Biden fryser oljeleting og kutter subsidier

USAs president Joe Biden skal signere en ordre om midlertidig stans i ny olje- og gassleting på føderal grunn. Han vil også kalle inn til klimatoppmøte.

USAs president vil innføre en midlertidig stans i tillatelser til olje- og gassvirksomhet.
Publisert:

Den nye ordren skal sette en stopper for boring på land og i sjøen «så langt det er mulig», opplyser Det hvite hus onsdag. Målet er å gi Bidens regjering tid til å se an påvirkningen olje- og gassindustrien har på miljøet og klimaet, sa to anonyme kilder til nyhetsbyrået AP tidligere på dagen.

Biden skal også signere en ordre som inkluderer kunngjøring av et klimatoppmøte 22. april. USA skal lede møtet, som holdes på Jordens dag – Earth Day – som også er femårsdagen for signeringen av Parisavtalen.

Den nye administrasjonen fortsetter den hurtige reverseringen av Donald Trumps politikk på energi- og miljøfeltet. Biden stoppet utbyggingen av oljeledningen Keystone XL på sin første dag som president. I tillegg varslet han at USA igjen skal slutte seg til Parisavtalen.

Kutter subsidier

I tillegg til å fryse all leting etter olje og gass på statlig grunn, vil Biden også stoppe subsidier til oljebransjen, og i tillegg styrke tiltak for å beskytte fattige og minoritetsgrupper fra forurensing, skriver Det Hvite Hus i en melding.

Samtidig skriver Reuters at det er usikkert nøyaktig hvilke subsidier som vil kuttes.

Målet er å konservere 30 prosent av alt statlig eid grunn for å beskytte vannkilder og dyreliv.

Kritikerne av initiativene foruten oljebransjen selv, er stater som er avhengige av virksomheten, og sier mange jobber vil gå tapt.

Bellona jubler

I Norge jubler Bellona etter nyheten.

– USA føyer seg med dette inn i en økende liste over land som har skjønt at oljealderen er over. For ikke lenge siden vedtok Danmark det samme. Nå må Norge åpne øynene for at også vår olje- og gassvirksomhet må begrenses dersom vi faktisk ønsker å løse klimakrisen, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Miljøstiftelsen Bellona opplyser i en pressemelding at Bidens beslutning er et varsel om en verden i endring.

– I Bellona er vi svært glade for at verdens mektigste land har valgt en leder som er på klimaets og miljøets side, og ikke fossilene i oljeindustrien, sier stifteren av miljøstiftelsen, Frederic Hauge.

Les også

USA innfører innreiseforbud for personer fra 30 land – deriblant Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om