Oljegigantene ikke lenger like interessert i Norge
Exxon Mobil selger unna felt for åtte milliarder. Det føyer seg inn i rekken av store utenlandske selskaper som reduserer tilstedeværelsen på norsk sokkel. – Norge er for lite for de aller største, mener analysesjef.
Gjennom salget av egenopererte felt til Point Resources reduserer den amerikanske oljekjempen Exxon Mobil eksponeringen på norsk sokkel.
Salget omfatter felt med produksjon på rundt 54.000 dag per dag i 2016, mens Exxon beholder felt med en produksjon på 167.000 fat per dag der selskapet ikke er operatør.
Direktør Frian Årsnes i analyseselskapet Econ ser et mønster, der de store internasjonale oljeselskapene ikke lenger er like interessert i norsk sokkel.
– Det er ingen tvil om at det har vært en del transaksjoner som har medført at de store enten selger seg helt eller delvis ut. Dette føyer seg bare inn i rekken. Shell har redusert, BP har gått sammen med Aker og nå er det Exxon, sier han til E24.
For Shells del viser Årsnes til transaksjonen der Shell gjennomførte en bytting av felt med Statoil og reduserte sitt fotavtrykk i Norge til Draugen og Ormen Lange/Nyhamna. I etterkant har imidlertid selskapet bygd ut feltene Knarr og Gaupe.
Årsnes har sitt arbeidsområde innen blant annet olje og gass.
Nå starter Sverdrup fase to
Trend
– Det er en trend at de store selskapene ikke ser det store potensialet på norsk sokkel lenger, sier han.
Econ-direktøren sier at de store selskapene ikke har søkt på nye letelisenser i noen betydelig grad de siste årene, og at noen av de nesten ikke har vært med i leterunder i det hele tatt de siste 10–15 årene.
– De fleste store selskapene har ønsket å vente for å se om Lofoten og Vesterålen kom til å bli åpnet. Der ligger det store strukturer som kunne være såkalte elefanter, sier han, med referanse til at store oljefunn gjerne omtales som «elefanter» i oljebransjen.
– Nå når det ser ut til at Lofoten/Vesterålen ikke vil komme, det er jo større motstand i befolkningen enn i Stortinget, så er det mange av de store selskapene som ikke ser veldig potensial i bare å sitte og produsere på norsk sokkel. Da casher de heller inn for å gjøre andre ting, sier Årsnes.
– Norge blir for lite
Analysesjef Karl Johan Molnes i Norne Securities sier norsk sokkel ikke lenger er stor nok for de største oljeselskapene.
– Men samtidig ser man at det skal skje veldig mye i Barentshavet, og det er jo nok kapasitet til at Norge kan gjøre dette selv. Vi hentet inn de utenlandske selskapene for å få kapital og teknologi, og nå har vi begge deler, sier han.
Han viser til at Shell tidligere har forsøkt i seg i arktiske strøk i Alaska, men ser ut til å heller satse på skiferolje i USA. For Exxon sin del kan det kanskje skje større ting på land i Russland.
Statoil gir Kværner milliardavtale for plattformoppgradering
– Norge blir for lite for de aller største. Gevinstene på norsk sokkel er store, men ikke store nok. Men for mindre aktører er det attraktivt nok – avkastningen er fortsatt stor, men er du steinrik fra før gidder du ikke samle tomflasker, sier Molnes.
– Betydelig transaksjon
Analysesjefen beskriver for øvrig kjøpet som «aggressivt» fra Point Resources og HitecVision. Han mener de nå rigger seg for å kunne bli med på den kommende runden i Barentshavet, der det nylig ble utlyst rekordmange blokker.
– De får jo med Exxons organisasjon, og de Exxon-ansatte er sikkert kjempeflinke. Nå slipper de å starte fra scratch og blir et stort oljeselskap, sier Molnes.
I transaksjonen, som er ventet fullført i fjerde kvartal 2017, inngår andeler i feltene Balder, Ringhorne, Ringhorne Øst, Jotun og Forseti. 300 ansatte blir også overført til kjøperen.
– Det er en betydelig transaksjon, men det er klart at Exxons felter for det meste er på nedtur. Det er klart at det ligger en del forpliktelser, men Exxon kommer til å stå som endelig garantist for fjerningsforpliktelser og slike ting, sier Årsnes.
Han mener at det «skal godt gjøres» å stanse produksjonsnedgangen, selv om det gjøres leting i nærområdene til disse feltene.