Equinor tester flytende solkraft på Frøya

Oljeselskapet går inn i sitt tredje forskningsprosjekt om flytende solceller. Hensikten med Frøya-prosjektet er å finne ut hvordan røft vær påvirker anlegget.

Publisert: Publisert:

Etter å ha satset på flytende vind er det nå klar for forsøk med flytende solkraft for Equinor. Sammen med Moss Maritime skal selskapet nå starte tester i havet utenfor Frøya. Det skriver Equinor i en pressemelding.

– Hvis vi lykkes her, kan vi lykkes alle steder, sier Hanne Wigum, leder for teknologienheten som arbeider med vindkraft og solenergi i Equinor.

Det flytende testanlegget skal bygges på sensommeren 2021. Frøya kommune er involvert i planleggingen, og selskapet har nå søknad til behandling hos NVE.

Testanlegget vil ha en størrelse på 80 ganger 80 meter og skal ruve tre meter over havoverflaten. Etter planen vil testen foregå minst et år.

Hensikten med testen er å se hvordan værforholdene påvirker anlegget.

– Vi har fått til avtale med netteier, slik at strømmen vi produserer kommer inn i strømnettet på Frøya. I tillegg er det en stor fordel for oss med nærhet til vårt forskningssenter i Trondheim, samt kompetansen som finnes hos forskningsinstituttet Sintef og NTNU, sier Wigum.

Les også

Equinor får ny gigantkontrakt på havvind i New York

Dette er det tredje forskningsprosjektet Equinor er med på. Fra tidligere er det med i et prosjekt i Sri Lanka, som undersøker hvordan man kan produsere mest mulig energi. I tillegg er selskapet med i et prosjekt i Nederland hvor man tester tre ulike konsepter med flytende sol på en innsjø.

– Vi velger å gjennomføre flere forskningsprosjekter i parallell fordi veksten innenfor fornybar energi går så raskt. Det gjør at det er viktig å skaffe oss mest mulig kunnskap om dette så tidlig som mulig, sier Wigum.

Equinor understreker at de ikke har tatt noen beslutning om å produsere energi fra flytende solceller, utover de tre forskningsprosjektene.

Publisert: