Mener klimamålene truer oljebransjen

Oljegiganter som Exxon og Shell risikerer å bruke store deler av budsjettene sine på prosjekter som er ulønnsomme hvis verden når klimamålene, ifølge fersk rapport.

STORE INVESTERINGER: For å sikre verden tilgang på olje må oljeselskapene investere store midler det neste tiåret. Men ifølge en rapport fra Carbon Tracker risikerer selskapene å bruke penger på dyre fat som ikke kan produseres innenfor det karbonbudsjettet som er tilgjengelig. Dette er oljeprosjektet Kashagan i Kasakhstan. Ifølge rapporten vil det ikke være bruk for fase 2 av dette prosjektet hvis togradersmålet skal nås.
Publisert:

Oljeselskaper som Exxon, Shell, Total og Statoil risikerer å bruke store deler av investeringsbudsjettene sine på fat som ikke kan hentes opp hvis verden skal klare å nå sine klimamål.

Det hevdes i fersk rapport fra Carbon Tracker Initiative, en lobbygruppe som jobber for en global omstilling i mer klimavennlig retning.

Med på laget er også flere institusjonelle investorer fra Skandinavia.

– 2.300 milliarder amerikanske dollar – rundt en tredjedel – av de potensielle investeringene frem til 2025, bør ikke gjøres i et togradersscenario, sammenlignet med «business as usual»-forventningene, skriver Carbon Tracker i rapporten.

Det tilsvarer omlag 19.600 milliarder kroner etter dagens kurs.

Regnestykket er basert på forutsetninger om etterspørsel etter olje og gass gitt av energibyrået IEA i togradersscenarioet i fjorårets World Energy Outlook-rapport. Denne regnes som en slags «bibel» i energibransjen.

Rapporten sier ikke om det er realistisk at verden skal nå klimamålene, men gir likevel et bilde av risikoen knyttet til fremtidige utbygginger med store utslipp.

Les også

Fersk IEA-rapport: Kan nå nullutslipp i 2060

Bryter med karbonbudsjettet

Carbon Tracker forutsetter at olje- og gasselskapene har et karbonbudsjett som tillater utslipp på 320 milliarder tonn CO2 mellom 2017 og 2035, noe Carbon Tracker sier er basert på IEAs regnestykker. 59 prosent av dette er fra olje, og resten fra gass.

Hvis planlagte olje- og gassprosjekter bygges som forventet vil selskapene kunne slippe ut hele 380 milliarder tonn, ifølge rapporten.

INVESTERER MYE: Det trengs mye olje for å forsyne verden, men i togradersscenarioet trengs det mindre, ifølge Carbon Tracker Initiative. Lobbygruppen advarer mot investeringer i fat som ikke vil kunne utvinnes innenfor et karbonbudsjett i tråd med globale klimamål. Det blå feltet er pengene som kan brukes på nye utbygginger innenfor togradersmålet, ifølge en rapport. Den røde linjen er pengene Carbon Tracker antar vil bli brukt innenfor et «business as usual»-scenario.

Skal klimamålene nås, må noen av oljefatene og kubikkmeterne med gass derfor bli liggende.

Regnestykkene er spekulative, men er ment å si noe om risikoen for at oljeprosjekter blir ulønnsomme hvis det settes i verk aggressive tiltak for å begrense utslippene.

Les mer: Ser vekstmulighet i sol og vind: – Kan ikke ignoreres

Les også

Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen

Norsk bidragsyter

Blant dem som har bidratt til rapporten, finner vi norske Martin Skancke, som er styreleder for organisasjonen Principles for Responsible Investment og styremedlem i Storebrand.

Også representanter for det svenske pensjonsfondet AP7 og det danske pensjonsfondet PKA har bidratt.

Carbon Trackers rapport bruker blant annet til tall fra det norske oljestatistikkfirmaet Rystad Energy for å vise hvor mye oljeselskapene kan øke sine investeringer i et scenario hvor global oppvarming begrenses til under to grader.

Les mer: DNB Markets: Å nå klimamålene er urealistisk

Statoil og Exxons karbonbudsjett

Statoil risikerer at mellom 20 og 30 prosent av investeringene er bortkastet i et togradersscenario, ifølge rapporten.

Det regnestykket er basert på at selskapet har et karbonbudsjett på 4,3 milliarder tonn CO2 frem til 2035, mens Statoils forventede investeringer vil slippe ut 600 millioner tonn CO2 mer enn dette, ifølge rapporten.

Verdens største børsnoterte oljeselskap, Exxon Mobil, risikerer å kaste bort rundt halvparten av sitt investeringsbudsjett på felt som ikke vil trengs med det karbonbudsjettet som skal til for å oppnå togradersmålet, ifølge Carbon Trackers regnestykker.

Du kan lese mer om metodologien bak rapporten her.

Les også

Støttet av Oljefondet: Exxon gikk på klimanederlag

Klimaveddemål

Oljeselskapene Total, Shell, Eni og Chevron risikerer å bruke 30 til 40 prosent av sine budsjetter på prosjekter som kan bli ulønnsomme innenfor det karbonbudsjettet verden har til rådighet, hevder Carbon Tracker.

Total har i det siste satset mye på solenergi, for å ha et ekstra ben å stå på i en periode med kraftig omstilling av energisektoren og særlig rask vekst innen solkraft.

Les mer: Derfor satser oljegiganten på solenergi

Investorer som eier aksjer i store børsnoterte oljeselskaper i troen på at disse skal kunne fortsette å investere i nye utbygginger og fortsette å vokse, risikerer dermed at de samtidig inngår et veddemål om at de globale klimamålene ikke nås.

Les mer: Lavkarbon er trendy i oljebransjen

Les også

Derfor satser oljegiganten på solenergi

Må rapportere klimarisiko

Globale investorer har blitt mer opptatt av langsiktig klimarisiko de siste årene. Eierne i Exxon tvang nylig selskapet til å regne på sin klimarisiko og rapportere om dette årlig. Det norske Oljefondet er en av eierne i selskapet, og stemte for et slikt klimaregnskap.

Les mer: Støttet av Oljefondet: Exxon gikk på klimanederlag

Det svenske AP7-fondet sa i forrige uke at det hadde solgt seg ut av selskaper som Exxon og Gazprom, og sa at avgjørelsen ble tatt av klimahensyn.

Fremtiden i våre hender sa da til E24 at det norske Oljefondet bør følge etter.

Les mer: Svensk pensjonsfond tar klimagrep: Selger Exxon-aksjene

Kraftig oljefall trengs

IEA presenterte nylig et skjerpet scenario, som legger opp til langt kraftigere klimakutt enn togradersccenarioet.

I en rapport beskrev byrået nylig hva som skal til for å kutte globale utslipp til null innen 2060.

Da ville oljebruken måtte falle med 64 prosent og gassbruken med 47 prosent frem til 2060, som er enda mer enn i byråets togradersscenario.

Dette ville både kreve betydelig politisk vilje, storstilt karbonrensing og enda kraftigere utbygging av fornybar energi, ifølge IEA.

Publisert: