Slik har Donald Trump endret den globale oljeflyten

En liten handelskrig og noen atomvåpen-sanksjoner var alt som skulle til.

ENDRER FLYTEN: USAs president Donald Trump har påvirket den globale flyten av olje i stor grad. Her sammen med Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz al-Saud i Riyadh.
Publisert: Publisert:

Vestafrikanske og latinamerikanske oljeprodusenter sender stadig mer olje til Kina, samtidig som USAs eksport til samme land har kollapset fullstendig til fordel for naboene.

Like samtidig er det et økende behov verden over for å finne erstatninger for Irans oljefat, på grunn av en ventet kollaps derfra neste måned, skriver Bloomberg.

Mannen som trekker i trådene heter Donald Trump.

Les også: (+) Dette vil olje til 100 dollar fatet vil bety for verdensøkonomien

Utenrikspolitikken til USAs president har påvirket verdens oljeflyt i betydelig grad det siste året, viser eksporttall Bloomberg presenterer torsdag.

Ikke råd til å trosse Trump

Kinas eksportdropp av amerikansk råolje har sammenfalt med den tiltagende handelskrigen mellom de to landene, mens USAs sanksjoner mot Iran, som er ventet å tre i kraft 4. november, har økt etterspørselen etter den tunge, sure oljen som Iran normalt tilbyr, skriver Bloomberg videre.

– Privateide raffinerier verden rundt kan ikke ta seg råd til å trosse Donald Trumps Iran-sanksjoner. De har ikke råd til å miste tilgangen til det globale finanssystemet, til det internasjonale skipsforsikringsmarkedet eller til det amerikanske markedet generelt, skrev oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB i et notat forrige uke.

– Derfor tar de det mest naturlige valget: De kjøper ikke fysisk olje fra Iran fra og med november.

Les også

Oljeprisen opp 50 prosent siste år: Frykter oljesjokk ved 100 dollar fatet

USA eksporterte noen hundre tusen fat daglig for et par år siden – nå ligger det konsekvent på 2 millioner fat i snitt hver dag, hver måned, skriver Bloomberg.

Samtidig har destinasjonene for denne oljen endret seg betydelig. I august, for første gang siden september 2016, importerte ikke Kina ett eneste fat amerikansk råolje, ifølge tall fra USAs statistikkbyrå (Census Bureau). Det står i sterk kontrast til juli, da Kina importerte 12 millioner fat.

Les også

Equinor-aksjen slår oljegigantene

Hold et øye med Oman

Det er fortsatt høyst uklart hvor mye, hvis noe, Kina kommer til å bremse importen av iransk olje som følge av USAs sanksjoner. Det har derimot kjøperne i India, Japan og Sør-Korea allerede begynt med, skriver Bloomberg.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har uttalt at hans kongerike og de andre OPEC-landene kommer til å gjøre opp for mangelen på iransk olje.

Det gjelder kanskje spesielt Oman, som i august sendte det høyeste antallet oljetankere i retning Kina, ifølge Bloombergs data.

– Siden raffineriene som på nåværende tidspunkt tar inn iransk råolje, brukes til å prosessere mellomtung sur råolje, kommer deres innkjøp naturlig til å bli omstilt til andre produsenter av denne typen olje. Det betyr produsenter i Midtøsten. Det betyr Omans råolje er den nye referansen, og ikke Brent. Det betyr at Oman kan ta roret på dette området. Så om man skal se etter retningen for Brent kan det være lurt å holde et tett øye med Oman i disse dager, skriver Schieldrop i SEB.

Publisert:

Her kan du lese mer om