Microsoft vil inn i norsk CO₂-fangst og lagring

Equinor og Microsoft har inngått en intensjonsavtale om lagring av CO₂ under Nordsjøen.

Publisert:

Intensjonsavtalen som ble signert i dag handler om å se på mulighetene i transport- og lagringsprosjektet Northern Lights.

Northern Lights er er et samarbeid mellom Equinor, Shell og Total, og en del av det norske CO₂-fangst- og lagringsprosjektet, kalt «Langskip». Prosjektet fører CO₂ fra anlegget i Brevik, og lagres under Nordsjøen.

Microsoft har et mål om å bli karbonnegative innen 2030.

Selskapet utforsker derfor flere muligheter for å nå dette målet og ser nå på Northern Lights-prosjektet i Norge, opplyser Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

– Langskip er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, og et stort og viktig teknologiprosjekt. Vi mener det er en effektiv måte for Norge å bidra til å redusere klimagassutslippene på lang sikt til lavest mulig kostnad. Dagens signering viser det brede industriengasjementet for CO₂-håndtering, sier statsminister Erna Solberg.

Skal se på mulighetene

Statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tina Bru var til stede da avtalen ble signert i Oslo onsdag, sammen toppledere fra Microsoft, Equinor, Shell og Total.

– Det Microsoft sier er at de skal bidra med å se på om det er mer teknologi som kan gå inn i prosjektet, sier olje og energiminister Tina Bru (H) til VGTV på pressekonferansen.

– Hva konkret skal Microsoft bidra med?

– De skal på teknologi og synergier også bidra til å få ned kostnadene, som vi er avhengige av for å nå globale klimamål og bevare arbeidsplasser, sier ministeren.

Tina Bru sier at hun har god tro på at intensjonsavtalen munner ut i en avtale.

– At selskapet stiller med toppsjefer, viser at de har tro på prosjektet i global skala.

Regjeringen mener CO₂-fangst og -lagring er et nødvendig klimatiltak for å redusere klimagassutslippene, uten å bremse utviklingen.

– CO₂-håndtering er et viktig klimatiltak. Dette samarbeidet mellom Microsoft og Equinor om Northern Lights-prosjektet demonstrerer felles satsing og har som mål å gi teknologiutvikling og kostnadsreduksjoner. Dette er nødvendig for at Langskip og global utrulling av fangst og lagring av CO₂ blir en suksess, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Les også

Bru forsvarer regjeringens CO₂-prosjekt: – Merkelig kritikk

FORNØYD: Bellona-leder Frederic Hauge, er på klimatoppmøtet i København i 2015.

Bellona-Hauge: – Fantastisk

– Dette er fantastisk morsomt. Det er bare kort tid siden regjeringen tok beslutning om å gå for CO₂-fangst og lagring i Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

-Han mener Norge bør bli spydspissen i en koalisjon av land, industriaktører og investorer som ønsker å ta i bruk CO2-fangst og -lagring umiddelbart.

– Bellona har jobbet betydelig med å skaffe et kundegrunnlag for at Northern Lights skal få flere leverandører av CO₂, sier Hauge, som er nestleder i EU-kommisjonens ekspert- og teknologiplattform for CO2-fangst og -lagring.

– Det er gledelig at Microsoft har sagt at de ønsker å kompensere for sine historiske CO2-utslipp.  Vi klarer ikke løse klimaproblemer uten slike holdninger. At selskaper er villige til å betale for negative utslipp er et gjennombrudd for vår tankegang. Nå kommer det garantert flere store internasjonale aktører som vil legge penger i dette. Det er en enorm signaleffekt at Norge får med Microsoft med på laget, sier Hauge.

CO2-fangst for energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo kan fjerne flere hundre tusen tonn CO2 fra biomasse hvert år, ifølge Bellona.

– Hva ligger i en intensjonsavtale?

– Nå går de inn i reelle forhandlinger for å finne forretningsmodeller.

Hauge tror utviklingen på sikt kan skape titusener av arbeidsplasser i Norge, gjennom å lagre CO₂ for internasjonale kunder.

– Det kan skje gjennom for eksempel sertifikater eller kvoter. Eller eksempelvis at alt det Microsoft bruker av aluminium, kan leveres fra et anlegg i Norge med karbonfangst- og lagring.

Dette har Equinor og Microsoft blitt enige om:

  • Utforske et teknologisamarbeid for å integrere Microsofts digitale kompetanse i Northern Lights-prosjektet.
  • Microsoft vil utforske bruk av Northern Lights' CO₂-transport- og lagringsanlegg som del av deres portefølje for CO₂-reduksjon, transport og lagringsprosjekter. 
  • Utforske måter for Microsoft å investere i effektiv utvikling av Northern Lights 
  • Utforske og etablere en tilnærming for å løfte CCS sin rolle i å nå Europas klimamål.
Publisert:

Her kan du lese mer om