Oljeprisene med største byks siden finanskrisen

Nordsjøoljen stiger kraftig og nærmer seg 50 dollar fatet med stormsteg. Fredag morgen fortsetter prisene på olje å stige videre.

STIGER KRAFTIG: Etter en lang tids nedgang tar oljeprisen i dag et megahopp og nærmer seg 50 dollar fatet igjen. Her fra et raffineri i delstaten North Dakota i USA.
Publisert:

Et fat nordsjøolje med levering i oktober steg hele 4,42 dollar torsdag til 47,56 dollar, mens den amerikanske WTI-oljen la på seg rett i underkant av fire dollar til 42,56 dollar fatet.

Det tilsvarer en oppgang på massive 10,3 prosent.

En slik dagsoppgang har vi ikke sett siden finanskrisen i 2009.

Prishoppet må sees i lys av sterke vekstall fra USA torsdagen, samt en sterk børsdag i går.

Fredag morgen fortsetter oljeprisen å stige. Nordsjøoljen er i skrivende stund opp nye 0,95 prosent for dagen til 47,78 dollar per fat.

Dermed holder oljeprisen kurs mot den første økningen på elleve uker.

Flere elementer trekker opp

En av prisdriverne er de ukentlige oljelagertallene fra USA, som viste en nedgang på 5,5 millioner fat. Mindre olje på lager betyr isolert sett en høyere oljepris på sikt. Den viktigste årsaken til at oljeprisen har stupt ned fra vel 115 dollar fatet sist sommer, er nettopp at markedet har blitt overflommet av olje.

(saken fortsetter under bildet.)

BRATT OPPGANG: Både nordsjøoljen og den amerikanske WTI-oljen stiger kraftig torsdag kveld og fredag morgen etter en lengre tids svekkelse.

– Lagertallene spiller nok ikke veldig mye inn på oljeprisen da etterspørselen også var ned, sier Thina Saltvedt i Nordea Markets.

– Det viktigste for oljeprisen er Kina og USA, hvor de kinesiske myndigheters intervensjon og amerikansk BNP spiller inn. Samtidig kommer det meldinger om at renteøkningen i USA blir skjøvet fremover i tid, noe som også styrker oljeprisen, sier Saltvedt til E24.

Kinesiske myndigheter grep torsdag inn i det kinesiske børsmarkedet for å hindre en fortsatt nedgang. Det førte til en bred børsopptur verden over.

Brutto nasjonalprodukt (BNP) for andre kvartal i USA, som angir den økonomiske veksten i landet, ble offentliggjort torsdag. Tallene viser en økonomisk vekst på årsbasis på hele 3,7 prosent, ifølge tall fra det amerikanske næringsdepartementet.

Publisert: