OLJEPRISEN BLIR PÅVIRKET AV KRIGSHISSING: Krig og oljepenger

Slik blir oljeprisen påvirket av krigshissingen.

OLJE: Den spente situasjonen mellom Palestina og Israel kan ha store invirkninger på oljeprisen.
Publisert: Publisert:

De siste ukene har det vært en dramatisk oppblussing av konflikten mellom Nord- og Sør-Korea og mandag økte også trykket mellom Palestina og Israel. I begge situasjonene er det dramatikk rundt skip som er i fokus av verdens oppmerksomhet.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forklarer E24 hvordan disse to situasjonene har innvirkning på oljeprisen.

E24 Børs: Følg oljeprisen på E24

Korea og oljen

Forholdet mellom de to landene på den koreanske halvøy har forverret seg ytterligere etter at et sørkoreansk marinefartøy sank i Gulehavet i mars. Sør-Korea beskylder Nord-Korea for å ha torpedert skipet, noe Nord-Korea benekter.

- En krig i Korea kan gi en negativ effekt på oljeprisen fordi den potensielt kan dempe veksten, reduserer handelen av varer og tjenester i dette området og reduserer transportbehovet. Med andre ord det kan dempe etterspørselen etter olje, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Aksjemarkedet ble rystet av nyhetene om mulig krig i Korea sist tirsdag. Oslo Børs var på det meste ned fem prosent, etter oljeprisen falt dramatisk som en reaksjon på uroen.

Les også: Raser mot Israels aksjon mot forsyningsskip

Israel og oljen

Flere mennesker skal ha blitt drept etter at fem av skipene i hjelpekonvoien på vei til Gaza ble stanset av den israelske marinen mandag morgen.

Situasjonen utvikler seg i skrivende stund og hele verden følger nå spent med på hva som skjer i Midt-Østen.

- Omfanget av urolighetene i dette området vil være avgjørende. De virkelig store konsekvensene for oljeprisen vil komme hvis urolighetene sprer seg til de oljeproduserende landene i Midt-Østen eller hvis disse landene blir involvert i konfliktene. 25 prosent av verdens oljeproduksjon foregår i Midt-Østen I tillegg til en stor del av olje som fraktes sjøveien går igjennom Hormuz-stredet, sier Saltvedt.

Saltvedt venter en oppgang for oljeprisen både på kort og lang sikt.

I mandagens handel har oljeprisen hatt en tilnærmet flat utvikling. Et fat nordsjøolje omsettes i skrivende stund for 74,60 dollar.

Publisert: