Torstein Sanness trer av: Lundin vokste fortere enn jeg drømte om

Torstein Sanness takker av som sjef for Lundin Norway til våren. Han er aller mest stolt av å ha vært med på å bygge opp et av landets beste oljeletingsmiljøer.

GIRER NED: Etter ti år i lederstolen i Lundin Norway skal Torstein Sannes overlate roret til Kristin Færøvik. Til venstre er pressesjef Frøydis Eldevik avbildet.
Publisert:

10 år etter at han og flere andre startet opp Lundin i Norge, går han over til rollen som styreleder.

Sanness har sammen med letesjef Hans Christen Rønnevik blitt et realt radarpar i den norske oljebransjen. Sammen har de to ledet et selskap som har gjort ett av tidenes største funn i Norge, Johan Sverdrup, i tillegg til en rekke andre.

Lundin Norway-sjefen forteller at han er mest overrasket over hvor fort det har gått:

– Alle har drømmer, men vi hadde vel ikke trodd at hastigheten skulle bli så høy på resultatsiden. Vi ser jo hva andre i bransjen har brukt på norsk sokkel, så jeg mener vi har klart å styre bra mot mål.

Les også

Hun tar over som sjef i suksessbedriften Lundin Norway

– Er det litt vemodig å slutte?

– Jeg tror man i denne butikken må ha for seg at forandring er noe man er nødt til å forholde seg til. Det handler om den viljen vi har hatt til å forandre oss fra nesten ingenting til det vi er i dag, sier Sanness til E24.

(Saken fortsetter under bildet.)

TRAFF BLINK: Alta-prospektet ligger like ved Gohta på Loppahøyden. – For å forstå Barentshavet, må man forstå Loppahøyden først, mener Lundin.

– Hva tenker du om rollen din som styreleder, vil du være «hands on»?

- Det er ganske klare regler i loven for det, men vi har et kvartal nå på å sette oss ned for å finne en fin overgang. Det viktige er å sikre at butikken kan gå videre i vekst i fremtiden.

– Hva skal du bruke tiden din på fra sommeren av, utover styreledervervet?

– Spør meg neste sommer. Da vet jeg kanskje hva jeg skal svare, humrer Sanness.

Stolt av letesuksessen

Med suksessen til Lundin opp gjennom årene spør vi den avtroppende sjefen hva han er mest stolt av å ha fått til i disse årene. Svaret kommer raskt:

– Det er å få til en butikk som har én av Norges, ja kanskje den beste leteavdelingen, og de funnene som det igjen har ført til. Så har man greid å få dette godt i gang på Brynhild og Edvard Grieg, og etter hvert kommer også Sverdrup, der vi er nest største eier.

Lundin fant oljen på Johan Sverdrup gjennom flere funn i 2010 og 2011. Planen er at produksjonen i den første fasen skal være i gang mot slutten av 2019.

Sanness forteller at det for han ikke bare handler om å bygge opp de eiendelene (oljefunnene og forvaltningen av dem), men at man har fått bygget opp organisasjonen.

– Det har vært en stor glede for meg å jobbe sammen med hele denne gjengen som jobber så godt sammen, og som har fått til dette. Det har også vært bra å ha en liten innflytelse på jobben med å finne de rette menneskene til å jobber her.

– Har du gjort noen bommerter som du gjerne skulle sett ugjort?

TAR OVER: Kristin Færøvik.

– Jeg er ikke veldig stor på det som kalles «the blame game». I denne butikken pleier vi å si at man må ta fem beslutninger: Fire er sikkert riktige og én blir gal, men så er det den man må lære av.

Arvtager klar

Det er Kristin Færøvik som skal ta over jobben etter Torstein Sanness.

Hun har erfaring fra oljeselskapet BP både i Norge og internasjonalt. I tillegg har hun jobbet som Norgessjef i Marathon Oil og sist som Norgessjef i WorleyParsons (også kjent som Rosenberg).

I Marathon Oil hadde Færøvik tett kontakt med Lundin under utbyggingen av Alvheim-feltet, der Lundin har en andel. Senere har Færvik sittet i styret i Lundin Petroleum i en toårig periode.

– Hva mener du er det viktigste Færøvik må gjøre fremover i jobben?

– Jeg er opptatt av at man ikke har en ubegrenset vekst i butikken, men en fornuftig en fremover. Vi fant Edvard Grieg i 2007 og det blir jo ikke noe «first oil» (når første fat utvinnes, journ.anm.) før tidligst høsten 2015, så man må klare å samtidig tenke på samspillet mellom letedelen og resten av butikken. Det tar så lang tid fra man analyserer prøver til funn avdekkes, utbygging og til slutt produksjon at man må sikre konkurransekraften.

– Har du hatt en finger med i spillet på å finne din etterfølger?

– Det har vært en naturlig dialog, men det er jo styrets jobb.

Les også:

Lundin-sjef om gigantfunnet: - Ikke verstLundin og Statoil vurderer samarbeid i Barentshavet

Publisert:

Her kan du lese mer om