Equinor vil dele data med alle fra Volve-feltet

Equinor har bestemt seg for å dele alle data fra hele Volve-feltets levetid med offentligheten, i håp om nye ideer og innovasjon.

FRIGIR DATA: Konserndirektør Jannicke Nilsson i Equinor foran en grafisk fremstilling av Volve-feltet. Equinor offentliggjør nå 40.000 filer med data som er samlet inn gjennom feltets levetid, i hop om at realistiske data kan spore til nye ideer og innovasjon.
Publisert: Publisert:

Ifølge Equinor blir dette det bredeste dataslippet på norsk sokkel noensinne.

Selskapet offentliggjør hele 40.000 datafiler proppet med informasjon om alt fra seismikk og simuleringer til brønner, boring og produksjon.

– Volve er et veldig godt eksempel på hvordan vi har jobbet med å bruke de mulighetene som var tilgjengelig da feltet ble startet, for å forlenge levetiden, sier Jannicke Nilsson, konserndirektør for sikker og effektiv drift i Equinor, til E24.

Hun sier at Equinor har fått lov av partnerne ExxonMobil og Bayerngas til å dele alle data om Volve, med håp om at studenter kan få et bedre grunnlag for sin opplæring.

Equinor håper også at data-frislippet kan bidra til innovasjon i sektoren og utvikling av nye løsninger.

Selskapets grep er et lite steg i samme retning som for eksempel elbilprodusenten Tesla, som i 2014 lovet å dele alle sine patenter for å påskynde overgangen fra fossilbiler til elbiler (selv om det riktignok skal ha tatt flere patenter i ettertid).

Equinors steg er kanskje mer beskjedent, men selskapet håper at delingen av undergrunnsdata kan bidra til nye ideer og styrke sektoren.

Stengt etter åtte år

Nilsson viser E24 en grafisk fremstilling av Volve-feltets struktur, et platå med bratt helling, og beskriver noen av valgene som ble gjort i de ulike fasene.

– Noe av det som er bra med at det akkurat er Volve-feltet vi frigir er at det er ganske oversiktlig. Det er ikke så stort, og det er lett å se visuelt at det ligger på et slags platå med bratte vegger nedover, sier Nilsson.

– Vi hadde tre oljeproduserende brønner, to vanninjektorer og to vannprodusenter i den første fasen av utbyggingen. Det er overkommelig å sette seg inn i og forstå feltet, og da er det lettere å kunne bidra med nye ting. For et mer komplisert felt ville det trolig tatt mye lengre tid å forstå feltet, sier hun.

(saken fortsetter under bildet)

PÅ HØYDEN: På Equinors grafiske fremstilling av Volve-feltet ligger selve reservoaret på høyden midt i modellen. Slike simuleringer er noe av den informasjonen selskapet nå vil offentliggjøre.

– Ikke bare et snapshot

Datasettet fra Volve inneholder blant annet data om letebrønner, beskrivelser av kjerner, brønntester og tolkninger før feltet ble bygget ut, og omfattende data om feltutviklingen og prosjektene for økt utvinning (IOR).

Settet inneholder også 4D-seismikk, geostyring, produksjonslogger og de statiske og dynamiske modellene Equinor har brukt for å gjøre sine valg.

– Dette er ikke bare et snapshot, men data over veldig lang tid, sier Nilsson.

Volve begynte å produsere i 2008, og holdt på i åtte år. På toppen var produksjonen på 56.000 fat per dag, og det ble produsert 63 millioner fat. De siste brønnene på feltet ble boret i 2013.

Da feltet ble nedlagt i 2016 var den forventede levetiden fordoblet fra det som opprinnelig var planlagt.

Håper på nye ideer

Nilsson sier at Equinor ønsker å dele data for å stimulere til økt produktivitet og innovasjon i bransjen, og ønsker mer samhandling mellom aktørene. De omfattende dataene fra Volve kan brukes av både forskningsinstitusjoner og selskaper.

– Det kan bli spennende å se hvordan akademiske miljøer eller mindre oppstartsselskaper kan jobbe på det datasettet for å vise om vi kunne gjort andre valg som kunne utviklet feltet på en annen måte, sier Nilsson.

Hvis noen finner ut at selskapet kunne ha fått noen millioner ekstra fat ut av feltet eller redusert CO₂-utslippene betydelig, så er det en fin bonus, mener Equinor.

– Vi håper jo at noen skal få noe ut av dette, og at det vil være et bidrag til oss som industri, sier Nilsson.

Publisert:

Her kan du lese mer om