Norge har aldri brukt mer strøm

Fredag morgen var det norske strømforbruket på sitt høyeste nivå noensinne, melder Statnett. Forbruket mellom 08 og 09 tilsvarer 24 millioner panelovner.

Illustrasjonsbilde av kraftnett.
Publisert:

Det skriver Statnett i en melding.

Det statlige selskapet er ansvarlig for driften av «motorveiene» i kraftnettet, de store kraftlinjene som frakter strøm mellom ulike landsdeler. De andre delene av kraftnettet er regionalnettet og distribusjonsnettet.

I dag tidlig mellom klokken 08.00 og 09.00 brukte nordmenn rekordhøye 24.536 megawattimer strøm, som tilsvarer forbruket til 24 millioner panelovner, opplyser Statnett.

– Dette er åpenbart et resultat av det kalde været i store deler av landet og at strømforbruket har økt de siste årene som følge av elektrifisering av transportsektoren og industrien, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.

Forrige rekord i strømforbruket ble satt den 21.januar 2016. Denne januardagen var forbruket på 24.485 megawattimer mellom klokken 08 og 09.

Tross rekorden betegner Statnett kraftsituasjonen som normal. Strømnettet fungerer som det skal, og det er mye vann i kraftmagasinene.

Produksjonen mellom klokken 08 og 09 fredag var på 25.699 megawattimer, og var dermed høyere enn det totale forbruket, opplyser Statnett.

Les også

Venter 4000 kroner dyrere strøm i år: Strømprisen skyter i været

Utelukker ikke ny rekord

Statnett venter at det høye forbruket vil holde seg, og utelukker ikke en ny rekord i forbruket når folk begynner å lage middag mellom 16 og 17 fredag ettermiddag.

– Strømforbruket er av erfaring høyest i morgentimene, men vi kan ikke utelukke at det kan komme en ny forbruksrekord mellom klokka 16.00 og 17.00 i dag, sier Løvås.

Ifølge Statnett har det årlige energiforbruket per husstand gått ned. Samtidig øker toppene i forbruket, fordi folk bruker mye strøm på én gang.

– Når mange skrur opp temperaturen på sine oppvarmingsenheter, dusjer, koker kaffe og lader elbilen sin samtidig får vi effekttopper som Statnett og de andre nettselskapene må dimensjonere nettet sitt etter, sier Løvås.

Les også

Selger unna småkraft etter strømsjokk

Dyr strøm fredag

Strømprisen i den aktuelle timen var på én krone øre kilowattimen, utenom nettleie og avgifter. Det er en ganske høy pris til Norge å være, og kulden er en viktig bidragsyter.

Fredag ligger prisene i snitt på 75 øre kilowattimen, som er årets nest høyeste pris på en enkelt dag. På samme dato i fjor var prisen 24 øre kilowattimen. Årets høyeste pris var nær 80 øre den 8. januar.

Det viser tall fra strømbørsen Nordpool. Strømprisen har skutt i været i en kald januarmåned, etter å ha ligget på rekordlavt nivå etter coronakrisen. I 2020 var prisen i snitt ti øre kilowattimen, utenom avgifter og nettleie.

Les også

Sentralbanksjefen sliter med vått vær. Billig strøm gir nullrente hele neste år.

Stor kraftproduksjon i 2020

I fjor steg kraftproduksjonen i Norge til tidenes høyeste nivå på 153,3 terawattimer (TWh), ifølge Statnett. Årsaken var sterk nedbør gjennom året.

Produksjonskapasiteten i Norge er ifølge NVE på rundt 151 TWh i et normalår. Faktisk produksjon kan være godt under dette.

Det norske strømforbruket var på 132,9 TWh i 2020, omtrent på nivå med de siste fem årene.

Publisert: