internasjonale virksomhet

Samtidig kommer Pål Eitrheim og Al Cook inn i konsernledelsen, som Statoil-sjefen mener gir konsernledelsen påfyll av folk med «sterk kommersiell og driftsrelatert erfaring».

– Endringene i ledelsen og konsernstrukturen vil sette oss enda bedre i stand til å levere på vår strategi for sikker drift, høy verdiskapning og lave karbonutslipp, og styrke vår utvikling som et bredt energiselskap, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Statoil opplyser til E24 at de nye lederne først vil stille til intervju nærmere deres respektive tiltredelsesdato.

For abonnenter: Helge Lund: Hvem er egentlig «Mr. Oil»?

Tungvekter får ansvaret for Brasil

Samtidig som USA legges inn under ansvarsområdet til utenlandssjefen, skiller man den viktige Brasil-enheten ut som et eget forretningsområde, med egen plass i konsernledelsen.

Statoil satser tungt i Brasil og skal i årene fremover investere enorme milliardbeløp i landet for å utvikle store funn og felt. At Brasil blir et eget uavhengig forretningsområde fra resten av utenlandsvirksomheten er et tegn på hvor viktig denne satsingen er for Statoil, som et nytt kjerneområde.

Margareth Øvrum blir Statoils nye Brasil-sjef

– Dette gir oss anledningen til å følge opp Brasil enda tettere i en viktig oppbyggingsfase, sier Statoil-sjefen.

 • Statoil-sjef Eldar Sætre setter Margareth Øvrum til å lede Brasil-virksomheten. Hun kommer fra det som mange anser som den mektigste posisjonen i Statoil etter toppsjefen, nemlig som leder for Teknologi, prosjekt og boring, som har ansvaret for alle nye utbygginger i konsernet.
 • Statoil har utpekt dagens Brasil-sjef, Anders Opedal, til å ta over etter Margareth Øvrum
 • I tillegg til disse endringene får Statoils fornybarsatsing (forretningsområdet kalt New Energy Solutions) også en ny sjef. Det er Statoils øverste innkjøpssjef, Pål Eitrheim, som tar over den jobben, mens dagens fornybarsjef Irene Rummelhoff skal lede Statoils midtstrøms- og trading-enhet (kalt MEP)
 • Dagens MEP-sjef, Jens Økland, blir sjef for forretningsutvikling i samme forretningsområde
 • Som tidligere varslet har Statoils strategidirektør John Knight valgt å gå av i henhold til kontrakten sin ved utgangen av året. Han går ut av konsernledelsen 1. mai i år. Hans etterfølger blir Al Cook, som i dag er direktør for driftsteknologi og partneropererte lisenser i Statoils utenlandske virksomhet

Les også: Statoil skal vokse kraftig i Brasil: Vil eksportere norske kostnadskutt

Pål Eitrheim går fra å være sjef for anskaffelser til å skulle lede fornybarsatsingen kalt New Energy Solutions

Tre kvinner rykker inn

I store konsern er det ofte slik at toppledere rekrutteres opp gjennom rekkene, og det er derfor interessant å se hvem som kommer inn i toppstillingene under konsernledelsen.

Statoil setter nå tre kvinner inn i andre linje i ledelsen, og to av dem erstatter Al Cook og Pål Eitrheim som går inn i konsernledelsen.

Statoil har allerede informert om dette i en egen intern melding.

 • Det er Peggy Krantz-Underland som nå tar over ansvaret for Statoils innkjøp, både i drift og nye prosjekter, etter Eitrheim.

Hun har bare rukket å være noen måneder i jobben som direktør for anskaffelser internasjonalt, og var før det finansdirektør i forretningsområdet Teknologi, prosjekt og boring under Margareth Øvrum. Krantz-Underland har vært i Statoil siden 1998 i en rekke forskjellige lederstillinger.

 • Carri Lockhart vil ta over etter Al Cook som direktør for driftsteknologi og partneropererte lisenser internasjonalt.

Hun kommer fra jobben som offshore-direktør i USA og vil sitte i ledergruppen til den nye utenlandssjefen Torgrim Reitan. Lockhart kom til Statoil i 2016 fra Marathon Oil Company.

 • Ana Serrano Onate er utpekt som sjef for Exploration Excellence i leteavdelingen.

Onate kommer fra jobben som letesjef i Brasil og vil nå få base i Oslo. Hun begynte i Statoil i 2008 som seniorrådgiver for leting i Brasil og har også hatt stillinger i leteavdelingen i Norge siden den gang. Onate vil rapportere til Statoils letesjef Tim Dodson og etterfølger Erik Finnstrøm.

Publisert:

Her kan du lese mer om