Nå gyver Aker BP løs for å ruste opp Ula-feltet: Tror reservene kan mer enn dobles
Aker BP har gått systematisk til verks for å blåse nytt liv i felt på norsk sokkel. Etter å ha snudd utviklingen på Alvheim og satt i gang en omfattende oppgradering av Valhall er selskapet klare for å kaste seg over 80-tallskjempen Ula.
– Vi vil komme med mer detaljer på kapitalmarkedsdagen vår i januar, men vi vil gi et lite glimt allerede i dag, sa Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik da han la frem kvartalstallene til selskapet fredag.
Han snakker om Ula-feltet, som selskapet fikk inn i porteføljen i forbindelse med fusjonen med BP Norge.
– Planen er å forlenge levetiden til etter 2040 og vi ser potensialet til å mer enn doble reservene, sa Hersvik videre.
Feltet som startet produksjonen første gang i 1986 skulle egentlig bare få leve noen få år til, men fredag la selskapet frem en liste med grep som skal endre på nettopp det.
– Det var ikke tvil om at dette var en installasjon som egentlig skulle stenges ned om ikke altfor mange år, sier Hersvik og fortsetter:
– Vi har allerede lagt inn et floatel (en hotellrigg, journ.anm.) for å intensivere vedlikeholds- og oppgraderingsarbeidet.
For både bore- og vedlikeholdsstrategien er lagt om for å ta hensyn til at levetiden nå skal forlenges. Et av grepene selskapet nå vurderer er å koble plattformene på strøm fra land.
– Trengs det store oppgraderinger på feltsenteret for at det skal kunne drives videre?
– Ikke av selve feltsenteret. Den største oppgraderingen der vil være knyttet til boreanlegget, som vi har valgt å fjerne og heller gå for en oppjekkbar rigg. Det har vi god erfaring med fra tidligere. Så vil det være noe tilknyttet kraftforsyningen, og vi vurderer kraft fra land fremfor å oppgradere kraftsystemet på plattformen, sier Hersvik til E24.
Aker BP doblet nesten omsetningen
Kongen skal med
Det ikke én enkelt ingrediens som skal sørge for at dagens anslåtte reserver på 50 millioner fat olje og 24 millioner fat oljeekvivalenter gass skal dobles.
Aker BP-sjefen sier at de ser for seg at reserveøkningen og den forlengede levetiden skal komme fra flere kilder:
- Man kan tyne ut mer av selve hovedreservoaret
- Man kan tyne ut mer av trias-reservoaret som ligger over dette
- Det er muligheter for å koble til flere satellittfelt i nabolaget, inkludert King Lear-funnet
- Man kan hente ut mer gjennom VAG (alternerende vann- og gassinjeksjon)
- og man mener også det finnes en «del interessante letemål i området» som man også kan bore i tiden fremover.
Ettersom Ula-feltet allerede har eksportrørledninger for olje og gass på plass, vil det fort bli svært lønnsomt å koble til nye funn. Dette er noe både Aker BP og andre oljeselskaper nå jobber mye med på norsk sokkel.
En av de sentrale ingrediensene i Ula-miksen som nå blandes sammen for å øke reservene er King Lear. Dette er et gass- og kondensatfunn der Aker BP nå kjøper Equinors eierandel for to milliarder kroner.
I tillegg til å utvinne store deler av funnet via Ula, vil Aker BP bruke deler av gassen i injeksjon i Ula-feltet for å hente ut enda mer olje derfra.
Aker BP-ledelsen ville fredag ikke svare på når King Lear kan komme i produksjon, men pekte på at en slik utbygging, generelt sett, gjerne tar 36 måneder fra man tar et konseptvalg. Hvis det skjer neste år snakker man altså om en produksjonsstart rundt 2022.
– Har dere sett på King Lear-funnet lenge?
– Når vi begynte å jobbe med Ula-feltet for halvannet år tid siden begynte vi å kartlegge alt som lå i nabolaget. Det ble raskt klart at King Lear hadde noen unike egenskaper som vi gjerne skulle koble tilbake til Ula, sier Aker BP-sjefen og peker på gassinjeksjonen.
King Lear har mye av det som kalles rik gass, som er langt mer effektiv til å øke utvinningen enn den tørrgassen som brukes på Ula-feltet i dag, forklarer Hersvik.
– Så svaret er ja, vi har sett på dette en stund og når Equinor bestemte seg for å åpne opp for en prat om King Lear og Tommeliten var vi ganske klare for at det var noe vi ville by på, sier Hersvik videre.
PS! Det var for øvrig polske PGNiG som kjøpte Equinors eierandel i Tommeliten-funnet.
Håper på et storfunn
Aker BP har den siste tiden gjort flere oppkjøp som sikrer selskapet utviklingsmuligheter og areal som man tror kan gi nye funn. Det inkluderer King Lear-kjøpet, men også kjøpet av lisenser fra Total i sommer.
De virkelig store funnene har imidlertid uteblitt så langt i år, selv om selskapet gjorde et viktig funn på Frosk-prospektet på mellom 30 og 60 millioner fat.
E24s børskommentator Johann D. Sundberg skrev tidligere denne måneden at det nå ligger «farlig høye forventninger inne i Aker BP-aksjen», fordi aksjekursen enten impliserer at oljeprisen må opp i rundt 100 dollar, eller at selskapet gjør et nytt stort funn.
Gjennom selskapets historie var det deltagelsen i lisensen som inneholdt det enorme Johan Sverdrup-funnet, som har bidratt til å gjøre det mulig å videreutvikle selskapet med nye oppkjøp og funn, frem til den voksende oljekjempen det er i dag.
Siden nyttår har Aker BP-aksjen steget hele 52,3 prosent, eller 56,8 prosent hvis man regner med utbyttene. Det er langt mer enn oljeprisens oppgang på 21,3 prosent i samme periode.
– Aksjekursen til Aker BP har gått som en kule i år, har markedet for høye forventninger til at dere skal gjøre store funn fremover?
– Aksjemarkedet får selv bestemme seg for hva de mener dette er verdt. I selskapet fokuserer vi på å levere så gode resultater og drift som vi kan, sier Aker BP-sjefen og fortsetter:
– Men vi hadde ikke sagt nei takk til et stort funn, og vi har også mange gode prospekter nå.
Nå er Equinors «borerush» i gang på sokkelen: – Det blir en fryktelig travel periode
Fra nå og frem til første kvartal neste år skal det nemlig bores mange viktige og svært interessante prospekter på norsk sokkel, der Aker BP i mange tilfeller er operatør eller med som partner.
Selskapet skal selv bore JK-prospektet rett ved Johan Sverdrup-feltet, i tillegg til de to prospektene Rumpetroll og Froskelår som ligger i nærheten av selskapets Alvheim-felt.
I tillegg skal Aker BP være med som partner når Equinor borer Gjøkåsen i Barentshavet og Spirit skal bore Cassidy i Nordsjøen.
Hvis det viser seg at det er olje i Gjøkåsen, kan det være snakk om et gigantfunn.
– Vi er nå i en veldig god posisjon letemessig sammenlignet med det vi var for noen få år siden, både med tanke på antall prospekter i porteføljen, funnsannsynlighet og volum, sier Aker BP-sjefen.