Oljeprisen kan passere 100 dollar fatet: – Kun Putin vet hva som skjer

Fredag hoppet oljeprisen etter økt frykt for russisk invasjon av Ukraina. Analytiker mener et oljeprishopp fra 2019 kan gi hint om hvor prisen skal videre.

PUTIN: En oljeanalytiker E24 har snakket med mener det er umulig å spå om oljeprisen skal opp eller ned i tiden fremover, og at det kun er Russlands president Vladimir Putin som egentlig vet hvor prisen skal, da det er konflikten på den Ukrainske grensen som er årsaken til utslagene den siste tiden.
Publisert: Publisert:

På fredag sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, at amerikanerne tror Russland kan gjennomføre offensive militære handlinger eller prøve å utløse en konflikt i Ukraina så tidlig som neste uke, ifølge Bloomberg.

Like etter hoppet oljeprisen til over 95 dollar fatet. Det er første gang siden 2014 oljeprisen har vært så høyt oppe.

– Finansmarkedet og råvaremarkedene liker ikke risiko. Det driver prisen opp, sier Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank1 Markets.

Han peker på at det er risikopremien på olje som nå hopper opp.

– Det er frykt for at tilbudssiden blir redusert, ved at oljeeksporten fra Russland kan bli påvirket på en eller annen måte, sier Sveen-Nilsen.

Les også

Analytiker om Ukraina-uroen: – Oljeprisen vil gå skrikende høyt

STRAMT MARKED: Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank1 Markets, sier de høye oljeprisene er negativt for verdensøkonomien, men bra for Norge.

Kan være kortvarig bluss

Moskva-børsen falt kraftig fredag hvor RTS-indeksen stupte 4,96 prosent.

Sveen-Nilsen sier det er umulig å spå hvor oljeprisen går fremover.

– Det er kun Putin som vet hva som skjer. Det er helt umulig å gjette hvor prisen skal gå, sier analytikeren i Sparebank1 Markets.

Det er likevel mulig den kraftige oppgangen blir kortvarig. Sveen-Nilsen drar fram et eksempel.

– Saudi-Arabia stanset fem prosent av verdens oljeproduksjon i 2019 etter at anlegg ble bombet av droner. Oljeprisen gikk ikke så enormt mye på det, sier Sveen-Nilsen.

Første handelsdag etter bombingen og nedstengingen av produksjonen, 16. september, bykset oljeprisen opp nesten 14 prosent. Kun to uker senere var oljeprisen lavere enn før bombingen.

– Markedet ser litt gjennom sånne ting. Det kan virke veldig dramatisk der og da, så kan markedet roe seg. Nå kommer det an på om spenningen går ned eller ikke. Det bestemmer om oppgangen blir langvarig eller ikke, sier Sveen-Nilsen.

Fredag ba en rekke land, inkludert Norge, sine innbyggere om å forlate Ukraina i frykt for en invasjon. Russland har lørdag hentet noe personell hjem fra deres ambassade «i frykt for provokasjoner», samtidig hentet USA hjem alle unntatt kritisk personale på grunn av trusselen om «russisk militæraksjon», ifølge NTB.

Kan sendes opp over 100 dollar fatet

Ed Moya, senior markedsanalytiker for Oanda, sier til Bloomberg at han tror oljeprisen kan gå over 100 dollar fatet i nær framtid.

– Oljemarkedet ventet på en stor katalysator for å rettferdiggjøre en bevegelse opp til over 100 dollar fatet. Hvis russiske troppsbevegelser blir bekreftet i løpet av den neste uken, kan frykt for mindre oljeeksport fra Russland sende oljeprisen enda ti prosent høyere.

En økning på ti prosent fra dagens oljepris betyr en oljepris på nesten 105 dollar fatet.

– Oljemarkedet er utrolig stramt, og prisene når nivåer som er ukomfortable for konsumenter verden over, sier Toril Bosoni, sjef for Det internasjonale energibyrået til Bloomberg.

hun får støtte fra Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets.

– Høye oljepriser er generelt veldig dårlig for verdensøkonomien, men bra for Norge, sier han.

Les også

Oljeprisen hopper etter økt Ukraina-uro

Publisert: