Nå har robothunden «Spot» hatt sin første arbeidsuke offshore

I februar meldte oljeselskapet Aker BP at de hadde en nyansatt: Robothunden Spot. Nå har nykommeren for første gang blitt testet ute i de tøffe forholdene på norsk sokkel.

Robothunden Spot er levert av Boston Dynamics. Med ulike sensorer og programvare fra Cognite installert har den vært på oppdrag på Aker BP sitt produksjonsskip Skarv i Norskehavet
Publisert:

NB! Saken er oppdatert med informasjon om EX-sertifisering av roboten.

En litt spesiell første arbeidsuke er nå fullført for norsk oljeindustris kanskje mest spesielle medarbeider.

Om bord på produksjonsskipet Skarv i Norskehavet, 210 kilometer vest for Sandnessjøen, har nemlig robothunden Spot blitt testet ut.

Se hvordan Spot fungerer i videoen under!

Roboten som er levert av Boston Dynamics har blitt montert med både kameraer, mikrofoner og ulike sensorer, slik at den kan gå rundt på installasjonen, og både måle og undersøke ulike tekniske komponenter.

Roboten er koblet på Aker-selskapet Cognites Data Fusion-plattform, slik at dataene kunne overføres i sanntid til kontrollrommet på land.

Oljeselskapet Aker BP, med en entusiastisk konsernsjef Karl Johnny Hersvik i spissen, har allerede vist frem nykommeren flere ganger.

Først på selskapets kapitalmarkedsdag i Oslo i februar. Deretter kom Spot og overleverte søknaden om utbyggingen av Valhall Hod-feltet til olje- og energiministeren i juni.

Mye arbeid gjenstår

Ettersom Spot akkurat har hatt sin første uke offshore er det fortsatt mye arbeid som gjenstår fremover. Men allerede nå har Cognite, Aker og partnerne gjort seg noen viktige erfaringer:

– Vi har fått bekreftet at vi kan styre Spot fra land, og samle inn alle relevant data offshore på en sikker måte. Når vi bruker roboter for å samle inn data og Cognite Data Fusion for å kontekstualisere og tilgjengeliggjøre disse dataene, kan vi oppdatere og berike de digitale tvillingene kontinuerlig, sier Cognite-sjef John Markus Lervik i en uttalelse til E24.

– Dette skaper nye muligheter til å gjøre industrien tryggere, mer effektivt og mer bærekraftig.

I tillegg til evalueringen av testen og det videre tekniske arbeidet er det også en annen viktig brikke som må falle på plass før roboter kan tas i bruk for fullt på norsk sokkel: EX-sertifisering.

Elektronikk og elektriske enheter som brukes i eksplosjonsfarlige områder (EX-områder) må nemlig sertifiseres.

Aker BP opplyser til E24 at Spot ikke er EX-sertifisert ennå, og at den derfor ble testet i et ikke-klassifisert område om bord på Skarv-skipet. Både thruster og pumpesystemer på skipet befinner seg imidlertid utenfor dette området, noe som gjorde at man kunne gjennomføre en fullverdig test likevel.

En EX-sertifisering er noe Aker BP nå jobber med å få på plass for robotene.

Produksjonsskipet Skarv (FPSO) i Norskehavet
Les også

Aker BP har startet produksjonen på gassfeltet Ærfugl

– Et enormt skritt

– Vi er ivrige etter å utforske hvordan robottekniske systemer kan gjøre offshore-operasjoner tryggere, mer effektive og mer bærekraftige, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP i en uttalelse.

– Spots offshorebesøk på Skarv FPSO er et lite skritt i å nå Aker BPs visjon om å digitalisere all vår virksomhet fra vugge til grav for å øke produktiviteten, forbedre kvaliteten og forbedre sikkerheten til våre ansatte, sier han videre.

– Vi kan bruke oppdrag som dette til å utvikle Spots evner, og Cognite leder an i testingen og verifiseringen av Spots evner til å redusere risiko for mennesker og levere verdi til energibransjen, sier direktør for forretningsutvikling i Boston Dynamics, Michael Perry, i en uttalelse.

– Denne historiske koblingen av hoder og maskiner som jobber sammen for å løse industriutfordringer viser at datadrevne beslutninger kan endre bransjen nå, sier John Markus Lervik, administrerende direktør og gründer i Cognite, i en uttalelse.

– Evnen til å fjernstyre Spot er et enormt skritt fremover for bransjen, sier han videre.

Cognite ble startet av Lervik og Aker, og har spesialisert seg på digitalisering innenfor industri- og energisektoren. Selskapet vokser raskt og har nå en rekke store internasjonale kunder.

Lervik mener offshorearbeidet med Spot i kombinasjon med Cognites software er et viktig steg på veien mot trygg og effektiv fjernstyring i olje- og gassindustrien.

Les også

Aker BP vil kutte investeringene med 920 mill.: – Vi holder kostnadene under kontroll

Spot avbildet om bord på produksjonsskipet Skarv
Publisert: