Ber Norge lytte til storbankens klimaadvarsel

Klimaendringer kan få katastrofale følger for menneskeheten, ifølge en fersk JP Morgan-rapport. – Markedet overgår nå seg selv i å sende signaler om at fossil energi må fases ut, sier Greenpeace-sjef Frode Pleym.

STORBANK ADVARER: Analytikere fra JP Morgan har ifølge BBC kommet med sterke klimaadvarsler i en rapport. Greenpeace mener Norge bør forberede seg på at det blir mer krevende å finansiere fossil energi. Dette bildet er fra fredagens klimastreik i Hamburg, hvor den svenske aktivisten Greta Thunberg (med plakaten) var til stede.
Publisert:

Hvis ikke verden gjør klimagrep raskt, kan menneskeheten stå overfor «katastrofale følger».

Det er ikke den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg som sier dette, men noen av analytikerne i storbanken JP Morgan. Dette er en av bankene i verden som er størst på finansiering av fossil energi, ifølge en rapport fra Rainforest Action Network i fjor.

– Vi kan ikke utelukke katastrofale følger der menneskelig liv som vi kjenner det, er truet, skriver JP Morgan-analytikerne David Mackie og Jessica Murray i en rapport som BBC har fått tilgang til.

JP Morgan sier at teamet som har utarbeidet rapporten med klimaadvarslene er «helt uavhengig» av banken som helhet, skriver BBC. Men rapporten som er datert midten av januar skal være sendt ut til bankens kunder, og bruker sterke ord for å advare om følgene av klimaendringer.

Blant annet sier den at klimautslippene i de kommende tiårene vil påvirke klimaet i flere århundrer fremover, og på måter som er irreversible, ifølge den britiske kringkasteren.

Les på E24+

Disse oljeselskapene er best posisjonert for å ri den grønne bølgen

– Føyer seg inn i rekken

Greenpeace Norge-leder Frode Pleym mener norsk olje- og gassbransje, forvalterne i Oljefondet og politiske myndigheter bør merke seg signalene fra banker og finansinstitusjoner den siste tiden om klima og fremtidig finansiering av kull, olje og gass.

– Det er et klart budskap. JP Morgan sier selv at rapporten er utarbeidet av et uavhengig team, så det gjenstår å se hva banken faktisk vil gjøre med disse konklusjonene, sier Pleym til E24.

– Men dette føyer seg inn i rekken av budskaper fra store banker og investorer i det siste. Signalene vi har fått fra banker som Royal Bank of Scotland og nå også JP Morgan var helt utenkelige for bare ett år siden, legger han til.

– Hva har det å si for Norge at banker strammer inn på finansieringen av fossil energi?

– Hvorvidt du synes det er viktig å gjøre noe med klimakrisen er ikke lenger relevant. Markedet overgår nå seg selv i å sende signaler om at fossil energi må fases ut. Hvis norsk oljebransje, Oljefondet og politikerne ikke tar det inn over seg, vil det bli krevende for AS Norge, sier Greenpeace-sjefen.

Greenpeace Norge-leder Frode Pleym.

– Vil havne i en rottefelle

Flere banker og finansaktører har skjerpet sine klimakrav og endret sin finansiering av fossilselskaper. Nylig varslet Royal Bank of Scotland at den kun vil finansiere olje- og gasselskaper hvis de har en troverdig klimaplan i tråd med Parismålene.

Aktører som blant andre franske Axa og italienske Unicredit strammer også inn på finansieringen av virksomhet som kull og olje. Franske Crédit Agricole vil blant annet kreve at store kunder lager detaljerte planer for å fase ut kullvirksomhet, og sier at kulltunge selskaper med svake omstillingsplaner bare vil få lån til utbygging av fornybar energi eller tiltak som kutter utslipp.

Mange store institusjonelle investorer har også økt oppmerksomheten om klima og bærekraft, og mye penger er flyttet ut av fond som investerer i kull og olje og inn i «grønne» fond, en utvikling som ifølge analytikerne har skjedd svært raskt.

– De norske oljeselskapene og norske oljepenger vil havne i en rottefelle hvis vi ikke starter omstillingen nå. Fornybare energikilder vil på sikt utkonkurrere norsk olje og også gass, hvis vi ser på signalene fra EU, og når både lånesiden og investorer sender så tydelige signaler som de gjør nå, så må vi ta det på alvor, sier Pleym.

Han viser blant annet til at den europeiske investeringsbanken (EIB) nylig kom med nye regler som avslutter finansieringen av fossil energi fra 2021, noe som ifølge Wood Mackenzie vil gjøre det vanskelig å finansiere nye gassprosjekter.

– Det var utenkelig for kort tid siden, og ser ut til å ha tatt norsk olje og gass på sengen, sier Pleym.

Les på E24+

Milliardærene som har tjent formuen sin på klimatiltak

Tror kull og olje vil slite

Greenpeace Norges leder tror ikke at banker vil fortsette finansieringen av olje, gass og kull i lang tid fremover.

– Den kommer til å opphøre å eksistere. Om det skjer om ett år eller ti år, det er veldig vanskelig å spå. Men det kommer til å skje, og det kommer til å skje lenge før 2050, sier Pleym.

Han erkjenner at olje og gass fortsatt er lønnsom virksomhet, men hevder at de store bankene internasjonalt sender signaler som tyder på at det er et spørsmål om tid før de begynner å trekke seg ut.

– Når det skjer, er det ufattelig viktig at Norge, både gjennom Oljefondet og Equinor, har posisjonert oss slik at vi ikke sakker akterut, men henger med på de forretningsmulighetene det grønne skiftet gir, sier Greenpeace-sjefen.

Oljeselskaper skjerper målene

Flere oljeselskaper har skjerpet sine mål om klimakutt den siste tiden, for å gjøre seg attraktive for investorer som er usikre på hvilken fremtid selskapene har i et lavutslippssamfunn. Blant dem som har satt seg nye klimamål er Repsol, Equinor og BP.

Pleym mener Norge som land ikke kan gi skatteincentiver til å gjøre nye funn på sokkelen, så lenge som aktører som EU har planer om netto nullutslipp allerede i 2050.

– Det første og mest åpenbare er at vi må slutte å lete etter nye olje- og gassprosjekter. Ikke bare er enda mer olje og gass det siste verden behøver, men det er økonomisk galskap å starte opp nye felt når verden skal være i netto null innen 2050, sier Pleym.

– Men med dagens regnskapsregler kan det vel være svært lønnsomt for et selskap å produsere et felt frem til 2050?

– Det er godt mulig, men da baserer man seg på hvordan det ser ut for olje og gass nå, sier han.

Greenpeace-sjefen mener at norske banker har sakket akterut på klima, og ikke tar like stort ansvar som de store fondsselskapene. Han vil oppfordre også norske banker til å skjerpe kravene for å gi finansiering.

– Vi mener at norske banker må kreve at store selskaper de finansierer har en troverdig klimaplan, sier Pleym.

Les også

Ønsker mer kapital til sol og vind: Zero utfordrer banker og forvaltere

Publisert: