Energiminister om kraftig oljeprisfall:
– Ikke bekymret

Opec forlenget produksjonskuttet med ni måneder på torsdag. Markedet svarte med å sende oljeprisen ned mer enn to dollar fatet.

IKKE BEKYMRET: Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih sier at han ikke bekymret for markedets reaksjon på dagens kuttavtale i Opec. Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør.
Publisert:

Under Opecs mye omtalte møte i Wien ble oljekartellet enige om å opprettholde produksjonskuttet på 1,2 millioner fat om dagen torsdag.
Kartellet skal også å ha fått med seg de elleve landene utenfor Opec som harstøttet opp om den eksisterende kuttavtalen, slik at det totale kuttet på 1,8 millioner fat om dagen opprettholdes.

Likevel falt oljeprisen markant tilbake torsdag. Ved 19.00-tiden handles nordsjøoljen for 51,88 dollar fatet. Det er vesentlig lavere enn det høyeste punktet på 54,6 dollar fatet samme dag.

Saudi-Arabias mektige energiminister Khalid al-Falih sier at han ikke er bekymret for markedets reaksjon torsdag.

– Jeg bekymrer meg aldri for én dags reaksjoner i markedet, sier ministeren ifølge Marketwatch.

Al-Falih sier at han ønsker å konsentrere seg om ting de selv kan kontrollere.

Skuffet markedet

– Det virker som at markedet er litt skuffet, fordi det ikke kom «noe ekstra» som markedet hadde ventet på, sier Jan Edelmann, analytiker i HSH Nordbank AG til Bloomberg om prisutviklingen.

Les også

Vårens viktigste oljemøte: Opec møtes i Wien

Energimarkedssjef Michael Cohen i Barclays har en lignende teori om hvorfor prisen faller. Han sier til CNBC at markedet har sett etter «glasuren på kaka», for eksempel i form av dypere kutt eller begrensninger i eksporten.

– Når disse tingene ikke var inkludert får vi slike reaksjoner. Vi er fortsatt optimistiske på oljeprisens vegne de neste månedene, i en periode der lagrene vil falle, sier Cohen til CNBC.

– Litt pussig

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, mener årsaken til prisfallet kan være sammensatt. Hun ser heller ikke bort ifra at det kan komme en korreksjon opp igjen utover kvelden eller morgendagen.

– Eller så er det dette som er en korreksjon av den tidligere oppgangen, sa Saltvedt til E24 tidligere i dag.

Les også

Analytiker ut mot Opecs strategi: – Trist for oljemarkedet

Ifølge oljeanalytikeren er det ikke noe klart svar på hvorfor oljeprisen reagerer som den gjør.

– Det er jo litt pussig at oljeprisen faller, det er ikke noen grunn til at det skal få et fall, men det kan være litt skuffelse for noen som hadde håpet på lengre, eller større kutt. Også er det typisk posisjonering blant tradere, sa Saltvedt.

Publisert:

Her kan du lese mer om