Klimanettverk etterlyser marsjordre fra regjeringen
Norske næringslivsaktører mener Norges grønne skifte går for sakte. Nå utfordrer de Erna Solberg til å lage en tydelig marsjordre med forutsigbare avgifter og krav, så næringslivet kan planlegge kutt.
Aktører som Storebrand, Posten, Coca-Cola, DNV GL og Kommunalbanken etterlyser tydeligere beskjed fra statsminister Erna Solberg, for å skape forutsigbarhet så de kan kutte utslippene sine.
Disse aktørene har samlet seg i organisasjonen Skift Norge, som tidligere het Norge 203040 og som samler en rekke aktører i næringslivet.
Denne uken møtte de statsministeren på Fornebu Hovedgård for å legge frem sitt eget klimaregnskap for 2018–2019.
Hemmelighetsfull familie håver inn 4 milliarder dollar: – Veldig nysgjerrig på hva de vil gjøre med pengene
Bidrar til ny næringsvirksomhet
Statsministeren er klar på at næringslivet er nødt til å bidra.
– Vi klarer ikke å stoppe klimagassutslippene uten at næringslivet bidrar med sin teknologikraft til å finne løsninger. Derfor var det nyttig å møte Skift-selskapene og høre hvordan de arbeider med grønn omstilling i praksis, sier Solberg i en kommentar via Statsministerens kontor.
– Det er spennende å høre hvordan bedriftene bruker etterspørselskraften sin til å etterspørre nye løsninger, slik for eksempel Posten har gjort med elbilen Paxster. Det betyr mye for det grønne skiftet, og det kan bidra til ny næringsvirksomhet, legger Solberg til.
Frykter at handelskrigen kan bremse det grønne skiftet: Vindturbiner kan bli dyrere
Alliansen består av en rekke ledende næringslivsaktører i Norge, deriblant Veidekke, Pwc, Finans Norge, Posten og DNV-GL, for å nevne noen.
Nettverkets administrerende direktør Bjørn Haugland understreker at det ikke handler om penger, men om rammer.
– Vi i Skift skal ikke spørre om penger. Vi spør om klare, langsiktige rammer, slik at vi slipper å tilby det vi vet er gårsdagens løsninger, for minst mulig pris, sier Haugland.
Ønsker skjerpet skatt
Norge skal ifølge klimaminister Ola Elvestuen kutte 45 prosent av utslippene i sektorer som transport, bygg, avfall og jordbruk frem til 2030.
Medlemmene i Skift ønsker å bidra med kutt, men det krever stabile rammevilkår fra regjeringens side, mener de.
Skift ønsker derfor følgende tiltak fra Solberg-regjeringen:
- Skjerpet skatt på utslipp.
- Klimakrav i offentlige innkjøp.
- Krav til klimarapportering i norske selskaper.
Haugland hadde følgende beskjed til Solberg mandag kveld:
– Gir dere oss tid til å omstille oss, vil mange unngå å gå konkurs den dagen avgifter må skrus i taket fordi vi er for langt bak på utslippskutt.
– Vi anerkjenner at også vi har en lang vei og gå, men nå kan vi ikke lenger «grønnvaske» bedriftene med små sideprosjekter. Alle deler av virksomheten må endres, sier Haugland videre.
– Selskaper som setter seg tydelige mål og tiltak, og som rapporterer på det, vil bidra til reduserte klimagassutslipp og grønn omstilling. Nettopp det er grunnen til at Skift medlemmene nå har gått sammen om et utslippsregnskap, som en baseline for videre arbeid, sier administrerende direktør i PwC, Leif Arne Jensen.