Rush av oljeprosjekter kan gi kostnadshopp: – Må lære av feilene vi har gjort

ONS, STAVANGER (E24): Oljeselskapene planlegger høy aktivitet på norsk sokkel fremover. Det kan gi en «veldig kamp» om ingeniører, mener analytiker.

Per Steinar Stamnes, tillitsvalgt i Industri Energi i Equinor, sier selskapet «må lære av de tidligere feilene vi har gjort».
Publisert: Publisert:

– For oss er det først og fremst ekstremt viktig å ha modne prosjekter, slik at de er godt planlagt, slik at vi ikke går på overraskelser, sier konserndirektør for Equinors aktiviteter på norsk sokkel, Kjetil Hove, til E24.

Etter Stortingets skattepakke for oljenæringen ligger det an til at en strøm av utbyggingsplaner blir levert i år.

Mens Aker BP skal levere hele 15 utbyggingsplaner har Equinor planlagt 8 – som sammen med like mange feltoppstarter gir et «meget høyt aktivitetsnivå i prosjektporteføljen for norsk sokkel», ifølge selskapet.

Det skaper press på leverandørkjeden, ifølge analyseselskapet Wood Mackenzie.

Ifølge analyseselskapet har kostnaden i gjennomsnitt steget med nesten 40 prosent fra forprosjektering til investeringsbeslutning for prosjekter som ligger an til sanksjonering i år.

– Inflasjon på råvarer forsterkes av leverandørkapasiteten som ikke er den samme som den pleide å være, skriver Wood Mackenzie i et notat, og peker også på at leverandørene er forsiktige med å øke kapasiteten.

– Må lære av feilene vi har gjort

– Det er ikke noen tvil om at den situasjonen vi står i nå, med en krig midt i Europa legger ytterligere press på leverandørindustrien, som vi må se på hvordan vi løser på en best mulig måte, sier Hove i Equinor.

Konserndirektør for Equinors aktiviteter på norsk sokkel, Kjetil Hove.

Per Steinar Stamnes, tillitsvalgt i Industri Energi i Equinor, sier selskapet «må lære av de tidligere feilene vi har gjort».

Sist gang oljeprisen var på dagens nivåer, i årene før prisen kollapset i 2014, var høye kostnader et stort problem for oljeselskapene som slet med dårlig lønnsomhet.

Les også

Tysk energitopp om energikrisen: Ventet ikke Russlands krig

– De sier til oss at de siler prosjektene nøye for at vi ikke skal komme i den samme situasjonen, hvor selskapene begynner å overby hverandre, sier Stamnes.

– Jeg håper og tror at de er seg sitt ansvar bevisst, og at vi ikke kommer i den samme situasjonen. Jeg håper at vi har lært.

Stamnes peker på «stor aktivitetsøkning på grunn av pakken».

– Men jeg håper at vi klarer å dra det ut i tid. Og de prosjektene som vi ikke har kapasitet til å ta nå, det får vi ta på et senere tidspunkt.

Venter «veldig kamp» om ingeniører

Et kraftig hopp i stålpriser bidro til en betydelig økning i prosjektkostnadene i fjor, ifølge Frank Larsen, som leder Oslo-kontoret til analysefirmaet S&P Global.

S&P Global anslår et lite fall i kostnadene for offshoreprosjekter i år, og deretter en jevn oppgang de neste årene.

– Men det starter på et ganske høyt nivå. Det er en forventning om at det holder seg relativt høyt uten at det øker veldig bratt, sier han.

Les også

Equinors USA-sjef: – Ting går virkelig bra akkurat nå

Larsen sier han er mer bekymret for tilgangen på ingeniører som følge av strømmen av nye prosjekter.

– Ingeniørsituasjonen er veldig stram. Bare i olje og gass er omtrent hundre prosent av ingeniørene opptatt. Så kommer det mange fornybarprosjekter på toppen.

– Jeg tror det blir en veldig kamp om de, sier han.

Frank Larsen leder Oslo-kontoret til analysefirmaet S&P Global.

– Hvordan ser du på risikoen for kostnadsgalopp?

– Det er alltid en risiko for det. Mennesket glemmer fort. Men jeg velger å tro at man har blitt mer bevisst på kapitaldisiplin.

– Spesielt på leverandørsiden tror jeg de er veldig bevisste. Det må de – det er nesten ingen som har tjent penger. Vi ser at de er blitt mer selektive med å by på prosjekter og lite villige til å gå inn i kontrakter med faste priser.

Larsen tror de siste årenes store svingninger i oljeprisen har gjort aktørene mer forsiktige.

– Det er en risiko for at dagens oljepris, samt underliggende kostnadsdrivere som stål, endrer seg. Hvis du da er bundet av en kontrakt med for høy pris går du på en smell.

Mange søkere

Stamnes i Industri Energi peker på stor interesse for jobber som har vært utlyst.

– Nå har vi hatt en utlysning på fagarbeidere. Vi har 3.000 søkere på rundt 160 stillinger, så det er ikke noen fare. Vi hadde et par tusen søkere på 60 forpleiningsstillinger. Per nå har vi ikke problemer med å skaffe folk.

– Rekrutteringen går bra. Det ser ut som veldig mange vil arbeide i Nordsjøen og Equinor, sier han.

Publisert: