Norwea og Energi Norge: Vil samle fornybarbransjen i én organisasjon

Norwea og Energi Norge er i samtaler om å etablere en felles bransjeorganisasjon for fornybar energi.

Dette er vindkraftverket Guleslettene i Vestland fylke, som eies av amerikanske Blackrock.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra de to organisasjonene.

Energi Norge het tidligere Energibedriftenes Landsforening, og er bransjeorganisasjon for en rekke kraft- og nettselskaper. Norwea representerer særlig aktører innen vindkraft og havvind.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

De to organisasjonene har nå startet samtaler om å danne en ny, stor interesseorganisasjon for fornybar energi, skriver de i meldingen.

Hvis samtalene lykkes, vil de to organisasjonene bli erstattet av en ny, felles organisasjon.

– Norge skal gjennom et grønt skifte. Denne omstillingen krever økt produksjon av fornybar energi, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge og administrerende direktør Åslaug Haga i Norwea ifølge en melding.

– Samspillet mellom vind-, vann-, solkraft, strømnett og andre teknologier blir viktigere. Da er det naturlig å samle fornybarnæringen i én organisasjon som kan gi oss en sterkere og tydeligere stemme, sier de.

Målet er å bli enige i løpet av høsten. Etter hvert ønsker de også å ta inn aktører innen teknologier som solenergi og hydrogen. Disse aktørene er i dag representert i organisasjoner som Solenergiklyngen og Norsk hydrogenforum.

Norwea har 116 medlemmer, mens Energi Norge har 335 medlemmer. Energi Norge er en bransjeorganisasjon i NHO.

Administrerende direktør Åslaug Haga i Norwea.

Positiv til felles innsats

Solenergiklyngen er så langt ikke med i samtalene, men daglig leder Trine Kopstad Berentsen er positiv til samarbeid i bransjen.

– Vi er positive til dialog om hvordan man kan samle fornybarnæringen i Norge. Det har vi etterlyst og tatt opp med Energi Norge tidligere. Dette er jo oljenæringen veldig gode på, og det kan vi lære av, sier Berentsen til E24.

– Vi er positive til eventuelle samtaler hvis vi blir invitert, men det må i så fall bli opp til styret og våre medlemmer. Det er lurt å ikke bare tenke i silo, men heller stå sammen om en helhetlig plan som tar hensyn til alle teknologier, sier hun.

Publisert: