Produksjonsstarten kan bli utsatt for Akers Ghana-prosjekt

Kjell Inge Røkke og Akers oljesatsing i Afrika går for full maskin, men arbeidet med å ferdigstille utbyggingsplanen tar lengre tid enn planlagt. Planen om en produksjonsstart i 2021 kan også ryke.

OPPSTART KAN BLI FORSINKET: Konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen (t.h) og finansdirektør Frank O. Reite la torsdag frem resultatene for tredje kvartal. Arkivbilde.
Publisert: Publisert:

I kvartalsrapporten til Aker som ble sluppet torsdag, kom det frem at man nå regner med å ha utbyggingsplanen (PUD) klar innen utgangen av mars.

Tidligere var planen at den skulle være klar innen utgangen av 2018, men den tidsplanen viste seg å være for optimistisk.

Nå åpner Aker-sjef Øyvind Eriksen også for at den planlagte produksjonsstarten i 2021 kan bli utsatt:

– En produksjonsstart i 2021 har vært vårt opprinnelige mål, men jeg utelukker ikke at det kan bli noe forsinket, sier Eriksen.

– Har dere et anslag på stor investeringen i Ghana-utbyggingen blir?

– Det er noe det jobbes med i forbindelse med plan for utbygging og drift, og det er dialog med underleverandører som nå jobber med å konkretisere kostnads- og investeringsnivå, sier Eriksen.

– Vi vil kommunisere dette når endelige planer foreligger, legger han til.

Les også: (+) Oljeprisen kan gå til værs, men mange jobber kommer aldri tilbake

Legger finansieringsplan

Aker skriver i kvartalsrapporten at de nå jobber med å modne frem mulige finansieringsløsninger som kan finansiere prosjektet gjennom utbyggingen og frem til produksjonsstart.

– Frem mot produksjonsstart vil Aker ønske å invitere andre til å være med på denne muligheten. Det å få inn medeiere i Aker Energy har vært en del av planen hele veien, sier Eriksen.

Les også

Ny verdirekord for Kjell Inge Røkkes Aker i tredje kvartal

Under kvartalspresentasjonen var Aker-sjefen samtidig tydelig på at Ghana-satsingen både har høy risiko, men også muligheter for stor gevinst.

Om en børsnotering eller en eierskapsendring kan skje allerede neste år vil ikke Eriksen si noe konkret om, men han påpeker at man altså jobber med å få på plass konkretisere investerings- og volumestimater i forbindelse med utarbeidelsen av utbyggingssøknaden:

– Det er også viktig for en fremtidig dialog med mulige medeiere, sier Eriksen.

«Ghana-ekspressen»

Det er hektisk aktivitet i Aker Energy om dagen. I løpet av året har selskapet vokst til over 100 ansatte, fordelt mellom Norge og Ghana.

Den tidligere Kværner-sjefen Jan Arve Haugan leder selskapet, og han har blant annet rekruttert inn Kværners tidligere finansdirektør Eiliv Gjesdal til selskapet.

Selv om utbyggingsplanen først blir klar innen mars, har Aker Energy allerede inngått kontrakter med blant andre Maersk Drilling, som har fått inn et av sine boreskip som skal bore minst en avgrensningsbrønn i lisensen.

Les også

Solstad-sjefen åpner for midlertidig krisehjelp til vinteren

– Gitt av vi får de nødvendige tillatelsene fra lokale myndigheter, er planen å starte boringen av den første brønnen denne måneden, sa Aker-sjef Øyvind Eriksen fra podiet under torsdagens presentasjon.

I kvartalsregnskapet kom det frem at Aker har brukt 181 millioner kroner på å kjøpe inn et fly som frakter Aker og Aker Energy-ansatte mellom kontorene på Fornebu og Accra på mest mulig effektiv måte.

Flykjøpet ble i september i år omtalt av Kapital, og internt går flyet under kallenavnet «Ghana-ekspressen».

Les også

Kværner vil tilbake til gamle høyder

Les også

Satte rekord før børsstormen slo inn

Publisert:

Her kan du lese mer om