Ocean Installer sikret Statoil-kontrakt på rundt 800 mill.: Får ansvaret for marine operasjoner på Johan Castberg

Statoil fortsetter å drysse kontrakter over leverandørindustrien til Johan Castberg-utbyggingen

GIGANTPROSJEKT: Selve produksjonsskipet på det kommende Johan Castberg-feltet er bare en del av det omfattende anlegget, som også består av subsea-utstyr, rørledninger og kabler, som denne illustrasjonen viser.
Publisert:

– For oss er dette helt perfekt. Vi har jo vært en del av nedturen i bransjen de siste årene, og for oss er dette en stor kontrakt som sikrer aktivitet i organisasjonen til 2022, sier Steinar Riise, administrerende direktør i Ocean Installer til E24.

Torsdag undertegner han en avtale som Statoil har tildelt selskapet for marine operasjoner på Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Selskapet beskriver det som en «betydelig» kontrakt, som etter deres definisjonsbegreper betyr en avtale på om lag 100 millioner dollar (snaue 800 millioner kroner med dagens kurs), ifølge Riise.

Ocean Installer har dermed sikret seg den andre halvdelen av det omfattende marine arbeidet som skal gjøres i forbindelse med feltutbyggingen. Subsea 7 stakk tidligere i år av med den største marine kontrakten verdt opp til 1,2 milliarder kroner.

Subsea 7 skal bygge og installere milevis med rørledninger på feltet før produksjonen skal starte i 2022.

– Vi skal gjøre alt utenom å legge rørene (som Subsea 7 skal gjøre, journ.anm.), og det inkluderer alt fra installasjon av subsea-moduler til umbilicals, sier Riise om arbeidet som skal skje på 360 til 405 meters havdyp.

Offshorearbeidene skal utføres i sommersesongene fra 2019 til og med 2022.

Ocean Installer har private equity-fondet HitecVision som største aksjonær, og selskapet har en flåte med innleide fartøy som gjennomfører forskjellige typer installasjons- og serviceoppdrag offshore.

Selskapet har hovedkontor i Stavanger, og har i tillegg kontorer i Aberdeen, Houston, Mexico City, Perth og Dubai.

Steinar Riise, administrerende direktør i Ocean Installer

Kontrakter for mange milliarder

– Vant dere denne kontrakten med Statoil på pris eller var det andre faktorer som avgjorde?

– Dette er et såpass komplekst arbeid at den tekniske løsingen vi tilbyr er svært viktig, selv om pris også er en faktor. Vi har vært en del av FEED-arbeidet i prosjektet (forhåndsutredninger og ingeniørarbeid, journ.anm.) og FEED-prosessen ledet opp til anbudsrunden mellom de aktuelle leverandørene, sier Steinar Riise i Ocean Installer.

Statoil har nå tildelt de fleste store kontraktene for utbyggingen av Castberg-feltet, men det er særlig én stor kontrakt som gjenstår – og som mange venter spent på.

Det er kontrakten for ferdigstilling og integrering av produksjonsskipet (FPSOen) og plattformdekket, denne er referert til som Topside-kontrakten. Selve skroget på FPSOen er for stort til å bygges i Norge og det var Sembcorp i Singapore som i november sikret seg kontrakten på å bygge det.

Skroget skal imidlertid utstyres med en boligmodul, et toppdekk med utstyr og en del andre installasjoner. Her ligger det også en arbeid i milliardklassen for leverandørindustrien.

Statoil har imidlertid valgt å la Sembcorp gjøre mer av jobben ved å også tildele dem kontrakten for å bygge boligmodulen, og dermed blir det en litt mindre kontrakt igjen til den aktøren som vinner Topside-kontrakten.

Nøyaktig hvor mange milliarder Topside-kontrakten vil ende på er ikke kjent, men av totalen har Sembcorp sikret seg fire milliarder for skroget og boligmodulen.

Det spekuleres i at konkurransen primært står mellom Kværner og Aibel, men dette kan endre seg. Statoil har signalisert at kontrakten vil bli tildelt nå ved starten av året.

I tillegg til Subsea 7 og Sembcorp er det kanskje først og fremst Aker Solutions som er den store vinneren blant leverandørene som har konkurrert om kontraktene. Selskapet sikret seg kontrakter for rundt fire milliarder kroner før jul for å designe plattformdekket og levere subsea-systemet til feltet.

Les også

Resultatløft for Lundin Petroleum: Nå vil oljeselskapet betale utbytte

– Et bikkjeslagsmål om 2018-kontrakter

Ocean Installer har prosjekter over hele verden, og har i nyere tid vært involvert både i Australia, Middelhavet og offshore Afrika.

Selskapet har også vunnet kontrakter fra Statoil for utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet.

– Hvordan er markedet for dere nå?

– Vi opplever at markedet i år er like tøft som i 2017, men vi har mer og mer oppdrag i ordrereserven for 2019 og utover, sier Ocean Installer-sjefen.

– Vi opplever nok som de fleste andre at det er et bikkjeslagsmål i bransjen om kontraktene for 2018, men så ser vi samtidig at det skjer ting med tanke på 2019 og utover, fortsetter han.

Ocean Installer er likevel bekymret for aktiviteten på litt lenger sikt, og peker som mange andre i oljenæringen har gjort, at det foreløpig er mangel på store utbyggingsprosjekter på norsk sokkel etter at Johan Sverdrup og Johan Castberg-feltene er bygget ut på starten av 2020-tallet.

Les også

Har ikke skjedd olje-USA på 48 år: Produserte 10 mill. fat per dag

Les også

Statoil dropper lisensforhandlinger: Er ute av Mosambik

Les også

Næringslivstopper samler seg til gründerjakt: – Dette er et lite eksperiment for oss

Publisert:

Her kan du lese mer om