Gjenvinner batterier i Fredrikstad: Driften på Hydrovolt er i gang
Hydro og Northvolt har startet driften på resirkuleringsanlegget Hydrovolt i Fredrikstad, som skal gjenvinne verdifulle materialer fra elbil-batterier.
Sommeren 2020 meldte Norsk Hydro og det svenske batteriselskapet Northvolt at de ville etablere et felleseid anlegg for resirkulering av batterier i Fredrikstad.
To år senere har den kommersielle driften startet opp, ifølge en melding. Selskapet har i første omgang kapasitet til å resirkulere 12.000 tonn batteripakker i året. Det tilsvarer batteriene fra 25.000 elbiler.
Ifølge selskapet kan anlegget håndtere all gjenvinning av norske elbilbatterier.
Anlegget har en kostnad på om lag 120 millioner kroner, og har fått 43,5 millioner kroner i støtte fra statlige Enova.
Interessen for å jobbe ved anlegget har vært stor. Hydrovolt meldte i fjor om 654 søkere på én stilling.
Stor interesse for batterigjenvinning i Hydrovolt: – 654 søkere på én stilling
Ønsker å utvide
Målet til Hydrovolt er å utvide kapasiteten til 150.000 resirkulerte elbilbatterier per år innen 2025, og 500.000 batterier innen 2030. Selskapet sier at det ønsker å ekspandere i Europa.
– Hydrovolt representerer en milepæl i Norges elektrifisering av transportsektoren, sier administrerende direktør Peter Qvarfordt i Hydrovolt ifølge en melding.
Ifølge Hydrovolt er det sterk vekst i markedet for resirkulering av elbilbatterier. Selskapet opplyser at det har full ut ordrebok ut 2022.
Batteriene som skal gjenvinnes blir samlet inn gjennom det norske billinnsamlingssystemet Autoretur, som drives av bilimportørene.
– Vil få et nytt liv
Norge har svært høy andel elbiler i nybilsalget. Så langt i år utgjør elbiler 81 prosent av personbilsalget, opp fra 53 prosent i samme periode i fjor, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken.
Ifølge Hydrovolt har Norge så langt manglet kapasitet til å resirkulere batteriene på en bærekraftig måte.
– Batterier som når slutten av levetiden vil få et nytt liv gjennom gjenvinning av svart masse og aluminium, sier konserndirektør Arvid Moss i Hydro ifølge meldingen.
Mange batterisatsinger i emning: – En gryende industri som kommer til å mangedoble seg
Skal resirkulere 95 prosent
Ifølge Hydrovolt resirkulerer anlegget i Fredrikstad så langt 80 prosent av materialene i batteriene, men målet er å komme opp i 95 prosent.
Selskapet tar batteriene inn i en knusemaskin og deler dem opp i 17 eller 18 ulike fraksjoner.
Dette er noen av materialene som gjenvinnes:
- plast
- kobber
- gummi
- stål
- aluminium
- elektrolytter
- såkalt sort masse, som inneholder nikkel, mangan, kobolt og litium
Den svarte massen vil bli sendt videre til Northvolt-anlegget Revolt Ett i Skellefteå i Sverige, hvor den behandles videre før gjenbruk. Hydrovolt er ventet å produsere rundt 2.000 tonn svart masse hvert år innen 2025.
Aluminium utgjør ifølge selskapet en fjerdedel av en batteripakke, eller om lag 70 til 100 kilo. Dette kan brukes i nye biler.
Aluminiumet fra batteriene skal sendes til Norsk Hydro, som resirkulerer det og lager nye produkter av det. Ifølge Hydro krever resirkulering av aluminium bare fem prosent av den energien som kreves for å lage ny aluminium.
Advarer om risiko for metallmangel i Europa
– Metaller er ikke ubegrenset
Europa risikerer å mangle sentrale metaller som trengs i det grønne skiftet, ifølge en rapport som et belgisk universitet laget for den europeiske metallbransjen nylig.
Samtidig er det bekymring rundt menneskerettighetsbrudd og barnearbeid i produksjonen av metaller som kobolt til elbiler. Dette er noe investorer som det norske Oljefondet gjentatte ganger har tatt opp med elbilprodusentene.
Svenske Northvolt mener at gjenbruk av materialer er en fordel både for forsyningssikkerheten og miljøavtrykket. Selskapet med blant andre Volkswagen i ryggen har bygget en batterifabrikk i Sverige, og har også planer om å bygge en fabrikk i Tyskland.
– Metaller som brukes i batteriproduksjon er ikke ubegrenset, sier konserndirektør Emma Nehrenheim i Northvolt ifølge en melding.
– Ved å erstatte råmaterialer fra gruvedrift med resirkulerte materialer kan vi både kutte karbonfotavtrykket til batterier og muliggjøre bærekraftig, langsiktig bruk av li-ion-batteriteknologi, sier hun.
Elbil, avskoging og morsmelkerstatning: Dette diskuterte Oljefondet med selskapene i fjor
– Kunne jo vært i Sverige
Norsk elbilforening mener det er økonomisk riktig å satse på gjenvinning gjennom Hydrovolt, skrev E24 i fjor.
– Dette gjør at vi skaper en industri rundt resirkulering, som vi blir eksperter på. Det skaper arbeidsplasser. Dette kunne jo vært i Sverige i stedet, det er positivt at det er i Norge det skjer, sa leder Christina Bu i elbilforeningen i april 2021.
I 2020 anslo NHO i rapporten «Grønne elektriske verdikjeder» at norske batterileverandører har et omsetningspotensial på rundt 90 milliarder kroner i året fra 2030.