Høyere oljepris kan forsterke Sverdrup-effekt: – Det blir mye penger
Oljeprisen har hoppet kraftig like før det enorme Sverdrup-feltet i Nordsjøen begynner å produsere. Det er positivt for Equinor, Aker BP og Lundin, ifølge analytikere.
De store oljeselskapene raker inn penger med dagens kostnader og oljepriser.
Oljeprisen steg fra 60 til 68 dollar fatet etter droneangrepene i Saudi-Arabia, før den tirsdag kveld falt litt tilbake da det ble klart at landet venter å være tilbake i full produksjon i slutten av måneden.
Selv om oljeprisen kom noe ned igjen tirsdag kveld er det ventet at det fortsatt vil prises inn økt risiko for nye produksjonsavbrudd så lenge usikkerhet preger regionen.
Hvis oljeprisen blir liggende på dette nivået vil det gi et fint bidrag i kassen til selskaper som Equinor, Aker BP og Lundin Petroleum.
Disse selskapene er ventet å få en solid opptur når produksjonen på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen kommer i gang i oktober.
Feltet er lønnsomt ved en oljepris på under 20 dollar fatet, etter at kostnadene for utbyggingen er kuttet med rundt 40 prosent de siste årene.
– Det er klart det er voldsomt positivt for både Equinor, Aker BP og Lundin Petroleum. Ti dollar høyere oljepris for produksjonen fra Johan Sverdrup-feltet, det blir mye penger, sier oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie til E24.
Selskapene bak Sverdrup-feltet har hatt svært ulik utvikling i år.
Lundin-aksjen har steget fra 228 svenske kroner til 309 kroner i år og Aker BP har steget fra 222 kroner til 257 kroner, mens Equinor ligger flat på rundt 180 kroner.
– Hva vil Sverdrup-oppstarten få å si for aksjekursene?
– Jeg tror det vil virke positivt. Det er mulig markedet har undervurdert effekten noe. Prishoppet kommer på et ekstremt gunstig tidspunkt når oppstarten av Johan Sverdrup er rett rundt hjørnet, sier Bjørgan.
Blaff eller boom? Oljeprishoppet kan bli langvarig
270 millioner kroner dagen
Produksjonen på Sverdrup-feltet skal opp til 440.000 fat per dag i første fase, noe som skal skje i løpet av første halvår 2020.
Med dagens oljepris på litt under 600 kroner fatet betyr det over 250 millioner kroner dagen i inntekter, 10,5 millioner i timen eller 176.000 kroner i minuttet.
Feltet vil dermed kunne levere 160 millioner fat i året, som gir årlige inntekter på mellom 90 og 100 milliarder kroner gitt dagens oljepris.
I andre fase fra 2022 skal feltet øke produksjonen til 660.000 fat per dag.
Også Kepler Chevreux sier at prisoppgangen kommer med god timing, selv om de fleste oljelastene trolig vil sendes av gårde først mot slutten av året.
– Det er jo positivt, sier Kepler Chevreux-analytiker Anders Holte til E24.
Meglerhuset har vært noe forsiktig i sine prisanslag, med et anslag på 65 dollar fatet for 2020.
– Det vi har sagt til kundene våre er at vi ikke rører de langsiktige estimatene våre ennå. Men jo lengre tid dette pågår, jo større blir premien og jo mer vil de langsiktige kurvene løfte seg. Hvor mye, det kommer blant annet an på om det viser seg at det er Iran som står bak, sier Holte.
Bensinprisen med kraftig hopp etter angrepet i Saudi-Arabia
Kan endre anbefalingene
Carnegies ferskeste anslag på oljeprisen for 2020 er på 70 dollar fatet, og Bjørgan har ikke noe nytt tall å komme med ennå.
– Jeg vil nok avvente hva som skjer de neste dagene, og hva Saudi Aramco sier, sier han.
Carnegies kursmål på Equinor er 250 kroner, mens aksjen handles til 183 kroner tirsdag. Selskapet har et kursmål på 360 svenske kroner på Lundin, som handles til 323 kroner. Carnegies kursmål på Aker BP er 345 kroner, mens kursen er 273 kroner tirsdag.
– Vi har ment at oljeaksjene har vært billige en stund. Vi har kjørt på alle disse tre, i tillegg til DNO og BW Offshore, sier Bjørgan.
– Vil dere endre vurderingene av Equinor, Lundin og Aker BP etter prishoppet?
– Det er rimelig å anta at vi vil gjøre visse endringer, sier Carnegie-analytikeren.
Danske Bank: Krig mellom USA og Iran kan presse oljen til 150 dollar og føre til global resesjon
Billige oljeaksjer
Holte sier at Kepler Chevreux allerede har «ganske friske kursmål» på 328 svenske kroner for Lundin, 328 kroner for Aker BP og 225 kroner for Equinor. Meglerhuset hevet anbefalingen på Lundin til «kjøp» i sommer.
– Lundin står i 327 kroner nå (tirsdag formiddag, journ.anm.), så da ville jeg tatt litt profitt nå, sier Holte.
– Det kan være at oljeprisen faller litt tilbake nå, så da kan det hende man burde ha lettet på posisjonene litt, uavhengig av kursmålene, sier han.
Mange investorer har skydd oljeaksjer den siste tiden, ifølge Holte. Det gjelder særlig store, institusjonelle investorer, som har satt seg mål for hvor mye utslipp aksjene deres kan bidra til.
Bloomberg-kommentar: Angrepet i Saudi-Arabia er et angrep mot oljebransjens fremtid
– Sektoren er fryktelig upopulær, sier han.
– De store pensjonsfondene har utslippskrav i stort sett alle porteføljene sine. En ting er når du regner selskapenes egne utslipp etter Scope 1 eller Scope 2, men når du tar inn Scope 3 som også inkluderer forbrenningen av oljen, så drar oljeselskapene opp snittet såpass i disse porteføljene at de bare skrotes, sier Holte.
Equinor har ennå ikke satt seg noe mål for å redusere utslippene etter Scope 3, som var på 314 millioner tonn i fjor. Men selskapet sier at det arbeider med å kutte sine egne utslipp, som var på 14,9 millioner tonn i 2018.
– Oljeaksjene har handlet ganske dempet i år. Tror du de skal oppover?
– Kursmålene har ikke tatt inn over seg at det er kapitalflukt fra olje og gass. Som analytiker sitter du litt fast når det kommer slike endringer i markedet. Verdsettingen blir satt litt til side, sier Holte.