Riggverdier i milliardklassen er som sunket i havet

Havdypsspesialistenes verdi er mer enn halvert på ett år.

NEDTUR: Lavere investeringslyst hos oljeselskapene har ført til betydelige kursfall i riggsektoren.
Publisert: Publisert:

I kjølvannet av fallet i oljeprisen, med påfølgende lavere investeringsvilje hos oljeselskapene, har riggselskapene fått juling i aksjemarkedet.

En sammenstilling E24 har gjort, viser at over halvparten av børsverdien til en bukett eiere av ultradypvannsrigger er blåst bort det siste året.

Like før påske ble det kjent at BP har gjort endringer i leieavtalen for Seadrill Partners rigg West Sirius, som medfører at selskapets ordrereserve reduseres med 160 millioner dollar.

Seadrill Partners er kontrollert av John Fredriksens Seadrill, hvis aksjekurs er redusert med snaut 65 prosent siden inngangen til april i fjor. I kroner og øre innebærer dette at Seadrills markedsverdi er redusert med drøyt 67 milliarder kroner.

Bredt fall

Det er imidlertid ikke bare Seadrill investorene har blitt mer skeptiske til.

Aksjekursen til konkurrenten Transocean, verdens største riggselskap, er i prosent barbert omtrent like mye som Seadrills. Transocean gjorde det svakest av samtlige selskaper på S&P 500 i fjorårets siste kvartal, med et fall på 43 prosent i perioden.

Verdsettelsen av London-baserte Ensco, som også fikk terminert en kontrakt med BP i Mexicogolfen denne uken, har falt 60 prosent de siste 12 månedene.

BP begrunner kontraktsendringene med at riggene var overflødige. Dette er igjen en følge av justeringer i selskapets investeringsplan, som en respons på oljeprisfallet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Oljekjempen meldte i februar at investeringsbudsjettet i 2015 kuttes til 20 milliarder dollar, fra 22,9 milliarder året før.

Saken fortsetter under tabellen...

Tallene er hentet fra InFront/Factset den 1. april 2015. Seadrill og Fred. Olsen i norske kroner, øvrige i dollar. Kursendringene er ikke justert for utbytte i perioden.

Peker på liten etterspørsel

Onsdag skriver Finansavisen at Seadrill og dets datterselskaper siden nedturen satte inn har fått fem riggoppdrag kansellert.

I tillegg til den siste avtalen med BP, har West Taurus-riggens oppdrag for Talisman, avtaler for West Taurus og West Eminence med Petrobras og en kontrakt for West Navigator med Rosneft gått i vasken.

Les også

Tror Fredriksen må kraftig ned i pris

– Vi tror at termineringen er en indikasjon på at etterspørselen etter ultradypvannsrigger er veldig liten de neste årene, og den viser i det minste at BP ikke har noe økende behov for rigger de neste to årene, mener DNB Markets ifølge avisen.

Dette understøttes av konsensustall fra FactSet (se tabell). Her er det ventet svakere tall fra seks av de ni selskapene. For Seadrills del ser analytikerne for seg en reduksjon i selskapets driftsresultat på 784 millioner kroner.

Les også

Songa får inn tusener av søknader på nye riggjobber

Les også

Statoils riggsjef har ikke opplevd noe lignende

Les også

Rigg-telling fikk investorene til å hamstre olje

Publisert:

Her kan du lese mer om