TGS gjør milliardkutt i investeringene

Seismikkselskapet kutter forventede investeringer i år med 1,3 milliarder kroner.

SLUKTE LILLEBROR: TGS-sjef Kristian Johansen. Seismikkselskapet kjøpte i fjor konkurrenten Spectrum.
Publisert:

Seismikkselskapet TGS jekker ned de forventede investeringene i multiklientseismikk fra 450 millioner dollar til 325 millioner dollar for 2020, ifølge en oppdatering i kjølvannet av viruskrisen.

Det tilsvarer en reduksjon på 1,3 milliarder kroner og er et grep for å møte langt lavere etterspørsel etter seismikk på grunn av oljeprisraset.

Utbyttekutt

Samtidig kuttes utbyttet for første kvartal fra 0,375 dollar per aksje til 0,125 dollar per aksje. Senere utbytter er fortsatt under vurdering.

TGS melder også om andre tiltak, slik som midlertidig reduksjon av bonuser, som vil dra ned kostnadene med 35 prosent fra 2019-nivået.

– TGS forventer et veldig utfordrende marked i 2020, der datalisensiering og forhåndsforpliktelser av nye prosjekter kan bli utsatt til kundene har mer klarhet om en forbedring i markedsforholdene, fremhever selskapet.

Seismikkselskapets netto segmentinntekter i første kvartal 2020 er ventet å lande på rundt 152 millioner dollar, fremgår det fra TGS.

Det er under analytikernes forventning om en omsetning på 162 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av Infront TDN Direkt.

Aksjeknekk

Oljeservicebransjen spås å slite i kjølvannet av at oljeselskapene må kutte investeringene sine på grunn av oljeprisraset.

Seismikkselskaper, som undersøker grunnen og lager geofysiske data, inngår tidlig i verdikjeden og er et av de lettere områdene å gjøre kutt i for oljeselskapene.

Både DNB Markets og Sparebank 1 Markets venter at omsetningen til seismikkselskapene får en smell i 2020, ifølge oppdateringer.

Sparebank 1 Markets venter at investeringer i ny seismikk fra oljeselskapene vil falle 30 prosent i år. Meglerhuset anbefaler nå kun kjøp av TGS i seismikksektoren.

TGS-aksjen er så langt i år ned 45 prosent til kurs 145 kroner, som betyr en markedsverdi på 16,9 milliarder kroner.

Tidligere denne uken meldte seismikkselskapet PGS at det legger skip i opplag og vil gjennomføre betydelige kostnadskutt for å komme seg gjennom viruskrisen.

Publisert:

Her kan du lese mer om