Lundin Petroleum om oppkjøpsryktene: – Vi har ingen diskusjoner med Aker BP nå
Sjefen i oljeselskapet Lundin skulle gjerne beholdt alle eierandelene i Johan Sverdrup, men mener de og Equinor begge kommer godt ut av byttehandelen. At det er forhandlinger med Kjell Inge Røkkes system om et oppkjøp avviser han.
Mens ryktene svirrer om flere mulige handler på norsk sokkel, klinte Equinor og Lundin Petroleum søndag til og annonserte en stor avtale seg imellom.
Gitt at Lundin-aksjonærene sier ja, skal Lundin kjøpe tilbake 16 prosent av sitt eget selskap fra Equinor. Som betaling får Equinor 2,6 prosent av det kommende gigantfeltet Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen og 595 millioner dollar i kontanter.
Dagens Næringsliv omtalte 1. juli at Equinor og Aker BP skulle være i dialog om en milliardhandel der det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet kunne ende med å bli storaksjonær i Lundin, blant annet i bytte mot det omstridte oljeområdet kalt «NOAKA».
Kepler Cheuvreux-analytiker Anders Holte uttalte til E24 mandag morgen at meglerhuset fortsatt tror på en sammenslåing mellom Aker BP og Lundin, men ifølge Lundin-sjefen er det ingen samtaler på gang som involverer hans selskap:
– Vi har ingen diskusjoner med Aker BP nå, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum til E24.
– Ser dere etter en industriell partner eller annen stor aksjonær som kan komme inn etter Equinor?
– Nei, nå er vi fornøyde med der vi er og veien selskapet er på vei. Med denne transaksjonen vil Lundin-familien fortsette som den største aksjonæren og støttespilleren de har vært, og vi har ingen andre planer per dags dato, sier Schneiter.
Aksjene til Lundin, Equinor og Aker BP var alle opp mandag. Selv om Aker BP ikke er en del av avtalen, så får aksjen et løft. Ifølge Lundin priser avtalen Johan Sverdrup-feltet til mer enn det markedet har priset det nå. Dette kan ha bidratt til Aker BP-løftet, ettersom de også er en stor eier i feltet.
Equinor banket på døren og ville selge: – Da muligheten bød seg grep vi den
Equinor banket på døren
Equinor kjøpte seg i 2016 opp i Lundin Petroleum i to omganger til en eierandel på 20,9 prosent. Siden har de vært nest største aksjonær, med Lundin-familien som største eier.
Schneiter sier at de var fornøyde så lenge Equinor ønsket å være en stor aksjonær. Aksjekursen «gjort det ekstremt bra» siden Equinor kjøpte seg inn i to omganger i 2016, og derfor var de også på ballen når det kom nye signaler fra Equinor, forklarer Lundin-sjefen:
– Equinor har vært en stor aksjonær så vi har hatt jevnlig kontakt med dem. Dette skjedde ikke over natten, men for noen måneder siden gjorde Equinor det kjent for oss at de ønsket å hente ut gevinst fra investeringen sin. Vi har vært interessert i å finne en god løsning for alle parter, sier Schneiter.
At Johan Sverdrup-feltet snart begynner å gi inntekter til eierne (og staten) gjorde det også enklere å for Lundin å lande en avtale om aksjekjøp nå, ifølge Schneiter.
Etter det E24 kjenner til kom selve avtalen som nå er landet på plass ganske raskt, selv om det har vært dialog en stund.
– Med Johan Sverdrup-feltet som kommer i produksjon om kort tid (rundt oktober/november, journ.anm.) var dette en mulighet som også gir en riktig timing for oss. Så vi har kommet frem til en avtale som vi mener tjener begge parter, sier Schneiter.
Med produksjonsstarten på Sverdrup begynner det nemlig å renne penger inn hos eierne Equinor, Lundin, Petoro, Aker BP og Total.
– Med Sverdrup i produksjon får vi inn en sterk kontantstrøm som gjorde at vi kunne komme med et tilbud som Equinor fant interessant, sier Lundin-sjefen.
Les også: ExxonMobil kan sette salgsrekord på norsk sokkel
Ville helst ikke selge noe i Sverdrup
Fordi Equinors aksjepost på 16 prosent i Lundin skal slettes etter at den er kjøpt tilbake, vil de andre eierne få økt sin eierandel i selskapet og også få en større økonomisk eksponering mot Johan Sverdrup-feltet enn før, selv om Lundin i prosent vil eie litt mindre av feltet.
At ikke eksponeringen mot Sverdrup-feltet skulle falle var viktig for Lundin, ifølge Schneiter:
– Vi ønsket, og mener vi har fått, en avtale som er verdiøkende for våre aksjonærer ettersom de får en større eksponering mot Sverdrup-feltet. Så derfor ville vi ikke selge mer enn det vi gjorde i Sverdrup, sier Schneiter.
