Bjurstrøm senket oljeprisen

Etter en skarp oljeprisøkning mandag kveld falt prisene tilbake etter at regjeringen stanset konflikten i oljebransjen.

STANSET STREIKEN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm uttrykte stor frustrasjon over arbeidsgivernes opptreden i oljekonflikten, men gjorde allikevel som de hadde håpet: gikk inn med tvungen lønnsnemd.
Publisert: Publisert:

I løpet av mandag kveld steg nordsjøoljen fra 98 dollar fatet til rett under 101 dollar, i påvente av at en storstilt lockout av 6.500 oljearbeidere ville føre til nedstenging av hele den norske sokkelen.

Da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm rett etter midnatt grep inn i konflikten og stanset konflikten gikk det imidlertid et lettelsens sukk gjennom det globale oljemarkedet.

Nordsjøoljen falt raskt med drøye to dollar, og handles i morgentimene tirsdag for rundt 98,50 dollar per fat.

- Avblåsningen av streiken betyr én til to millioner fat ekstra per dag til markedet. Det påvirker prisene kraftig akkurat nå, sier analytikeren Nick Trevethan i ANZ Research.

Også amerikansk lettolje snudde prisoppgang til fall da nyheten om regjeringens beslutning gikk verden rundt.

LES OGSÅ: Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten

Refset arbeidsgiverne

Bjurstrøm etterlot liten tvil om hvem hun mente hadde ansvaret for at konflikten ble så tilspisset som den til slutt ble.

- Arbeidsgiverne har tatt en uhyre uansvarlig valg. Prosessen måtte stoppe. Noen må ta ansvaret, og det gjorde jeg, sa Bjurstrøm til E24 natt til tirsdag..

Hun gjorde det klart at det ikke var noen enkel avgjørelse.

- Tvungen lønnsnemnd er siste utvei, men i denne situasjonen måtte regjeringen ta ansvar, sier Bjurstrøm.

Fagforeningene var rasende da de kom ut fra møtet med Bjurstrøm, mens arbeidsgiverne var godt fornøyde med at konflikten ble avblåst i siste liten.

I gang om en uke

Statoil skriver i en børsmelding sendt ut natt til tirsdag at de nå vil gjenoppta produksjonen på feltene som har vært stanset av streiken.

Streiken, som har pågått siden 24. juni, har rammet Statoil-installasjonene Oseberg Feltsenter, Oseberg Sør, Oseberg Øst, Oseberg C, Heidrun, Huldra, Veslefrikk og Brage.

Produksjonen fra disse installasjonene vil bli gjenopptatt så raskt det lar seg gjøre.

«Det vil kunne ta fra 1 til 2 dager og starte produksjonen og Statoil regner med at feltene er tilbake til normal produksjon i løpet av en uke», heter det i meldingen.

De siste dagene har oljeselskapet forberedt nedstenging av alle andre felt på den norske sokkelen som følge av den varslede lockouten, men det unnslapp de altså i siste liten med regjeringen inngrepen.

Publisert: