Microsoft blir med på Røkkes havsatsing

Teknologigiganten vil gå inn som hovedpartner i havteknologisenteret C4IR Ocean – et nettverk som skal jobbe for en bærekraftig utvikling til havs gjennom datautveksling.

(f.v. Bjørn Tore Markussen, Kimberly Lein-Mathisen og Øyvind Eriksen)
Publisert: Publisert:

I fjor gikk Kjell Inge Røkkes industrikonglomerat Aker sammen med Verdens økonomiske forum for å satse på havplattformen, Ocean Data Foundation.

På denne plattformen kan ulike virksomheter dele data de selv samler inn med hverandre.

Målet med samarbeidet er å gjøre opplysningene mer tilgjengelig for alle som jobber med utvikling av teknologi og andre bærekraftige løsninger knyttet til havdrift.

I dag er slik informasjon lagret i egne data-siloer, og dermed er det vanskelig å dele opplysninger som potensielt kan gjøre havdriften mer bærekraftig, mener daglig leder i C4IR Ocean, Bjørn Tore Markussen. Nå håper han at teknologien til Microsoft vil bidra til raskere og enklere deling av denne informasjonen.

– Med den teknologiske kapabiliteten som vi jobber med i en global sky, og alt som ligger der, fra avanserte analyseverktøy til kunstig intelligens, bringer vi mange muligheter for å behandle store mengder data, forteller administrerende direktør i Microsoft Norge, Kimberly Lein-Mathisen.

Bidrar med teknologi, kapital og ressurser

– Vi ser at Norge er en nasjon som tar dette på alvor, og som jobber med å finne langvarige løsninger, forteller Microsoft-sjefen.

Dialogen mellom selskapene ble satt i gang i fjor, etter etableringen av havteknologisenteret C4IR. Samarbeidet ble inngått forrige uke.

– Vi har ganske ambisiøse målsettinger i Microsoft når det kommer til bærekraft. Vi kommer bare til å oppnå disse målene når vi jobber i partnerskap med mange aktører og integrerer dem i vår egen business, forteller Lein-Mathisen.

Microsoft har allerede investert i flere forskjellige globale prosjekter innenfor bærekraft. Samarbeidet med Aker og C4IR skal ta det hele ett steg videre.

Les også

Aker Offshore Wind vil satse på «den neste revolusjonen»

I tillegg til den teknologisk kompetansen skal Microsoft bidra «kapital og ressurser» i havsatsingen.

– Vi er svært glade for å få Microsoft med på laget, sier Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker og styreleder i C4IR Ocean.

– Det at Microsoft prioriterer rollen som hovedpartner av C4IR Ocean i Norge gir senteret ressurser, tyngde og gjennomslag i arbeidet for et sunt og produktivt hav.

Han sier at de nå har store forventninger, blant annet til hvilke resultater samarbeidet vil føre til.

– Det at et av verdens mest ledende teknologiselskaper både støtter saken og går aktivt inn som en hovedpartner i senteret, viser viktigheten av oppgaven, forteller Eriksen.

Markussen forteller at samarbeidet i praksis vil være en revolusjon for folk som jobber mye med havdata, og gjør deres hverdag mye enklere.
Les også

Røkke ut på den grønne gren: Aker eier snart fornybart for 12 milliarder kroner

– Håper flere ønsker å inngå partnerskap

Bjørn Tore Markussen, daglig leder i C4IR, forteller at de har brukt coronaperioden på å tilgjengeliggjøre data fra 220.000 havforskningstokt siden 1890, og redusert tiden det tar å få tak i disse fra dager og timer, til sekunder.

Han mener dette vil være «revolusjonerende for personer som jobber med havdata». Han mener at dette vil gjøre hverdagen deres enklere, og at en rekke selskaper vil dra nytte av mer tilgjengelig havdata.

– Aker BP jobber med hvordan de skal redusere utslipp fra komponenter og utstyr som de eier, og hvor de ønsker å dele løsningen med resten av bransjen.

Når en slik løsning er på plass kan Aker BP, sammen med andre oljeselskaper kunne spare utslipp som tilsvarer utslippene fra 40 millioner biler på årsbasis, mener Markussen.

Les også

Aker Solutions vinner Lundin-kontrakt: Skal installere gigantiske «vannkokere» på Grieg-feltet

Han forteller at også Aker Biomarine, som fisker krill i Antarktis, ønsker å tilgjengeliggjøre egne data, og bruke data fra havplattformen til å utvikle bedre verktøy for å anslå fiskebestander.

– De vil gå fra et statisk regime tilknyttet til fiske i Antarktis, til et dynamisk datadrevet regime hvor man kan følge fangst direkte. Det er bra for både miljø, krillen, myndigheter og industri, sier han.

I tillegg til å bruke data ønsker også disse selskapene å tilby data som i dag er låst inne og ikke er tilgjengelig.

– Selskapene representerer et havlederskap som ønsker å dele data for et mer bærekraftig hav. Vi trenger flere av disse, så vi håper derfor det er flere selskaper som ønsker å inngå partnerskap med oss, avslutter Markussen.

Publisert: