Analytikere mener Trumps nye sikkerhetsrådgiver kan sende oljeprisen opp

Presidentens nye nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, kan lykkes i å overtale Trump til å trekke USA ut av Iran-avtalen. Det kan bety uro i oljemarkedet, mener analytiker.  

MOT IRAN-AVTALE: John Bolton er utnevnt som Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han har lenge vært imot at USA er med i Iran-avtalen, og mange tror han vil forsøke å overtale presidenten til å trekke landet ut.
Publisert: Publisert:

Torsdag ble det klart at president Donald Trump kaster ut sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster, og gir jobben til USAs tidligere FN-ambassadør John Bolton.

Nå mener analytikere at utnevnelsen av Bolton til sikkerhetsrådgiver vil gjøre det enda mer sannsynlig at Trump-administrasjonen vedtar å trekke seg fra atomavtalen med Iran, som skal opp til vurdering i mai.

Dermed er det kan det skjer at økonomiske sanksjoner mot Iran blir gjeninnført, som deretter kan sende oljeprisen opp som følge av reduksjon på tilbudssiden i oljemarkedet, skriver CNBC.

Forkjemper for krig

Bolton er å regne for en erkekonservativ republikaner, og er kjent for å ta til orde for en hard og aggressiv linje. Blant annet var han en sterk forkjemper for invasjonen av Irak i 2003, og han har lenge ment at det vil være lurt å tvinge frem regimeendringer i Nord-Korea og Iran ved bruk av makt, ifølge The New Yorker.

Senest i februar argumenterte han for å bombe Nord-Korea for å stoppe landets atomvåpenprogram i et leserinnlegg i The Wall Street Journal.

Les også

Asia-økonom: – Kall dette gjerne starten på en handelskrig

– Jeg kan ikke komme på en mer haukete utnevning enn John Bolton. Han er en mektig talsmann for en konfronterende tilnærming, sier Helima Croft i RBC om Trumps valg av sikkerhetsrådgiver til CNBC.

Hun peker også på at dette etterlater spørsmålet om forsvarsminister James Mattis er den eneste igjen i Trump-administrasjonen som er for en moderat utenrikspolitikk, og sier at Boltons utnevnelse «bør sette frykten for Gud i iranerne, men hvem vet».

Kan overtale Trump

Nå kan det altså skje at Bolton lykkes i å oppfordre Trump til å gjøre slutt på Iran-avtalen i løpet av sine første uker som sikkerhetsrådgiver. Han tiltrer stillingen 4. april.

Avtalen ble innført i 2015 mellom Iran og de seks stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Den innebærer i hovedsak at Iran ikke får bygge kjernefysiske våpen, og at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) får fullt innsyn i landets atomprogram. Til gjengjeld ble de økonomiske sanksjonene fra FN, USA og EU fjernet. Dersom Iran bryter avtalen vil sanksjonene bli gjeninnført.

Hvis USA trekker seg fra avtalen står de også fritt til å innføre nye sanksjoner mot Iran. Trump har gjentatte ganger truet med å gjøre dette, og har kalt avtalen en av de verste USA har inngått noensinne. I oktober 2017 valgte Trump-administrasjonen å forbli i avtalen, men innførte sanksjoner overfor landets revolusjonsgarde.

Sårbart oljemarked med uro i Venezuela

Samtidig reduseres stadig flyten av olje fra Venezuela i markedet. Landet befinner seg i en kraftig økonomisk krise, som gjør det vanskelig å opprettholde produksjonen. Det gjør at markedet er i en sårbar situasjon hvis tilbudet av olje fra enda et stort produksjonsland skulle bli kraftig redusert.

Les også

Sjeføkonom mener Trump handler logisk: – For enkelt å si at Trump kødder det til

Når Trump-administrasjonen skal vurdere Iran-avtalen i mai er det også en mulighet for at de igjen velger å innføre ytterligere sanksjoner uten å trekke seg helt ut.

– Selv om det bare skulle bli ekstra sanksjoner mot Iran kan det skade investeringene i landet og redusere flyten av olje. Markedet vil virkelig savne oljen denne gangen på grunn av Venezuela, sier John Kilduff i Again Capital til CNBC.

20. mai er det duket for valg i Venezuela, hvor president Nicolás Maduro stiller til gjenvalg til tross for flere land, deriblant USA, har tydelige meninger om at valget ikke er rettferdig. USAs beslutning om å bli værende i Iran-avtalen eller ikke skal skje 12. mai. Croft mener dermed at mai blir en viktig måned for oljemarkedet.

– Hvis de gjennomfører valget vil vi kunne komme til å se mye mer økonomiske straffetiltak mot Venezuela. Det er da oljemarkedet kanskje begynner å følge med, sier hun, og legger til at oljemarkedet undervurderer og underpriser betydningen av dette nå.

Når det gjelder utfallet av beslutningen om Iran-avtalen, er spørsmålet om Trump-administrasjonen har til hensikt å isolere Iran økonomisk eller faktisk gå inn og endre regimet. Croft mener at det med endringene som skjer i amerikansk politikk nå er mulighet for markedet kan være 200.000 til 300.000 iranske oljefat fattigere innen utgangen av året, og at produksjonstap fra Venezuela kan utgjøre en million fat.

Les også

USAs ambassadør tror Norge får toll-unntak

Les også

Kina med plan for å svare på Trumps straffetoll

Les også

Innfører straffetoll mot Kina på 465 milliarder kroner

Publisert: