Statoil-sjefen feirer navnebyttet på Troll-feltet – og tildeler Aker Solutions milliardkontrakt

Samtidig som Statoil-sjefen skal ut på Troll-feltet for å markere navnebyttet til Equinor, så tildeler oljegiganten enda en milliardkontrakt til Aker Solutions på det samme feltet.

Aker Solutions skal nå levere en ny prosessmodul til Troll A-plattformen (avbildet). Troll er Norges desidert største gassfelt.
Publisert:

Statoil, eller Equinor som selskapet nå offisielt heter etter gårsdagens generalforsamling, tildeler Aker Solutions en kontrakt til en milliard kroner.

Det opplyser selskapet til VG/E24.

Kontrakten tildeles samme dag som Statoil-sjef Eldar Sætre setter kursen mot Troll-plattformen for å markere navneskiftet offisielt.

Kontrakten omhandler leveranse av en ny prosessmodul til Statoils Troll fase 3-prosjekt, som også kalles Troll Future, som er en videreutvikling av gigantfeltet.

Modulen skal bistå Statoil med å hente ut ytterligere 2,2 milliarder oljeekvivalenter med olje og gass fra Troll, og prosjektet har en såkalt break-even (lønnsomhetspris) på under 10 dollar per fat, ifølge Statoil.

Prosessmodulen på 1.200 tonn skal bygges på Egersund-verftet til Aker Solutions, mens ingeniør- og prosjekteringsarbeidet skjer i Bergen. Ifølge Statoil sysselsetter prosjektet rundt 900 årsverk over en treårs periode.

Modulen skal installeres i 2020 og Troll Future skal være klar for produksjonsstart året etter i 2021.

– Troll har skapt store verdier og betydelige ringvirkninger i Norge. Troll fase 3-prosjektet innebærer en svært lønnsom og karboneffektiv videreutvikling av Troll-feltet i henhold til Equinors strategi om å skape betydelige verdier med lavt karbonavtrykk, sier Torger Rød direktør for Prosjektutvikling i Equinor i en uttalelse.

Les også

Equinor-navnet klubbet gjennom: Nå er Statoil historie

Ikke den første milliardkontrakten på Troll

Aker Solutions har vært med i forprosjekteringen av Troll Future gjennom en såkalt Feed-kontrakt som ble tildelt i september i fjor. Nå bruker Equinor en opsjon i den kontrakten for at Aker Solutions også står for innkjøp, bygging, leveranse og installasjon (EPCI) av modulen.

Den nye modulen på Troll A skal ta imot gass fra Troll Vest før den behandles og sendes videre i gassrørledningen til Kollsnes utenfor Bergen.

Dette er imidlertid ikke den første kontrakten som Aker Solutions har sikret seg på Troll-feltet. I januar sikret de seg nemlig milliardkontrakten for å levere subsea-produksjonssystemet og subsea-tjenester til Troll Future-prosjektet.

– Vi er svært glade for å forlenge arbeidet vårt på Troll, et felt som vil bidra til at Norge forbli en ledende gasseksportør i flere tiår fremover, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions i en uttalelse.

Kontraktene avhenger av at prosjektet blir godkjent av norske myndigheter. Etter planen skal Equinor ta den endelige investeringsbeslutningen og sende inn utbyggingsplanen (PUD) i tredje kvartal i år.

Les også

Aker Solutions med milliardordre fra Statoil

En gigant på sokkelen

Troll er Norges største gassfelt med god margin, og inneholder rundt 40 prosent av Norges gassreserver. Etter 20 år i produksjon er ikke mer enn rundt halvparten av ressursene hentet opp.

Det første funnet ble gjort i 1979 av Norske Shell, da man oppdaget gass med et underliggende oljelag. Statoil tok over som produksjonsoperatør for gassdelen av Troll i 1996, mens Hydro startet oljeproduksjon fra Troll i 1995.

Statoil og Hydro fusjonerte etter hvert og tirsdag stemte altså generalforsamlingen for å bytte navn på selskapet til Equinor.

Equinor eier 30,6 prosent av Troll og er operatør. Partnerne er statens oljeselskap Petoro (56 prosent), Shell (8,1 prosent), Total (3,7 prosent) og ConocoPhillips (1,6 prosent).

Les også

– Vi tror dette skal la seg gjøre

Les også

– Brasil har blitt et lite norsk sokkel for oss

Les også

I år stiger inntektene endelig igjen

Publisert:

Her kan du lese mer om