– Det var jo Lundin som sørget for at Johan Sverdrup ble oppdaget fra 2010, men dere er jo ikke operatør. Er det viktig for dere i denne fasen å frigi kapital derfra som dere kan bruke på leteaktivitet, Edvard Grieg-feltet og andre prosjekter?
– Johan Sverdrup er veldig viktig for oss, og det er et helt fantastisk felt. I en ideell verden ville vi gjerne beholdt hele eierandelen vår i feltet, men det var tydelig for oss at Equinor også ville ha en industriell løsning. Så vi mener vi har funnet en god balanse med at vi selger oss noe ned, samtidig som våre aksjonærer faktisk får en større eksponering samlet sett, sier Schneiter.
Equinor ønsket med andre ord ikke bare å selge Lundin-aksjene sine, men også sikre seg mer av kronjuvelen Sverdrup.
– Når det gjelder Edvard Grieg, så fortsetter feltet og området rundt å vokse, og vi har all likviditeten vi trenger for å investere der og i andre aktiviteter. Så historien om Lundin vil ikke endre seg med denne Equinor-avtalen, fortsetter Lundin-sjefen og poengterer at de fortsatt satser på egen vekst gjennom leting og utvikling av feltene de har.
Blir operatør på Wisting: Equinor og OMV inngår samarbeid
Ønsket ikke et åpent storsalg
Equinor sitter med totalt 64,7 millioner aksjer i Lundin, hvorav 54,5 millioner skal selges. Det vil redusere eierandelen Equinor har i Lundin fra 20,9 til 4,9 prosent.
Den aksjeposten har Equinor «ikke planer om å endre per dags dato», ifølge Equinor selv.
Equinor kunne gått ut i det åpne markedet for å selge aksjene, men i stedet selges de til Lundin for 266,40 svenske kroner per stykk, snaue 10 prosent under fredagens sluttkurs på 294,90 svenske kroner. Equinor opplyser at de kjøpte aksjene for 121 svenske kroner per snitt, og at de derfor har mer enn doblet pengene sine.
– For Equinor er det en pen gevinst, sier konsernsjefen i Lundin, og legger til at det ikke hadde vært «ønskelig» at nesten 55 millioner aksjer, eller 16 prosent av aksjene, ble lagt ut i det åpne markedet.
Lundin må ut med om lag 595 millioner dollar mer (5,1 milliarder kroner) for å kjøpe tilbake aksjene fra Equinor enn det de får ved å selge en andel av Sverdrup-feltet. I tillegg kan selskapet få opp til 52 millioner dollar ekstra av Equinor, hvis reserveestimatene på Sverdrup-feltet ender i det øvre sjiktet av dagens spenn på 2,2 til 3,2 milliarder fat.
Lundin hadde en mindre nedgang i kontantbeholdningen i fjor, men i første kvartal satt de igjen med nesten 25 millioner dollar etter at driftskostnader, investeringer og finanskostnader var dekket. Det økte kontantbeholdningen til 91,3 millioner dollar, ifølge regnskapet.
Selskapet opplyste også at de per 31. mars hadde 1,7 av 5,0 milliarder dollar tilgjengelig i sin lånefasilitet.
– Dette er noe vi kan svelge enkelt innenfor våre eksisterende lånefasiliteter, sier Schneiter i Lundin, som samtidig understreker at utbyttepolitikken er den samme som før.
Selve aksjesalget fra Equinor vil skje etter en ekstraordinær generalforsamling i Lundin Petroleum den 31. juli. Deretter vil Equinor få overført eierandelen på 2,6 prosent i Johan Sverdrup når norske myndigheter har behandlet søknaden og gitt sitt samtykke. Dette er ventet å skje mot slutten av året.
For å få kjøpt aksjene direkte fra Equinor, og unngå at aksjene selges i markedet, har Lundin fått hjelp fra meglerhuset Sparebank 1 Markets. Lundin har nemlig inngått en aksjeleieavtale (en såkalt Total Return Swap, TRS) med meglerhuset.
Sparebanken 1 Markets kjøper aksjeposten fra Equinor til 266,40 svenske kroner per aksje og «låner» de så ut til Lundin. Lundin skal etter hvert gjøre opp avtalen med meglerhuset til samme kurs som Equinor selger aksjene sine for og overta aksjene fra meglerhuset.
Lundin betaler en rente (leieavgift) til meglerhuset for dette, og påtår seg også risikoen for at deres egen aksjekurs kan falle, eller gevinsten hvis den stiger, i perioden.
– Hva er deres kostnad ved å gjøre transaksjonen på denne måten?
– Det er en avgift (til meglerhuset, journ.anm.) som vi ikke går ut med spesifikt offentlig. Men sammenlignet med beløpene i avtalen er det et relativt mindre beløp, sier Schneiter.