Opec: Ingen bekreftelse av nye oljekutt – diskusjonene fortsetter

Opec opplyser på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at diskusjonene om en mulig forlengelse av oljeproduksjonskuttene fortsetter utover kvelden.

HAR FORHANDLET: Markedet har forventet en forlengelse av avtalen om produksjonskutt mellom Opec og blant andre Russland. Dette er Opecs president, den saudiske energiminister Khalid al-Falih (til venstre) og Opecs generalsekretær Mohammed Barkindo ved åpningen av Opecs 173. ordinære møte torsdag.
Publisert:

– Det er nå global enighet om at det, uten våre handlinger, fortsatt ville vært ekstrem volatilitet, fremtidig usikkerhet og negative konsekvenser for produsenter, forbrukere, investorer og den globale industrien, sier Opecs ordstyrer, Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih, på pressekonferansen.

Både han og den russiske oljeministeren Alexander Novak uttalte seg fordelaktig om konsekvensene av avtalen, og det virker å være enighet om at ytterligere tiltak er nødvendig.

– Vi er ikke der vi ønsker å være med lagernivå på målene. Vi må være resolutte og fokusere på oppgaven fremover, sier Al-Falih.

Det ble imidlertid ikke bekreftet at avtalen om produksjonskutt mellom Opec-landene og andre produsenter med Russland i spissen blir forlenget

Markedet hadde før Opec-møtet forventet en forlengelse ut 2018, og det har tidligere torsdag blitt meldt fra flere hold at Opec-landene er enige om en forlengelse ut 2018.

– Vi skal diskutere dette med ikke-Opec-landene i kveld, sier Al-Falih.

Lagerfall

Al-Falih kom med klare advarsler da han holdt åpningstalen for det 173. ordinære Opec-møtet i Wien torsdag morgen.

– Historien viser oss at når vi kommer nær målet, kan innsatsviljen falle, sa Al-Falih.

Den saudiske oljetoppen har tidligere signalisert at Opecs mål med kuttene er å få OECD-landenes oljelagre ned på femårssnittet.

– I mai var OECD-lagrene på 280 millioner over det glidende femårssnittet, men siden har det falt med nesten 50 prosent til 140 millioner fat i oktober måned, sa Al-Falih.

– Råolje som lagres på skip er også ned med anslagsvis 50 millioner fat siden juni, la han til.

– Riktig å forlenge

Avtalen om oljekutt ble til for akkurat ett år siden, og skulle vare gjennom første halvår 2017. I slutten av mai ble avtalen så forlenget med ni måneder til utgangen av første kvartal 2018.

– Markedets utvikling siden da har vist at avgjørelsen om å forlenge var riktig. Det positive markedssentimentet underbygges av harde fakta, sa Al-Falih ved møtets åpning torsdag.

På forhånd hadde det vært spekulert i om Opec vil åpne en bakdør, ved å ha en gjennomgang av situasjonen i oljemarkedet etter første halvår av 2018.

Flere aktører har vært skeptiske til å holde på kuttene for lenge, i tilfelle markedet tar seg opp tidligere enn ventet.

Oljeprisen steg

Oljeprisen hoppet omtrent en halv dollar fatet tidligere torsdag, og fra middagstider handlet nordsjøoljen Brent til rundt 63,30 dollar fatet.

Det skjedde etter at Al-Falih hadde sagt til pressen at Opec-medlemmene er helt på linje med hverandre, og at han foretrakk en ni måneders forlengelse av kuttene ut 2018, ifølge Marketwatch.

Opec har også begynt å gi noen hint om hvordan produksjonen etter hvert skal trappes opp igjen. Dette vil skje gradvis, forsikret Al-Falih tidligere torsdag.

Advarer mot investeringskutt

Al-Falih advarte også torsdag om at det massive fallet i oljeinvesteringer de siste årene vil kunne få følger på sikt.

– Jeg er allerede bekymret for at på toppen av 1.000 milliarder dollar som har blitt utsatt eller kuttet av investeringer frem til nå, så er fokuset på tilleggsinvesteringer og kortsiktige investeringer, mens langsiktige investeringer er på pause, sa Al-Falih.

– Etter min mening er ikke dette nok, sa han.

Publisert: