Frykt senker oljeprisen

Oljeprisene faller ytterligere etter åpning på Oslo Børs, hvor markedet frykter for at etterspørselen kan bli lavere enn ventet fremover.

JOBBFRYKT: Dårlige jobbtall fra USA fredag skaper frykt for at etterspørselen etter olje skal synke.
Publisert: Publisert:

I skrivende stund omsettes Brent-oljen for 117,14 dollar fatet, en svekkelse på 1,19 dollar i dagens handel. Den amerikanske WTI-oljen faller 1,16 dollar til 95,04 dollar per fat.

På fredag ble det klart at sysselsettingsarbeid går sent og at arbeidsledigheten i USA økte med 0,1 prosentpoeng til 9,2 prosent. Det fryktes nå at dette kan redusere etterspørselen i sommer, en periode som er høysesong for bensinforbruket. Også den økte frykten for tilstanden i Italia og en nedgang i den kinesiske importen av råolje på årsbasis er sannsynlige medvirkende faktorer til fallet.

- Risikoaversjonen er tilbake etter skuffende jobbtall fra USA og frykt for gjeldssituasjonen i Italia. Dette setter press på oljeprisene og det ser ut til at Brent er særlig sårbar for videre fall, sa Carsten Fritsch i Commerzbank til CNBC i dag.

Stort sprik

Differansen mellom Brent og WTI har steget ytterligere de siste dagene og er nå omkring 22 dollar per fat, noe som er rett under rekordnivået fra begynnelsen av juni. Commonwealth forklarer den høye differansen med tilbudsunderskudd i Nordsjøen og at fredagens sysselsettingstall straffet lettoljen hardere enn nordsjøoljen.

I Commerzbank anses ikke differansen som bærekraftig, ifølge Bloomberg. Banken ser for seg at Brent vil falle til 110-115 dollar per fat i løpet av uken, mens WTI vil falle til 92-93 dollar fatet.

Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt har en annen mening om oljedifferansen fremover. I et intervju med SIX News på fredag uttalte Saltvedt at hun ikke ser for seg at differansen blir noe særlig lavere med det første.

- Jeg tror ikke differansen vil minke så veldig mye. Man har ikke klart å "time" utbygging av tilførselen av ny olje fra Canada til USA. De har ikke lyktes i å bygge opp infrastrukturen til å få oljen ut fra Cushing og dette vil ta 1-2 år, uttalte Saltvedt.

Publisert: