Disse styrkene sender oljeprisen opp

Libyske trefninger og gode økonomiske nyheter gir nytt hopp i oljeprisen.

TREFNINGER: Styrker fra Fajr Libya-militsen under angrepet på et oljefelt utenfor Tripoli onsdag.
Publisert:

Oljeprisene har kommet tilbake i oppgangssporet torsdag etter at prisene falt kraftig onsdag som en reaksjon på fire dagers oppgang på nærmere 20 prosent.

Onsdag falt oljeprisene med ni prosent, men tar torsdag igjen mye av det tapte.

I 20.05-tiden er Brentolje fra Nordsjøen opp vel tre prosent til 56,20 dollar, mens amerikansk lettolje er opp tilsvarende til 50,35 dollar.

Siden bunnen torsdag morgen er imidlertid økningen mer slående. I syv tiden var prisen på Brentolje fra Nordsjøen nesten nede i 53 dollar.

En av forklaringene nyhetsbyrået Reuters peker på er meldinger om fallende oljeproduksjon i Libya og et raid mot et oljefelt i det krigsherjede landet.

Angrep oljefelt

Styrker fra Fajr Libya-militsen, som er avbildet i denne saken, gikk natt onsdag til angrep på et oljefelt som er delvis eide av franske Total 170 kilometer vest for Libyas hovedstad Tripoli.

Les også

Spekulanter kan ha skutt fart i oljen: - Folk tenker kanskje at snøballen begynner å rulle

I tillegg har meldinger om et angrep på en oljetanker utenfor Nigeria bidratt til bekymring over tilførselen av olje til markedet.

Men oljemarkedet har også fått økonomiske nyheter å forholde seg til.

Kinesisk stimulans

Torsdag morgen letter den kinesiske sentralbanken litt på pengepolitikken noe som kan gi større økonomisk vekst og forbruk av olje i Kina.

I tillegg bidrar EU-kommisjonens prognose om at samtlige EU-land vil få økonomisk vekst i år, noe som vil være første gang siden 2007, til optimismen på oljeprisens vegne.

Det gjør også et lavere antall søkere av amerikanske arbeidsledighetstrygd i forrige uke.

Oljehandlere og analytikere gjentar overfor Reuters det sjefstrateg for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, sa til E24 i går:

Etter at nedgangstrenden som har vart siden i sommer er brutt, må man regne med at oljeprisene svinger mye og raskt.

Les også

Goldman Sachs-direktør: – Oljeprisen vil trolig falle mer

- Vi kommer til å se slike korreksjoner fra tid til annen. Men jeg tror den trenden fortsatt vil være svak ettersom tilbudssiden ser så sterk ut, sier partner John Kilduff i det New York-baserte energifondet Again Capital til Reuters.

Rekordfulle lagre

Det som har fått markedsaktørene til å bekymre seg over om det er for mye olje i markedet er den siste ukentlige lagertellingen i USA.

Den viste at råoljelagrene økte med hele 6,3 millioner fat i forrige uke til 413 millioner fat. Det er de høyeste lagertallene som er observert siden målingene begynte i 1982.

Les også

DNB: Får ikke oljeprisen i 100 dollar igjen dette tiåret

Les også

Oljeekspert: - Oljeprisen forblir lav inntil Opec legger bånd på seg

Les også

Når disse stanser, kan oljeprisen gå opp

Publisert: