Optimistiske amerikanere sender oljen opp

Oljeprisen stigernesten 3 dollar på gode USA-tall.

SER LYSERE PÅ FREMTIDEN: Optimisme blandt amerikanske innkjøpssjefer gjør oljen dyrere.
Publisert: Publisert:

Oljeprisen steg nesten 3 dollar etter solid amerikansk innkjøpssjefsindeks (ISM) mandag.

I dagens handel avtar oljeprisen noe.

Brentoljen handles klokken 09.06 for 124,78 dollar fatet, ned 65 cent i dagens handel, mens WTI-oljen er ned 47 cent til 104,76 dollar fatet.

Klokken 17.25 mandag ble Brentoljen handlet for 123,99 dollar fatet, opp 1,15 dollar for dagen. WTI-oljen var opp 1,08 dollar til 104,02 dollar fatet.

- Det var en sterk sammenheng mellom aksjene og oljemarkedet. Det ser ut til at det gjorde utslaget, uttaler Kyle Cooper ved IAF Energy Advisores til Dow Jones Newswires.

Samtidig påpeker Tim Evans ved Citi Futures Perspective til samme nyhetsbyrå at oljeprisen kan ha blitt støttet av investorer som gikk inn med kapital opptjent ved utsalg forrige uke.

Samtidig understreker andre at oljeprisen opprettholdes av geopolitiske forhold.

- Etterspørselen har vært lav i mange måneder nå og vi kan egentlig ikke ser at dette skal plukke seg opp. Oljeprisen er på dagens nivåer grunnet Iran, og tradere er ikke villig til å gi slipp på den risikopremien, sier David Lennox ved Fat Prophets til Bloomberg.

Den amerikanske ISM-innkjøpssjefsindeksen steg til 53,4 i mars. Indeksen var ventet å ha steget til 53,0 i mars fra 52,4 måneden i forveien. Dermed indikerer statistikken et voksende etterspørselsnivå i USA - dette er godt nytt for forbruket og dermed den økonomiske veksten. Det igjen skaper forventninger om økt etterspørsel etter olje.

Mandag morgen kom det støtte fra en sterkere kinesisk innkjøpssjefsindeks. Utover dagen falt derimot oljeprisen på forventninger om økt tilbud fra Saudi-Arabia og utsikter om en mulig frigjøring av strategiske reservelagre til bevegelsene.

Samtidig ga USAs president Barack Obama fredag kveld sitt klarsignal til sanksjoner mot Iran. Det kom etter at Det Hvite Hus hadde gjort vurderinger om at verdens tilgang på olje er tilstrekkelig. Sanksjonene trer i kraft den 28. juni.

Publisert: