Exxons storfunn på Kypros kunne vært «norsk»

Amerikanske ExxonMobil og Qatar Petroleum har gjort et storfunn av gass på Kypros. Funnet kunne vært gjort av norske Equinor.

Publisert:

E24 skrev torsdag om ExxonMobil og Qatar Petroleums storfunn av gass utenfor kysten av Kypros.

Operatøren Exxon bommet først i boreprogrammet. Den første brønnen viste seg nemlig kun å inneholde små mengder gass, men på andre forsøkt traff de blink. Brønnen er storfunnet ble gjort kalles Glaucus-1.

Selv om ExxonMobil og Qatar nå kan glede seg over et storfunn, kunne det vært norske Equinor som jublet.

Equinor (da Statoil) var nemlig med i konkurransen om å sikre seg lisensen for blokk 10, der Exxon gjorde gassfunnet. Equinors deltagelse i lisensrunden ble omtalt av flere medier i 2016, inkludert Cyprus Mail.

Det var flere som kjempet om å få lisensen til blokk 10 på Kypros i 2016:

  • Grupperingen med Eni og Total
  • Equinor
  • Grupperingen ExxonMobil og Qatar Petroleum, som til slutt ble tildelt lisensen

To år med norsk eksport

Havdypet i området der gassen er funnet er på rundt 2.000 meter og Exxon jobber nå med å analysere dataene og vurdere hvordan man skal gå videre.

De foreløpige estimatene tilsier at funnet kan inneholde 142 til 227 milliarder kubikkmeter naturgass.

Les også

TechnipFMC spår enda flere LNG-prosjekter – men tror småprosjekter blir vanskelig å få til uten store kostnadskutt

Analytiker: Kan øke konflikten med Tyrkia

Exxon-funnet er det tredje store gassfunnet som er gjort på Kypros de siste årene.

I 2011 gjorde Noble Energy et stort funn kalt Aphrodite som selskapet nå jobber med å ferdigstille en utbyggingsplan for. I februar i fjor gjorde Eni et kjempefunn kalt Calypso, ifølge Offshore Energy Today.

Analysebyrået Wood Mackenzie skriver i et notat at Exxon-funnet som nå er gjort «vil være en av de største funnene i år» i olje- og gassbransjen.

– Funnet opprettholder Øst-Middelhavets posisjon som en av verdens ledende lete-hotspots, skriver Robert Morris, senioranalytiker i Wood Mackenzie i notatet.

– En kommersialisering av funnet vil imidlertid ikke bli uproblematisk. Det er begrenset plass i lokale markeder og i den eksisterende infrastrukturen for eksport. Samtidig er volumet for lite til at ExxonMobil og partneren Qatar Petroleum kan fôre et to-togs LNG-anlegg, som ha vært partnernes mål (for å eksportere gassen i flytende form på skip, journ.anm.), skriver han videre.

Hos analysebyrået Rystad Energy sparer de heller ikke på superlativene om det nye funnet, og mener Kypros nå kan utvikle seg til å bli en viktig gass-hub:

– ExxonMobil fortsetter å imponere gjennom de rene volumene de avdekker. Glaucus-1-funnet er enormt og Rystad Energy anslår at det vil inneholde utvinnbare ressurser tilsvarende om lag 700 millioner fat oljeekvivalenter, sier Palzor Shenga, senior oppstrømsanalytiker i Rystad, i et notat.

Rystad Energy-analytikeren påpeker samtidig at gassen kan skape politisk trøbbel på den delte øyen:

– Disse funnene er enorme og kan kaste mer bensin på den pågående konflikten mellom regjeringene på Kypros og i Tyrkia. Under disse forholdene må Kypros forsikre seg om at energiselskapene kan drive operasjonene sine trygt, uten trusler om militær intervensjon

Les også

Et Aker-selskap kan få leid ut skipet sitt – hvis et annet finner nok olje

Les også

Kværner feirer kontrakt i et nytt marked

Les også

Brukte 7 av 10 innkjøpskroner i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om